Wielrennen

🎥 De ins en outs van de listige openingstijdrit van de Tour de France

Op vrijdag 1 juli start de Tour de France in Kopenhagen. Een korte tijdrit van dertien kilometer vormt het decor voor de eerste etappe van de Grand Départ in Denemarken. In de Leiderstrui stuurde redacteur Gabriël Melching naar het Koninkrijk, om de drie etappes die daar gehouden worden te verkennen. In deze video neemt hij je mee door Kopenhagen, waar de pure krachtpatsers in de openingstijdrit kunnen laten zien wat ze waard zijn.

’s-Werelds beste tijdrijders zullen zich melden voor de strijd om de gele trui. Filippo Ganna, Stefan Küng, Wout van Aert, Rohan Dennis en Stefan Bissegger, allemaal hebben ze een doel gemaakt van deze wedstrijd. Mochten ze allemaal starten (in het geval van Dennis is een selectie überhaupt nog onzeker en met het oplaaiende coronavirus moet er altijd een slag om de arm gehouden worden), zullen ze ook rekening moeten houden met de klassementsrenners… en natuurlijk met Mathieu van der Poel.

Hoe technischer het parcours, hoe meer kans MvdP maakt in een tijdrit. In Kopenhagen lijken zijn kansen minder groot dan die van de pure krachtpatsers. De eerste acht kilometer van het parcours gaan namelijk over brede wegen, met wijde bochten. Het verschil zal daar gemaakt worden in de combinatie van een hoog wattage en een aerodynamische positie, stuurmanskunsten komen pas na acht kilometer van pas.

De renners komen dan één voor één aan bij het Deense Kastellet, en rijden dan via het voetpad langs de toeristische trekpleister De Kleine Zeemeermin. In deze twee kilometer zitten aardig wat technische bochten, waar een en ander kan gebeuren. In de video worden de lastigste stukken in beeld gebracht en worden de potentiële winnaars genoemd. De streep ligt na dertien kilometer op de H.C. Andersens Boulevard, een meter of honderd verwijderd van de start van de chrono.

Verkenning Tour de France bij In de Leiderstrui

De video is onderdeel van een drieluik. In mei is In de Leiderstrui meegegaan op een persreis richting Denemarken, waarin een tiental journalisten de kans kreeg om het parcours aldaar te verkennen. Uit die reis is deze videoserie ontstaan. Op 23 juni komt de video waarin de tweede etappe verkend wordt online, de wind heeft in die etappe vrij spel heeft op de Grote Beltbrug, en op 28 juni komt de video van etappe drie online.

Bekijk hier de gehele video, waarbij we de tijdrit van de Tour de France nafietsen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws