Australiërs houden huis op Jebel Jais: O'Connor wint en Vine is de nieuwe leider, Van Eetvelt derde Wielrennen
Wielrennen

Australiërs houden huis op Jebel Jais: O'Connor wint en Vine is de nieuwe leider, Van Eetvelt derde

Australiërs houden huis op Jebel Jais: O'Connor wint en Vine is de nieuwe leider, Van Eetvelt derde

Ben O'Connor (Decathlon AG2R) heeft de derde etappe in de UAE Tour gewonnen. De Australiër schaarde zichzelf in een illuster rijtje door na Primoz Roglic, Adam Yates, Tadej Pogacar en Einer Rubio te winnen op de col. Jay Vine is de nieuwe leider, terwijl Lennert Van Eetvelt knap derde werd.

Het is een inmiddels gekend recept: zeven dagen lang koers door de woestijn, waarvan twee dagen zijn ingeruimd voor een aankomst bergop. Jebel Jais en Jebel Hafeet vormen dan het decor en vandaag was de eerste aan de beurt. De aanloop was biljartvlak, de klim van twintig kilometer lang op het einde zou hoe dan ook weer voor spektakel gaan zorgen.

Al vroeg in de etappe trok een tweetal ten aanval: Mark Stewart van Corratec Vini-Fantini en Silvan Dillier van Alpecin-Deceuninck. Hun voorsprong werd niet groot en met de klim naar Jebel Jais op het einde controleerde de belanghebbende teams uit het peloton het gat. Dit liep op naar ongeveer twee minuten. Echter liep de voorsprong snel terug en dat had een reden.

Valpartij Yates smet op de rit

Met nog iets minder dan honderd kilometer te rijden ontstonden er waaiers in het peloton en het was direct een chaos. De koplopers waren binnen no time gegrepen. Onduidelijk was wie precies waar zat. Bijna dertig kilometer lang waren er verschillende groepen, maar na een verandering van richting werd het peloton terug een eenheid. Wel was duidelijk dat vele coureurs een jas uit hadden moeten doen. De Jebel Jais naderde door het geweld met rasse schreden. Stewart ging er voor een tweede keer vandoor en kreeg Jonas Rickaert van Alpecin-Deceuninck met zich mee.

Niet veel later werd het peloton plots opgeschrikt door een valpartij, nota bene van topfavoriet Adam Yates. De Brit van UAE-Team Emirates bleef even beduusd achter op het asfalt, maar kon zijn weg uiteindelijk wel gehavend voortzetten. Na zijn harde klapper op zijn hoofd - waarbij gek genoeg geen hersenschuddingprotocol volgde - keerde hij voor aanvang van de Jebel Jais terug in het peloton.

BORA-hansgrohe zette als eerste ploeg het tempo in vuur en vlam, terwijl Yates vrij snel naar achter zakte en duidelijk de gevolgen van zijn crash leek te ondervinden. Hij stapte uiteindelijk af op tien kilometer van de aankomst. Rubio probeerde vervolgens al vrij snel het kunstje van vorig jaar te herhalen, maar ditmaal was de concurrentie logischerwijs wel op post. Met name Mikkel Bjerg regelde het tempo, maar aanvallen zaten er ook niet echt in op de loper die de Jebel Jais is.

Jan Hirt was de volgende om het te proberen, op circa zes kilometer van de aankomst. Ook hij werd echter ingerekend door de beresterke Bjerg, die op die manier perfect het pad plaveide voor zijn kopman McNulty. AG2R Citroën pakte richting de laatste drie kilometer stevig over en elimineerde zo de tijdrijder, alsook een stel andere renners. De Deen liet zich echter niet kisten en keerde richting de slotkilometer terug voor een finale inspanning. Circa 25 renners bleven in zijn spoor.

O'Connor schakelde een ploegmaat in om het tempo in de slotkilometer nog eens verder op te voeren, waarmee ze direct een gat pakten. De Aussie denderde vervolgens de laatste vijfhonderd meter, maar zag de overige mannen toch nog naderen. McNulty kreeg het knap lastig, terwijl Jay Vine wél stand wist te houden. Hij is dan ook de nieuwe leider.

Uitslag etappe 3 UAE Tour 2024

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws