De fiets boven de auto: Mathieu van der Poel troeft Max Verstappen af als Sportman van het Jaar Wielrennen
Wielrennen

De fiets boven de auto: Mathieu van der Poel troeft Max Verstappen af als Sportman van het Jaar

De fiets boven de auto: Mathieu van der Poel troeft Max Verstappen af als Sportman van het Jaar

Mathieu van der Poel is woensdagavond op het sportgala verkozen tot Sportman van het Jaar. De 28-jarige wielrenner, crosser en mountainbiker van Alpecin-Deceuninck troefde de andere twee genomineerde sporters, Formule-1-coureur Max Verstappen en baanwielrenner Harrie Lavreysen af. Het is voor Van der Poel de tweede keer dat hij deze prijs wint. Bij de vrouwen werd Femke Bol uitgeroepen tot Sportvrouw van het Jaar.

Van der Poel dankt zijn uitverkiezing aan het uitzonderlijk goede jaar 2023, waarin hij vele hoge pieken kende. Zo werd hij in het begin van het jaar al wereldkampioen veldrijden. Later volgden monumentale zeges in Milaan-Sanremo en Parijs-Roubaix, wedstrijden die hij voor het eerst wist te winnen. Als absolute klap op de vuurpijl werd MVDP ook nog eens wereldkampioen op de weg in Glasgow door, na een val nota bene, Wout van Aert en Tadej Pogacar achter zich te laten.

Van der Poel kan zeker genieten van 'uniek jaar'

Van der Poel zit midden in de crosswinter en was thuis toen zijn uitverkiezing bekend werd. Herman van der Zandt van de NOS was er om hem het mooie nieuws te vertellen. 'De cross is minder belangrijk geworden, dus ik heb hier ook de tijd om terug te blikken en te genieten van mijn wegseizoen. Ik besef dat het een uniek jaar was voor mij. Maar het volgt elkaar snel op, ik ga altijd door naar het volgende. Maar ik probeer er wel bij stil te staan hoe uniek het was', beschouwt Van der Poel zijn schitterende jaar.

Merijn Zeeman greep op het gala van NOC*NSF naast de prijs van Sportcoach van het Jaar. Zeeman was genomineerd vanwege zijn rol in de bijzondere prestaties van Jumbo-Visma. Eelco Meenhorst werd gekozen voor de coachprijs. De roeicoach werd gekozen vanwege zijn aandeel in de vijf gouden medailles van de Nederlandse ploeg bij het WK in Belgrado.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws