Coronatests in Tour lang niet altijd in orde: 'Wisser wordt vaak niet diep genoeg in neus gestoken' Wielrennen
Wielrennen

Coronatests in Tour lang niet altijd in orde: 'Wisser wordt vaak niet diep genoeg in neus gestoken'

Coronatests in Tour lang niet altijd in orde: 'Wisser wordt vaak niet diep genoeg in neus gestoken'

Een vermanende vinger richting de Tourorganisatie, als het gaat om het testen op Covid-19... De ASO verzorgde twee dagen voor de Tourstart en op de tweede en derde rustdag een ronde coronatests bij alle renners en stafleden. Dat gaat echter lang niet altijd volgens de regels.

De SKA, de vereniging voor sport- en keuringsartsen in België, heeft naar eigen zeggen van 'drie bronnen in de Ronde van Frankrijk' vernomen dat er niet altijd goed getest wordt. 'SKA verneemt van diverse ploegen, ploegartsen en renners dat de coronatests die ASO afneemt niet volgens een strak protocol verlopen en dat de wisser vaak niet diep genoeg in de neus wordt gestoken', zo wordt er geschreven in een persbericht, in handen van onder meer Het Laatste Nieuws.

'Als ASO meldt dat er geen positieve gevallen zijn, dan moet dat bericht dus met een zak zout worden genomen', klinkt het verder. 'Gelukkig zijn er heel wat ploegartsen die hun verantwoordelijk opnemen en de tests overdoen, dikwijls op vraag van renners die ook weinig vertrouwen in de ASO-aanpak hebben.' Na de tweede rustdag meldde de Tourorganisatie dat er geen positieve coronatests waren afgenomen, maar een dag later testten George Bennett en Rafal Majka van UAE Team Emirates wel gewoon positief. Ook Guillaume Martin van Cofidis was de sigaar.

Coronatests zijn 'ASO onwaardig'

Tom Teulingkx adviseert de ASO om in te grijpen, anders kan er volgens de sportarts en voorzitter van SKA beter niet getest worden op corona. 'De tests die ASO doet, zouden een ruggensteun moeten zijn voor de teamartsen en een controle op teams die het niet zo nauw nemen met testen. Vandaag moeten ploegdokters de laksheid van ASO rechttrekken. Dat is de wereld op zijn kop. Dit is een organisatie als ASO onwaardig. Als je geen kwaliteit kunt bieden, dan geef je de sporters en hun entourage een vals gevoel van veiligheid. COVID is een ziekte, geen blessure.'


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws