BORA-hansgrohe: Duitsers hebben ondanks vertrek Kelderman alles in huis om topjaar voort te zetten Wielrennen
Wielrennen

BORA-hansgrohe: Duitsers hebben ondanks vertrek Kelderman alles in huis om topjaar voort te zetten

BORA-hansgrohe: Duitsers hebben ondanks vertrek Kelderman alles in huis om topjaar voort te zetten

Het einde van het jaar nadert en dat betekent dat we bij In de Leiderstrui traditioneel de belangrijke ploegen één voor één doornemen. In deze episode: BORA-hansgrohe, dat toch wel enigszins wist te verrassen afgelopen seizoen.

Eendagswedstrijden 2022: BORA-hansgrohe

De legacy van Peter Sagan in de klassiekers was toch wel een klein aandachtspunt dit voorjaar. Met name in de kasseienklassiekers kon het team van Ralph Denk nooit echt meedoen om de prijzen, al lieten Jordi Meeus en Danny van Poppel wel redelijke dingen zien in verschillende wedstrijden. Met name van Nils Politt en Marco Haller zal er komend seizoen in ieder geval meer verwacht worden.

BORA-hansgrohe: Duitsers hebben ondanks vertrek Kelderman alles in huis om topjaar voort te zetten

In de heuvelklassiekers deed de ploeg het dan weer prima. Sergio Higuita deed het goed in Strade Bianche, de Ronde van Lombardije en Luik-Bastenaken-Luik, terwijl Aleksandr Vlasov een podiumplaats wist te bemachtigen in de Waalse Pijl. Overwinningen in het eendagswerk bleven echter uit in de eerste maanden van 2022.

Des te fijner was het voor de ploeg dat Sam Bennett begin mei direct Eschborn-Frankfurt won, waarna de ploeg ook nog Rund um Köln, BEMER Cyclassics Hamburg en de Duitse kampioenschappen wist te winnen. Een clean sweep in Duitse wedstrijden, dat telt voor een Duitse sponsor.

Rondes 2022: BORA-hansgrohe 

BORA-hansgrohe onderging afgelopen winter een transformatie van team-Sagan naar team-rondes. Daarvoor werden Jai Hindley, Aleksandr Vlasov en Sergio Higuita aangetrokken, terwijl Wilco Kelderman en Emanuel Buchmann uiteraard al de ploeg reden. Met Hindley, Kelderman en Buchmann maakte de ploeg een doel van de Giro, waar ze absoluut geen spijt van kregen.

De Duitsers leken nog redelijk vroeg achter de feiten aan te gaan rijden, maar Hindley sloeg fenomenaal terug. De Australiër toonde zich de beste klimmer van de ronde en reed concurrent Richard Carapaz op de voorlaatste dag uit de leiderstrui, waarmee hij de grootste zege van het jaar voor zijn team boekte.

BORA-hansgrohe: Duitsers hebben ondanks vertrek Kelderman alles in huis om topjaar voort te zetten

In de Tour mocht Vlasov het gaan doen, die na een ronde met de nodige pech op plek vijf belandde in Parijs. Daarnaast mogen de prestaties van Vlasov en Higuita (die wel faalde in de Vuelta) in rondes als Catalonië (winst), Romandië (winst), Zwitserland (tweede), Baskenland (derde), UAE Tour (vierde) en Valencia (winst) niet onderschat worden. De ploeg reed op die manier het hele jaar in de picture.

Eindcijfer met onderbouwing: 8,2

Noot: dit cijfer is vastgesteld op basis van een beoordeling van (ex-)redactieleden van In de Leiderstrui.

Al bij al rolt er een zeer goede 8,2 uit de bus voor BORA-hansgrohe. De ploeg won met de Giro één van de grote rondes, deed het over het hele jaar goed in rittenkoersen en greep zowat alle belangrijke Duitse wedstrijden. In de voorjaarsklassiekers mag er wel een tandje bij.

Transfers 2022/2023: BORA-hansgrohe

Met Wilco Kelderman (Jumbo-Visma) en Felix Grossschartner (UAE-Team Emirates) vertrokken er twee klimgeiten naar de beste ploegen ter wereld. Daar haalde BORA-hansgrohe met Bob Jungels een vervanger voor terug, terwijl Lukas Pöstlberger als wegkapitein één op één vervangen werd door Nico Denz van Team DSM. Florian Lipowitz werd als jonge Duitser aangetrokken, terwijl BORA-hansgrohe op de valreep ook mountainbiker Victor Koretkzy binnenhaalde. Tot slot verliet lead-out Martin Laas het schip, nadat hij door het voortreffelijke werk van onder meer Danny van Poppel overbodig werd verklaard.

Ones to watches 2023: BORA-hansgrohe

2023 wordt zonder meer een interessant jaar voor BORA-hansgrohe, een ploeg die toch de beschikking heeft over veel talent. Supertalenten Giovanni Aleotti en Cian Uijtdebroeks beginnen stilaan ook op de deur te kloppen, voor hen kan het komende seizoen wel eens dat van de doorbraak worden. Kunnen zij zich bij de brede rondekern van de Duitse ploeg voegen?

BORA-hansgrohe: Duitsers hebben ondanks vertrek Kelderman alles in huis om topjaar voort te zetten

Verder zal het interessant zijn om te kijken hoe Maximilian Schachmann en Lennard Kämna het seizoen gaan doorkomen. Kämna toonde zich afgelopen seizoen één van de blikvangers in het ritten kapen, terwijl Schachmann een zeer lastig jaar kende. Wat worden hun ambities en hoe gaan ze dat uitvoeren?

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news