Favorieten etappe 3 UAE Tour 2024 | Jonge Belgen nemen het bergop tegen sterke UAE-ploeg Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 3 UAE Tour 2024 | Jonge Belgen nemen het bergop tegen sterke UAE-ploeg

Favorieten etappe 3 UAE Tour 2024 | Jonge Belgen nemen het bergop tegen sterke UAE-ploeg

Na één spurtersetappe en een tijdrit staat op dag drie de eerste krachtmeting bergop op de rol in de UAE Tour. Daarin vinden we traditioneel de Jebel Jais en Jebel Hafeet: woensdag is het tijd voor die eerste. In de Leiderstrui neemt je mee!

Parcours etappe 3 UAE Tour 2024

t03 jebeljais alt

De eerste van de twee bergritten in deze UAE Tour, welke in het verleden al winnaars als Primoz Roglic, Jonas Vingegaard, Tadej Pogacar en vorig jaar nog Einer Rubio voortbracht. De Jebel Jais is bijna twintig kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van tussen de vijf a zes procent, maar toch blijft de échte schifting in de UAE Tour vaak bewaard tot de Jebel Hafeet.

Vanuit Al Marjan Island trekt het peloton door de woestijn richting het vliegveld van Ras al Khaimah, waarna men direct doordoet naar de Jebel hais. Deze brede beklimming staat te boek als loper, al lopen de stijgingspercentages in deel twee wel wat meer op. De steilste stroken vind je op circa twee kilometer van de finish, waar de weg aan negen procent omhoog gaat.

Vaak is het een kwestie van timing op de Jebel Jais, waar de wind vrij spel heeft. Roglic en Pogacar wonnen een spurtje met een select peloton, terwijl Vingegaard en Rubio profijt hadden van een slimme aanval.

Beklimmingen
176,0 km: Jebel Jais (19,0 km a 5,6%)

Tijden
Start: 11.55 uur (08.55 uur Nederlandse tijd)
Finish: 16.30 uur (13.30 uur Nederlandse tijd)

Weer etappe 3 UAE Tour 2024

De wind komt woensdag met een matige kracht uit het westen, waardoor deze op slotklim voornamelijk in de zij blaast. De temperaturen zijn aangenaam, met circa 25 graden Celsius.

Favorieten etappe 3 UAE Tour 2024

UAE-Team Emirates heeft dinsdag toch al een serieuze putsch afgeleverd in de UAE Tour. De 'thuisploeg' pakte met Brandon McNulty de leiderstrui over in de WorldTour-koers, waarbij Jay Vine en Mikkel Bjerg als slot op de deur de tweede en derde plek bemachtigden. McNulty en Vine zijn ook woensdag weer goede kanshebbers. En dan is er ook nog Adam Yates, de oorspronkelijke kopman van dienst en misschien wel de beste klimmer in deze race.

Zoals we de afgelopen jaren vaker hebben gezien, wil het bovenop de Jebel Jais ook nog wel eens ontaardden in een spurtje. Pello Bilbao (Bahrain Victorious) beschikt bergop doorgaans over een snel spurtje, maar dat geldt zeker ook voor de jonge Belgen Ilan Van Wilder (Soudal Quick-Step) en Lennert Van Eetvelt (Lotto-Dstny).

ilan van wilder

Visma | Lease a Bike zag Vingegaard en Roglic al winnen, maar rekent dit jaar op het duo Bart Lemmen/Attila Valter. dsm-firmenich PostNL hoopt dan weer op de jonge Brit Max Poole, die na een harde val op maandag alsnog een goede tijdrit afleverde. Ook Ben O'Connor (Decathlon AG2R), Rainer Kepplinger (Bahrain Victorious) en Simon Carr (EF Education-EasyPost) reden bij de beste twintig in de chrono.

Einer Rubio (Movistar) won vorig jaar op de Jebel Jais, voor Remco Evenepoel en Yates. Samen met ploegmaat Ivan Romeo behoort hij tot de outsiders. In dat straatje zitten ook Ben Zwiehoff, Emanuel Buchmann (BORA-hansgrohe), Tobias Foss, Brandon Rivera (INEOS Grenadiers), Michael Storer (Tudor), George Bennett (Israel-Premier Tech), Carlos Verona en de rappe Patrick Konrad van Lidl-Trek.

Favorieten etappe 3 UAE Tour 2024, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Brandon McNulty (UAE-Team Emirates) en Pello Bilbao (Bahrain Victorious)
Outsiders: Adam Yates, Jay Vine (UAE-Team Emirates), Ilan Van Wilder (Soudal Quick-Step) en Lennert Van Eetvelt (Lotto-Dstny)
Long shots: Ben O'Connor (Decathlon AG2R), Patrick Konrad (Lidl-Trek), Bart Lemmen, Attila Valter (Visma | Lease a Bike), Tobias Foss (INEOS Grenadiers), Simon Carr (EF Education-EasyPost), Max Poole (dsm-firmenich PostNL), Rainer Kepplinger (Bahrain Victorious) en Einer Rubio (Movistar)

Poll

Wie wint etappe 3 in de UAE Tour?

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws