Boetes en tijdstraffen Tour de France 2024 | Waar de renners zich gedragen, doet het publiek dat niet... Wielrennen
Wielrennen

Boetes en tijdstraffen Tour de France 2024 | Waar de renners zich gedragen, doet het publiek dat niet...

Boetes en tijdstraffen Tour de France 2024 | Waar de renners zich gedragen, doet het publiek dat niet...

Weggooien van afval, verboden houdingen op de fiets, plakbidons, of een schouderduw in aanloop naar een massasprint; er kan tijdens een koers van alles gebeuren, zeker in de Tour de France, die 21 etappes telt. In de Leiderstrui houdt in dit overzicht de verschillende overtredingen en bijbehorende straffen voor u bij!

Een renner kan om verschillende redenen een straf krijgen van de jury. Een vaak voorkomende reden is het weggooien van voedsel en bidons. Op het parcours zijn hiervoor speciale zones. Mocht een renner toch buiten deze zones zijn afval weggooien, dan kan hij (of de verantwoordelijke ploegleider) daar beboet voor worden.

Verder worden boetes vaak uitgedeeld voor een plakbidon. De coureur spaart daarbij de benen door zich bij het overhandigen van een bidon zich mee te laten voeren door de ploegleidersauto. Hedendaags moeten renners ook letten op de houding die ze op de fiets aannemen. Zo zijn de tijdrithouding (polsen over het midden van het stuur leggen) tijdens een etappe en de ‘super-tuck’ (in een afdaling op de bovenbuis zitten) sinds enkele jaren niet meer toegestaan vanuit de jury, waar de UCI verantwoordelijk voor is.

Boetes zijn niet het enige strafmiddel dat de jury kan toepassen. Zo kunnen ze ook tijdstraffen uitdelen of punten in mindering brengen betreffende nevenklassementen zoals het puntenklassement of de bergtrui. Verder zijn ook de UCI-ranking-punten van een renner niet veilig bij zware, of herhaalde overtredingen. Hoe ernstiger de overtreding, of hoe vaker een overtreding in een etappe, leidt dus ook tot een zwaardere straf. Het uiterste strafmiddel is wat dat betreft diskwalificatie, al gebeurt het maar zelden dat dit ook daadwerkelijk voorkomt.

Boetes en tijdstraffen Tour de France 2024

Etappe 14

Geen boetes of tijdstraffen.

Etappe 13

Op dag dertien weer een val en daardoor weer een straf. Dit keer ontkwam Maxim Van Gils niet aan het oordeel van de jury, nadat hij richting de sprint in contact was gekomen met Amaury Capiot. De Belg kreeg maar liefst 1.500 Zwitserse frank boete en 60 UCI-punten in mindering.

Daarmee waren we er nog niet, want in het jury-rapport werden ook Dylan Groenewegen en Luke Durbridge van Jayco-AlUla bestraft, voor het weggooien van afval buiten de hiervoor bestemde zones. Bekende straf: 500 frank boete en 25 UCI-punten in mindering...

Etappe 12

Hectiek alom in de twaalfde etappe van de Tour. Door een massale valpartij werd onder meer Primoz Roglic uit het klassement geslagen en in de sprint ging het er ook chaotisch aan toe. Arnaud Démare en Mark Cavendish kwamen volgens de jury met onrechtmatige acties in de spurt. 'Afwijking van de gekozen lijn, wat anderen in gevaar bracht', zo klonk het.

Démare en Cavendish werden gedeklasseerd en raakten zo hun derde en vijfde plaats kwijt. Ze kregen tevens allebei 500 Zwitserse frank boete en 13 strafpunten in het puntenklassement. Vooral bij Astana Qazaqstan, de ploeg van Cavendish, waren ze het niet eens met dat besluit. 'We zijn heel teleurgesteld, omdat we vinden dat het een eerlijke sprint was van Mark. Hij is heel teleurgesteld en boos', aldus Mark Renshaw in een statement. 'Het feit dat Daniel McLay als lead-out van Démare volledig stopt met trappen na zijn werk verdient eerder straf. Mark moest op die manier links om hem heen.'

Egan Bernal kreeg van de jury namens INEOS Grenadiers nog 200 frank boete voor urineren op een plek waar dat niet mocht.

Etappe 11

De jury moest op dag elf ingrijpen bij Decathlon AG2R La Mondiale. In een verschroeiend snelle en lange etappe nam kopman Felix Gall nog wat eten aan in de laatste twintig kilometer en dat was niet toegestaan. De Oostenrijker kreeg 20 strafseconden in het klassement, 6 strafpunten in het puntenklassement ook nog 500 Zwitserse frank boete. Ploegleider Julien Jurdie kreeg 1000 frank aan de broek.

Romain Bardet kwam in het juryrapport weg zonder boete. De Fransman van Team dsm-firmenich PostNL reed langs z'n fanclub en naam daar uitgebreid de tijd om zijn fans te bedanken. Kreeg Julien Bernard daar op dag zeven nog een boete voor, Bardet kwam weg zonder reprimande. En zo hoort het!

Etappe 10

Enkel twee ploegleiders werden verantwoordelijk gesteld voor het weggooien van afval op een plek waar dat niet is toegestaan door een niet nader te identificeren renner. Rolf Aldag (Red Bull-BORA-hansgrohe) en Gabriel Rasch (Uno-X) kregen daardoor 500 Zwitserse frank boete als hoofdploegleiders.

Etappe 9

Geen boetes of tijdstraffen.

Etappe 8

Geen boetes of tijdstraffen.

Etappe 7

Wie verwacht had dat de jury weinig te doen heeft in een tijdrit, komt bedrogen uit. Zo deelde de jury zeer opvallende boetes uit. Winnaar van etappe twee Kévin Vauquelin (Arké-B&B Hotels) maakte het wel heel bont. Zo kreeg hij 500 Zwitserse frank boete en 20 UCI-punten aftrek voor 'aanvallen, intimidatie, beledigingen, bedreigingen en incorrect gedrag (inclusief trekken aan de trui of het zadel van een andere renner, slaan met de helm, knie, elleboog, schouder, voet of hand, etc.), dat onfatsoenlijk is of anderen in gevaar brengt.'

Dan de lokale held Julien Bernard (Lidl-Trek), die van de tijdrit over zijn thuiswegen een waar feest maakte. Met name op het klimmetje onderweg zweepte hij het publiek op. Op een gegeven moment stopte hij zelfs even om zijn vrouw, kind en fanclub te begroeten. De jury kon het echter niet waarderen. Zo kreeg Bernard 200 Zwitserse frank boete voor ongepast gedrag tijdens de tijdrit en schade aan de reputatie van de sport. Dan was er ten slotte nog een boete 200 Zwitserse frank voor Valentin Madouas (Groupama-FDJ) omdat hij te dicht op het wiel van een andere renner reed.

Etappe 6

In de zesde rit naar Dijon stond er één gebeurtenis centraal: de diskwalificatie van Jasper Philipsen nadat hij Wout van Aert hinderde in volle spurt. Hiervoor kreeg hij ook nog eens dertien punten in de strijd om groen in mindering, alsook 500 Zwitserse frank boete.

Philipsen was niet de enige die op de bon werd geslingerd. Ook Mark Cavendish, ritwinnaar van donderdag, werd beboete. De Brit zou gestayerd hebben achter een auto en moest daarvoor 200 Zwitserse frank aftikken, met als bonus tien punten straf in het puntenklassement. Ploegmaat Alexey Lutsenko overkwam hetzelfde, ploegleiders Dmitriy Fofonov (Astana) en Mario Aerts (Lotto-Dstny) kregen een prent van 500 Zwitserse frank.

Etappe 5

De tumultueuze rit naar Saint-Vulbas heeft voor het eerst in drie dagen weer tot overtredingen geleid. Phil Bauhaus week van zijn lijn in de sprint, en bekoopt dat met 13 strafpunten in het puntenklassement én 500 Zwitserse Frank boeten. Jarrad Drizners heeft 200 Frank aan de broek gekregen wegens 'ongepast gedrag aan de finish'. Davide Ballerini wachtte dezelfde straf, ook na de finish.

Etappe 4

Geen boetes of tijdstraffen.

Etappe 3

Geen boetes of tijdstraffen.

Etappe 2

Op dag twee was het zover: de eerste boetes. Twee ervan gingen naar ploegleiders van Alpecin-Deceuninck. Ploegleider Christoph Roodhooft kreeg een boete van 500 Zwitserse frank voor het overtreden van de regels met betrekking tot voertuigbewegingen tijdens de koers. Zijn collega Gianni Meersman volgde de instructies van de commissarissen niet op, wat hem op een boete van 200 Zwitserse frank kwam te staan.

Arkéa-B&B Hotels liet zich met ritwinnaar Kévin Vauquelin niet alleen van zijn goede kant zien. Zo werd zijn ploegmaat Raul Garcia Pierna bestraft voor wildplassen. Het kost de Spaanse allrounder (of zijn ploeg) 200 Zwitserse frank.

Etappe 1

Geen boetes of tijdstraffen.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws