Favorieten roze trui Giro d'Italia 2022: de tien kanshebbers voor het algemeen klassement Wielrennen
Wielrennen

Favorieten roze trui Giro d'Italia 2022: de tien kanshebbers voor het algemeen klassement

Favorieten roze trui Giro d'Italia 2022: de tien kanshebbers voor het algemeen klassement

Het is bijna zover: drie weken fantastische koers in de Giro d'Italia. Op het spel staat de felbegeerde roze trui, die is weggelegd voor de winnaar van het algemeen klassement. Hoewel velen ervan dromen, kan er straks maar één renner met de eindzege aan de haal gaan. Wie de kanshebbers op la Maglia Rosa zijn? Dat bespreekt In de Leiderstrui voor je in dit artikel!

Bekijk ook/binnenkort op In de Leiderstrui:
Voorbeschouwing op de Giro d'Italia
Favorieten paarse trui
Favorieten blauwe trui
Favorieten witte trui
Pooltips Giro d'Italia
Nederlanders in de Giro d'Italia

Laatste winnaars Giro d'Italia

2021 Egan Bernal
2020 Tao Geoghegan Hart
2019 Richard Carapaz
2018 Chris Froome
2017 Tom Dumoulin
2016 Vincenzo Nibali
2015 Alberto Contador
2014 Nairo Quintana
2013 Vincenzo Nibali
2012 Ryder Hesjedal

Favorieten algemeen klassement Giro d'Italia 2022

Voor de totstandkoming van deze lijst zijn (ex)-redacteuren van In de Leiderstrui gevraagd naar hun top tien op de vraag: "Wie maakt de meeste kans om de Giro d'Italia te winnen?" Iedere top tien werd punten toegewezen, volgens het volgende rijtje: 12 punten voor de nummer één, 10 voor de nummer twee, en zo verder met 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt. Bij iedere renner is het totaal aantal gekregen punten omgezet in een percentage van het maximaal te behalen aantal punten. Deze staat aangegeven bij de betreffende renners. Zo krijg je een beter beeld hoe de kansenverhoudingen volgens In de Leiderstrui liggen!

10. Giulio Ciccone - Trek-Segafredo (10,4%)

Favorieten roze trui Giro d'Italia 2022: de tien kanshebbers voor het algemeen klassement

Giulio Ciccone is de eerste naam die we terugvinden op onze lijst. De Italiaan van Trek-Segafredo leek in de Giro van vorig jaar lange tijd de enige die Egan Bernal kon bedreigen richting de eindzege. Met vurig aanvalswerk smeet hij met zijn krachten, waarna hij in de derde week uiteindelijk af moest stappen. Diezelfde topvorm hebben we vervolgens niet meer bij hem gezien, maar dat maakt zijn ambities niet minder groot. Voorafgaand aan het seizoen stelde hij nog te dromen van het podium in de Giro. Het is dus nu het moment om zijn benen van vorig jaar te herontdekken.

Ciccone beschikt bij zijn ploeg over renners die meer dan behoorlijk kunnen presteren in de bergen. Neem bijvoorbeeld Bauke Mollema, die echter ook zo zijn eigen ambities heeft. Juan Pedro López en Mattias Skjelmose zijn misschien nog geen gevestigde namen, maar wie de uitslagen erop naslaat, zal zien dat zij ongetwijfeld van mooie waarde kunnen zijn voor de kopman. En anders beschikt de ploeg nog wel over de ervaren Dario Cataldo.

9. Hugh Carthy - EF Education-EasyPost (11,1%)

Favorieten roze trui Giro d'Italia 2022: de tien kanshebbers voor het algemeen klassement

Hugh Carthy finishte in de Vuelta a España van 2020 verrassend als derde, maar moest aan het eind van vorig seizoen die ronde verlaten vanwege vermoeidheid. Sindsdien weet de lange Brit nog niet echt te overtuigen in het peloton. Om het vanuit een positieve hoek te bekijken, kunnen we in ieder geval een stijgende lijn bij de Brit zien als het gaat om zijn deelnames aan rittenkoersen. Na een 59e en een 27e plek eerder in het jaar, finishte hij in de Tour of the Alps bij de beste tien. Als hij dat weet door te trekken, zien we hem mogelijk weer schitteren in een derde week, zoals we dat bij hem ook zagen bij zijn topprestatie uit de Vuelta.

Carthy kan bij zijn ploeg rekenen op interessante ondersteuning. Zo beschikt de ploeg dit jaar onder meer over Esteban Chaves en Odd Christian Eiking, die inmiddels wel weten hoe het er in een grote ronde aan toegaat en lang bij Carthy kunnen blijven. Ook een multi-inzetbare Magnus Cort Nielsen en een jong talent als Simon Carr misstaan niet om binnen de gelederen te hebben. Daar kan Carthy, met andere woorden, nog een hoop aan hebben.

8. Tom Dumoulin - Jumbo-Visma (18,8%)

Favorieten roze trui Giro d'Italia 2022: de tien kanshebbers voor het algemeen klassement

Tom Dumoulin is voor deze Giro d'Italia een groot vraagteken, maar met zijn kwaliteiten mag je nooit uitsluiten dat de Limburger straks meevecht voor de roze trui. Hoewel zijn voorbereiding niet om over naar huis te schrijven was, weten we dat Dumoulin zich tot in de puntjes kan voorbereiden op grote doelen. Dat doet hij door middel van een hoogtestage, waar hij de puntjes op de i zet. In Boedapest zullen we dan pas zien hoe dat uitgepakt heeft. Mogelijk met een mooi resultaat in de tijdrit die op dag twee gepland staat en wat dus direct een kans is om de concurrentie een tikje uit te delen.

Dumoulin heeft de status van een kopman, maar niet de énige kopman bij Jumbo-Visma. Eerder werd door de ploeg al gecommuniceerd dat ook Tobias Foss zich die status mag aanmeten, terwijl later ook Sam Oomen aan het rijtje werd toegevoegd. Of dat is om de druk weg te schuiven, om verwarring te zaaien bij de concurrentie of dat men het straks in de Giro aankijkt wie het beste is: dat weten we niet met zekerheid. Het geeft in ieder geval aan dat we Dumoulin voorlopig niet hoger dan deze achtste plek kunnen inschatten.

7. Pello Bilbao - Bahrain Victorious (29,2%)

Favorieten roze trui Giro d'Italia 2022: de tien kanshebbers voor het algemeen klassement

Pello Bilbao is van alle deelnemers aan de Giro dit jaar degene die het best wist te presteren in rittenkoersen. In alle meerdaagse wedstrijden finishte de Bask bij de beste vijftien, waarmee hij zijn status als constante factor meer dan eer aandoet. Wat nog extra in zijn voordeel spreekt, is dat Bilbao dit jaar al verschillende ritten besliste met zijn sterke eindsprint. Dat extra wapen kan hem wel eens interessante bonificatieseconden opleveren, terwijl hij ook nog over een sterke tijdrit beschikt. Het enige smetje voor Bilbao is dat hij in de Alps op de slotdag nog afgetroefd werd door de concurrentie en zijn leiderstrui verloor.

Bilbao lijkt dus wel klaar te zijn voor de Giro, maar zal zeker niet de enige kopman zijn binnen zijn team. Bij Bahrain Victorious vormt hij namelijk een duo met landgenoot Mikel Landa (zie #5). De exacte rolverdeling tussen de twee is (nog) niet gecommuniceerd, maar wat de ploegleiding wel al beaamd heeft: de twee kunnen ontzettend goed met elkaar overweg. Als ze dat op een slimme manier weten uit te spelen, kan Bilbao dus prima weer bovendrijven.

6. Miguel Ángel López - Astana Qazaqstan Team (42,4%)

Favorieten roze trui Giro d'Italia 2022: de tien kanshebbers voor het algemeen klassement

Miguel Ángel López is na een afscheid bij Movistar vol bombarie terug op het oude nest bij Astana. En daar mag Superman rekenen op het kopmanschap binnen de ploeg voor de Giro d'Italia. Met Vincenzo Nibali aan de zijde lijkt hij over een prima bliksemafleider te beschikken, die hem qua prestaties niet snel dwars zal zitten. Sterker nog: als de neuzen binnen de ploeg de juiste kant opstaan, beschikt López over een bijzonder mooi klimmersteam met ook nog Joe Dombrowski, David de la Cruz en Harold Tejada. Dat belooft een hele hoop.

Maar hoe staat het met de vorm van de Colombiaan? Op basis van zijn deelname aan de Tour of the Alps concluderen we dat die zich in een stijgende lijn begeeft - en dat hij er in die ronde nog voor aan het werken was. Hij begaf zich namelijk in vroege vluchten, maar wist ook naar huis te gaan met een overwinning in de vierde etappe. Reken er dus maar op dat López zich straks weer hoopt uit te leven in de derde week van de Giro.

5. Mikel Landa - Bahrain Victorious (45,8%)

Favorieten roze trui Giro d'Italia 2022: de tien kanshebbers voor het algemeen klassement

Mikel Landa kan altijd bij de topfavorieten voor de eindzege gezet worden, maar tot op heden bleek dat iedere keer ijdele hoop. Op basis van scorebordjournalistiek is het lastig om Landa naar het roze toe te schrijven, maar we kunnen niet ontkennen dat de Bask in de laatste wedstrijden prima presteerde. Hij finishte in Tirreno-Adriatico als derde, waarna hij zichzelf zelfs 'beter dan ooit' noemde. In de Tour of the Alps offerde hij zijn eigen resultaat dan weer op voor ploegmaat Pello Bilbao. Goodwill voor straks...?

In diezelfde Tour of the Alps werd één ding wel al goed duidelijk: Bahrain Victorious weet hoe het de koers in handen moet nemen. Ze verbruikten echter wel zoveel krachten dat ze dat niet tot aan het eind wisten vol te houden. Wanneer men wat zuiniger met de energie weet om te gaan, hebben ze in ieder geval een sterk collectief in de bergen met ook Santiago Buitrago en Wout Poels erbij. En dat kan een hoop waard zijn in de chaos van de Giro.

4. Romain Bardet - Team DSM (51,4%)

Favorieten roze trui Giro d'Italia 2022: de tien kanshebbers voor het algemeen klassement

Romain Bardet maakte pas recent bekend de Giro d'Italia te gaan rijden, maar dat betekent niet dat hij zichzelf niet goed heeft voorbereid op de Italiaanse grote ronde. De keuze werd namelijk afgelopen winter al gemaakt. Wie naar de prestaties van Bardet kijkt, ziet dan ook terug dat hij in de Tour of the Alps (voor velen de ideale voorbereiding op de Giro) precies op tijd richting zijn topvorm begint te gaan. De eindzege in die ronde greep hij ook nog op een indrukwekkende manier, door Pello Bilbao samen met ploegmaat Thymen Arensman op overtuigende wijze uit de leiderstrui te rijden.

Arensman zal ook in de Giro weer een belangrijke rol voor Bardet moeten vervullen in de bergen. Tenminste, als de zinnen van Bardet op het rijden van een klassement gezet zijn. De Fransman blijft tegenwoordig altijd wat vaag over zijn ambities, maar doet dat vooral om verdere druk van zich af te houden. Wie naar de verdere samenstelling van het team kijkt, kan in ieder geval niet stellen dat die perfect afgestemd is op het verdedigen van een leiderstrui: de ploeg neemt zelfs twee sprinters mee.

3. João Almeida - UAE Team Emirates (72,2%)

Favorieten roze trui Giro d'Italia 2022: de tien kanshebbers voor het algemeen klassement

João Almeida lijkt er klaar voor te zijn: het winnen van een grote ronde. Het is ook precies waarvoor hij naar UAE Team Emirates vertrokken is. Bij zijn nieuwe ploeg vindt hij sterke ondersteuning van zijn landgenoot Rui Costa, maar heeft hij ook een meesterknecht in Davide Formolo Almeida reed in 2020 al lange tijd in het roze, maar vond in de derde week zijn Waterloo. Dat hij drie weken koers prima kan verteren, bewees hij echter vorig jaar wél met een ijzersterk slotstuk.

Van de drie topfavorieten voor de zege beschikt Almeida op papier over de sterkste tijdrit, wat een interessant wapen kan worden in de strijd om de eindzege. Daarnaast kwam hij in Catalonië in de koninginnenrit ook krachtig voor de dag, door daar onder meer Giro-concurrent Richard Carapaz op achterstand te zetten. Dat hij vervolgens niet met de eindzege aan de haal ging, had hij te danken aan geblunder in een afdaling van de zesde etappe. Dat soort fouten kun je je in de Giro ook niet veroorloven...

2. Simon Yates - Team BikeExchange-Jayco (72,2%)

Favorieten roze trui Giro d'Italia 2022: de tien kanshebbers voor het algemeen klassement

Simon Yates wil maar wat graag ein-de-lijk die Giro-eindzege pakken. Al sinds zijn wonderbaarlijke optreden in de editie van 2018 is de Brit bezig met 'unfinished business' in Italië. Dat heeft hem naar een achtste (2019) en een derde plek (2021) geleid, maar winnen was er nog niet bij. Binnen het team bestaat er geen twijfel over wie de kopman is, maar dat komt ook doordat Yates er simpelweg bovenuit steekt binnen het team. We hebben twijfels of figuren als Lucas Hamilton, Lawson Craddock en Tanel Kangert genoeg kunnen brengen om de koers ook voor hun kopman op de schouders te nemen in de bergen.

Yates levert al het hele jaar prima resultaten af, met onder meer een vijfde plek in de Ruta del Sol en een tweede stek in Parijs-Nice. In de Ronde van Catalonië liep het voor hem helaas wat minder, want daar moest hij afstappen omdat hij zich 'niet lekker' voelde. In de Ronde van Asturië liet hij zien in ieder geval het winnen niet verleerd te zijn, maar dat is wel tegen een beduidend minder sterk deelnemersveld dan wat hem in de Giro te wachten staat. We houden het op het 'tanken van vertrouwen'.

1. Richard Carapaz - INEOS Grenadiers (94,4%)

Favorieten roze trui Giro d'Italia 2022: de tien kanshebbers voor het algemeen klassement

Richard Carapaz is - wat In de Leiderstrui betreft - dé topfavoriet voor de eindoverwinning in de Giro d'Italia. De Ecuadoraan won de wedstrijd al een keer eerder (2019) en is de uitgesproken kopman bij zijn ploeg INEOS Grenadiers. Met sterke klimmers als Pavel Sivakov en Richie Porte is de kans groot dat Carapaz tot diep in het hooggebergte goed ondersteund wordt. Sterker nog, die twee zouden op eigen gelegenheid ook in staat zijn om in de top tien van het klassement te eindigen. Dat INEOS in staat is om een trui te verdedigen, weten we uit het verleden overigens ook.

Gaat Carapaz dan straks fluitend naar zijn tweede Giro-zege? Nee, ondanks de hoge verwachtingen van de redactie weten we dat hij niet onklopbaar is. Zijn overwinning uit 2019 wist hij te behalen vanuit een underdogrol, wat toch anders koersen is dan nu. Daarnaast verliep zijn voorbereiding dit jaar niet vlekkeloos (valpartij in Bessèges, corona in Provence). Ondanks die problemen wist hij echter wel sterk terug te komen in de Ronde van Catalonië. Hij behaalde daar een ritzege (en wat voor één!) en de tweede plek in het algemeen klassement, wat beschouwd mag worden als een fijne generale repetitie. Nu alleen nog doortrekken naar Italië.

Odds roze trui Giro d'Italia 2022

Richard Carapaz - Bet365: 2,37 / Jacks: 2,40
Simon Yates - Bet365: 7,00 / Jacks: 6,00
João Almeida - Bet365: 7,00 / Jacks: 7,50
Miguel Ángel López - Bet265: 10,00 / Jacks: 11,00
Mikel Landa - Bet365: 11,00 / Jacks: 8,50

Bij Bet365 ontvang je een welkomstbonus van 100 euro, bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Let op: Gokken kan verslavend zijn, speel bewust 18+, hands24x7.nl.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws