Voorbeschouwing X2O Trofee Hamme 2024 | Wie doen wereldkampioenen Van der Poel en Van Empel wat? Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing X2O Trofee Hamme 2024 | Wie doen wereldkampioenen Van der Poel en Van Empel wat?

Voorbeschouwing X2O Trofee Hamme 2024 | Wie doen wereldkampioenen Van der Poel en Van Empel wat?

Welgeteld één week voor aanvang van het WK veldrijden in Tabór staat er eerst nog een Belgisch-Nederlands crossweekend op het programma. Op zaterdag 27 januari wordt de X2O Trofee van Hamme verreden. In de Leiderstrui zet graag het nodige uiteen over de wedstrijd die ook wel bekendstaat als de Rectavit Flandriencross!

In Hamme, een Oost-Vlaamse gemeente onder de rook van Antwerpen, wordt er sinds 2002 gecrost. Eerst heette de veldrit nog de Bollekescross, sinds 2014 is die tenaamstelling gewijzigd naar de Flandriencross, als een soort hommage aan drievoudig Flandrien-winnaar Greg Van Avermaet, die geboren en getogen is in Hamme.

Vorig jaar was de race een kolfje naar de hand van Wout van Aert, die bij afwezigheid van Mathieu van der Poel glansrijk naar de overwinning wist te soleren. Het gold voor de sympathieke Belg als een goede generale repetitie richting het WK, waar hij later zijn meerdere zou moeten erkennen in zijn jarenlange aartsrivaal. Over MVDP gesproken: tussen 2016 en 2021 wist de Nederlander van Alpecin-Deceuninck een onafgebroken reeks van maar liefst vijf zeges te realiseren. Van der Poel heeft dus geheid veel goede herinneringen aan de wedstrijd die niet al te ver van zijn thuisregio wordt georganiseerd.

Laatste winnaars X2O Trofee Hamme

2022/2023 Wout van Aert / Fem van Empel
2021/2022 Laurens Sweeck / Lucinda Brand
2020/2021 Mathieu van der Poel / Ceylin del Carmen Alvarado
2019/2020 Mathieu van der Poel / Annemarie Worst
2018/2019 Mathieu van der Poel / Annemarie Worst
2017/2018 Mathieu van der Poel / Sanne Cant
2016/2017 Mathieu van der Poel / Sanne Cant
2015/2016 Wout van Aert / Helen Wyman
2014/2015 Wout van Aert / Sanne Cant
2013/2014 Niels Albert / Nikki Brammeier

Parcours, weer en tijden X2O Trofee Hamme 2024

hamme

Het 2.800 meter lange parcours in Hamme kan, zeker in vergelijking met een aantal andere crossen, niet als bijzonder zwaar beschouwd worden. Er zijn verschillende obstakeltjes (bijvoorbeeld een balkenzone) opgenomen in de omloop, maar echt lastig wordt het nergens. Negentig procent van het lusje gaat over onverharde stroken. 'Het crossparcours is samengesteld uit weidestroken, boswegen en asfalt. De start en aankomst zijn gelegen op een betonbaan van een goeie 250 meter lang', zo omschrijft de organisatie het zelf.

Weer
Alle meteorologische voorspellingen doen ons geloven dat het zaterdag vrij koud gaat worden in Oost-Vlaanderen. Ondanks dat het vriespunt niet bereikt zal worden, zal het kwik naar alle waarschijnlijkheid ook niet boven de zes graden Celcius uitkomen. Wat betreft de neerslag, een factor die in de cross regelmatig van grote invloed op het wedstrijdverloop is, hoeven de veldrijders hun borst (letterlijk) niet nat te maken. Er zal hier en daar wel een wolkje in de lucht boven Hamme hangen, maar de kans op regen is zo goed als nihil.

Tijden
Start vrouwen: 13.45 uur
Finish vrouwen: rond 14.30 uur
Start mannen: 15.00 uur
Finish mannen: rond 16.00 uur

Favorieten vrouwen X2O Trofee Hamme 2024

Puck Pieterse is niet van de partij, Fem van Empel wel. En daarmee is de wereldkampioene van Visma | Lease a Bike de gedoodverfde favoriete om victorie te kraaien. De Noord-Brabantse veelvraat kent een waar topseizoen en zal haar zegereeks maar wat graag willen voortzetten. Daarvoor zal ze wel moeten afrekenen met Nederlands kampioene Lucinda Brand (Baloise Trek Lions), die ook in zeer goeden doen is.

Ook Ceylin del Carmen Alvarado laat verstek gaan voor de X2O Trofee van Hamme. Daarom kijken we in eerste instantie naar Manon Bakker (Crelan-Corendon), Sanne Cant (Crelan-Corendon), Annemarie Worst (Cyclocross Reds), Denise Betsema (Pauwels Sauzen-Bingoal) en Laura Verdonschot (De Ceuster-Bonache). Van hen mag gesteld worden dat ze op een goede dag tot mooie dingen - en dus eventueel een podiumplaats - in staat zijn.

manon bakker
Kan Bakker voor een verrassing zorgen?

Verder pennen we ook nog graag de namen van Kristýna Zemanová (Brilon Racing Team), Marion Norbert Riberolle (Crelan-Corendon) en Anna Kay (Cyclocross Reds). We zien hen niet per se als grote kandidaten op eremetaal, al staan we er ook niet verbaasd van te kijken als ze zowaar wél op een eindschavotje mogen plaatsnemen.

Favorieten vrouwen X2O Trofee Hamme, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriete: Fem van Empel (Visma | Lease a Bike)
Outsider: Lucinda Brand (Baloise Trek Lions)
Longshots: Manon Bakker, Sanne Cant, Marion Norbert Riberolle (Crelan-Corendon), Annemarie Worst (Cyclocross Reds), Denise Betsema (Pauwels Sauzen-Bingoal) en Laura Verdonschot (De Ceuster-Bonache).

Favorieten mannen X2O Trofee Hamme 2024

Wie anders dan Mathieu van der Poel is de absolute topfavoriet om te triomferen in Hamme? De 29-jarige Nederlander moest na een valpartij in Benidorm genoegen nemen met plek vijf en zal dus des te meer gebrand zijn op een nieuwe victorie. Er staat dit cross-seizoen eigenlijk geen maat op de veelzijdige coureur uit Kapellen, die het ook niet hoeft op te nemen tegen Wout van Aert.

mathieu van der poel
Wie doet MVDP wat?

Ook Tom Pidcock is er niet bij in Hamme. Zodoende noteren we Lars van der Haar als grootste 'uitdager' van Van der Poel. In het X2O-klassement gaat de 32-jarige Nederlander van Baloise Trek Lions triomfantelijk aan de leiding. De Terriër van Woudenberg staat immers ruim drie minuten voor op Van der Poel, die echter niet alle manches uit het regelmatigheidsklassement zal afwerken. In de huidige rangschikking staat Cameron Mason op plek drie. De Brit van Cyclocross Reds doet dus zeker mee voor een mooie eindnotering. In Benidorm kwam Mason als 32ste over de meet, dus is het nog wel even gissen naar hoe hij zich precies voelt.

Niet ver achter Mason vinden we Belgisch kampioen Eli Iserbyt, die dit seizoen toch wel als meest constante crosser gezien kan worden. De kleine Vlaming van Pauwels Sauzen-Bingoal zal zijn zinnen hebben gezet op die tweede plaats, welke zeer zeker binnen handbereik ligt. Iserbyt wist nog nooit te winnen in Hamme, maar eindigde vorig seizoen bijvoorbeeld knap als tweede achter Van Aert. De kans is zeer aanwezig dat heren als Pim Ronhaar en Joris Nieuwenhuis ook niet meedoen in Hamme, waardoor we voor het vervolledigen van deze favorietenranking kijken naar mannen als Toon Vandebosch (Crelan-Corendon), Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), Thijs Aerts (Circus-ReUz-technord), Niels Vandeputte (Alpecin-Deceuninck)

Favorieten mannen X2O Trofee Hamme, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck)
Outsiders: Lars van der Haar (Baloise Trek Lions) en Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal)
Longshots: Cameron Mason (Cyclocross Reds), Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), Toon Vandebosch (Crelan-Corendon) en Niels Vandeputte (Alpecin-Deceuninck)

TV X2O Trofee Hamme 2024

Zowel de mannen- als de vrouwenwedstrijd is live te volgen via VRT-Sporza. Aldaar kunt u vanaf 13.30 uur inschakelen om te genieten van een middagje cross!

Youri van den Berg (Twitter: @YourivndnBerg)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws