Cofidis: jaar van de waarheid voor kopmannen en potentiële Laporte-opvolger Zingle Wielrennen
Wielrennen

Cofidis: jaar van de waarheid voor kopmannen en potentiële Laporte-opvolger Zingle

Cofidis: jaar van de waarheid voor kopmannen en potentiële Laporte-opvolger Zingle

Nu het einde van het jaar nadert, is het traditioneel tijd om terug te blikken. In de Leiderstrui neemt alle ploegen van het hoogste niveau nog eens onder de loep qua prestaties van het afgelopen seizoen en blikt ook al een beetje vooruit op 2022. In dit artikel de Franse ploeg Cofidis.

Eendagswedstrijden 2022: Cofidis

Cofidis won met de GP Denain (Max Walscheid), Classic Loire Atlantique (Anthony Perez), Route Adelié de Virtre (Axel Zingle), Classic Grand Besançon (Jesús Herrada), Paris-Chauny (Simone Consonni), Famenne Ardenne (Zingle) en Tour de Vendée (Bryan Coquard) meerdere wedstrijden met aanzien in Frankrijk en België, wat voor sponsor Cofidis ongetwijfeld belangrijk is.

Toch moeten we de ploeg beoordelen op WorldTour-niveau en dan mag er van bepaalde renners meer verwacht worden. De tandem Coquard-Walscheid werd, mede door een zware val van de Duitser, in het voorjaar te weinig gebruikt en een vierde plek in de Minerva Classic Brugge-De Panne is eigenlijk niet voldoende voor een WorldTour-ploeg, ondanks de goede prestaties in 'mindere' wedstrijden.

Cofidis: jaar van de waarheid voor kopmannen en potentiële Laporte-opvolger Zingle

Rondes 2022: Cofidis

Met eindzeges in de Etoile des Bessèges, Boucles de la Mayenne en Tour de l'Ain haalde Cofidis enkele belangrijke overwinningen binnen, terwijl Ion Izagirre (Ronde van het Baskenland) en Simon Geschke (Ronde van Romandië) voor waardevolle punten zorgden in WorldTour-wedstrijden. Die laatste liet zich ook zien in de strijd om de bollen in de Tour.

In de Vuelta wist Herrada een ritzege te bemachtigen, terwijl er ook nog mooie etappeoverwinningen werden geboekt in mooie wedstrijden als de Arctic Race of Norway. De absolute kopman, Martin, kwam in de grote rondes wel tekort, maar kon dit enigszins compenseren in koersen als Parijs-Nice en de Ronde van Catalonië.

Cofidis: jaar van de waarheid voor kopmannen en potentiële Laporte-opvolger Zingle

Eindcijfer met onderbouwing: 6,0

Noot: dit cijfer is vastgesteld op basis van een beoordeling van (ex-)redactieleden van In de Leiderstrui.

Al bij al sluit Cofidis het jaar af met een nipte voldoende. Negentien zeges is natuurlijk een heel mooi aantal voor een ploeg van dit kaliber, maar de echte uitschieters ontbreken voorlopig. Kopman Martin kwam weinig uit de verf en het voorjaar was ook niet om over naar huis te schrijven, maar al bij al heeft de ploeg de nodige mooie laten zien gedurende het seizoen.

Transfers 2022/2023: Cofidis

De Fransen gaan 2023 in met grotendeels dezelfde selectie als waarmee ze het in 2022 deden. Jonathan Lastra geldt als goede Spaanse klimmer en vervanger van Davide Villella, terwijl de rappe Christophe Noppe als Belg de overstap maakt vanuit Arkéa Samsic en de plaats inneemt van landgenoot Kenneth Vanbilsen.

Verder werd er met de komst van de Brit Harrison Wood en Fransman Axel Mariault wat jong bloed aan de selectie toegevoegd, ten koste van Sander Armée, Szymon Sajnok en Tom Bohli.

Ones to watches 2023: Cofidis

Ondanks zijn jonge leeftijd is Axel Zingle dé man om naar uit te kijken namens Cofidis in 2023. De puncher liet het afgelopen seizoen al flitsen zien van zijn klasse, waarmee hij alles in huis heeft om de natuurlijke opvolger van Christophe Laporte te worden als speerpunt.

Daarnaast zal het, buiten het feit dat kopmannen Martin en Coquard beter moeten gaan doen, interessant zijn om te bekijken of Victor Lafay en Benjamin Thomas een mooie stap kunnen zetten. Als we naar hun profiel kijken, zijn ze in principe geschikt om in wedstrijden als respectievelijk de Waalse Pijl en Amstel Gold Race mooie dingen te laten zien.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws