Carapaz vanaf dinsdag met nieuwe fiets: lichter frame en meer aerodynamische wielen Wielrennen
Wielrennen

Carapaz vanaf dinsdag met nieuwe fiets: lichter frame en meer aerodynamische wielen

Carapaz vanaf dinsdag met nieuwe fiets: lichter frame en meer aerodynamische wielen

Richard Carapaz zal de rest van de Giro d'Italia met een nieuwe fiets afwerken. De renner van INEOS Grenadiers, die in Tokio Olympisch kampioen werd en sindsdien met een grotendeels gouden fiets rondreed, kreeg op de rustdag een nieuw exemplaar van fietsensponsor Pinarello. De reden hiervoor: het lagere gewicht van het frame, en de voordelen die daaraan verbonden zijn.

Het was een opvallende tweet van INEOS Grenadiers maandagmiddag: Carapaz die poseert met een nieuwe fiets. Meteen valt op dat het nieuwe exemplaar veel minder goud bevat dan de fiets waar hij de afgelopen maanden op reed. Die had een volledig gouden bovenbuis, voorvork en zadelpen, terwijl zijn nieuwe fiets bijna volledig zwart is, met enkel gouden logo en belettering.

Lichter frame, en dus meer aerodynamische wielen

Cyclingnews bestudeerde de fiets, en komt tot de conclusie dat doordat het frame met minder goud overspoten is, het logischerwijze lichter is. En dat biedt mogelijkheden. Een fiets mag volgens de UCI-regels namelijk niet minder wegen dan 6.8 kilogram. Doordat het nieuwe frame van Carapaz lichter is dan het vorige, kunnen er nieuwe, zwaardere, wielen gebruikt worden, zonder dat het totaalgewicht van de fiets stijgt. De nieuwe wielen die op de foto zichtbaar zijn, zijn meer aerodynamisch én tubeless. Gevolg: Carapaz rijdt vanaf dinsdag met een ongeveer even zware fiets als voordien, maar beschikt wel over meer aerodynamische wielen, die ook nog eens tubeless zijn.

INEOS Grenadiers haalt dus alles uit de kast om ervoor te zorgen dat Carapaz zijn tweede Giro-eindzege binnenhaalt. De Ecuadoriaan kwam de eerste drie dagen in Hongarije relatief goed door, maar kijkt toch al tegen een achterstand aan van 24 seconden op Simon Yates. Geen reden tot paniek, zo vertelde Matteo Tosatto zondag. De Italiaanse ploegleider van INEOS Grenadiers verzekerde dat zijn renners klaar zijn voor de komende weken, te beginnen met de etappe naar de top van de Etna van dinsdag. Dan duiken de renners voor het eerst deze Giro het hooggebergte in.

Carapaz vanaf dinsdag met nieuwe fiets: lichter frame en meer aerodynamische wielen
Carapaz met zijn gouden fiets op de ploegenpresentatie. Met deze fiets zal de Ecuadoriaan normaal gezien niet meer rijden deze Giro.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws