Dries De Bondt laat Alpecin-Fenix juichen nadat kopgroep de sprinters verrast in achttiende rit Wielrennen
Wielrennen

Dries De Bondt laat Alpecin-Fenix juichen nadat kopgroep de sprinters verrast in achttiende rit

Dries De Bondt laat Alpecin-Fenix juichen nadat kopgroep de sprinters verrast in achttiende rit

Dries De Bondt heeft de achttiende etappe in de Giro d'Italia gewonnen. Na een niet al te lange etappe (156 kilometer) met twee korte klimmetjes was het normaal gesproken aan de sprinters, maar een ijzersterk viertal in de vroege vlucht vergalde dat plan.

Na een serie van zware bergetappes was het drie dagen voor het einde van de Giro nog één keer aan de sprinters, zo dachten we toch. Vanuit de start maakten de sprintersploegen er dan ook geen geheim van dat ze ambities hadden. Gevaarlijke vluchters mochten niet weg en de groep mocht ook vooral niet te groot worden. Toen Edoardo Affini (Jumbo-Visma), Davide Gabburo (Bardiani), Dries De Bondt (Alpecin-Fenix) en Magnus Cort Nielsen (EF) eenmaal weg waren, kregen ze ook niet meer dan twee minuten voorsprong.

In tegenstelling tot eerder deze Giro had de kopgroep precies door wat er zou gebeuren. Het peloton had er geen baat bij om de vier snel terug te halen en dus legden Affini en consorten het tempo ook vooral niet te hoog. In de eerste honderd heuvelachtige kilometers bungelde het verschil tussen de één en twee minuten, totdat we op 65 kilometer van de meet richting de tweede en laatste klim van de dag reden.

Kopgroep gaat tempo maken, López laat zich verrassen

Deze Muro di Ca'del Poggio (1,1 kilometer aan 12,3 procent) was het startpunt voor de kopgroep om het tempo op te voeren en er een ploegentijdrit van zestig kilometer van te maken. De voorsprong steeg na de steile klim plots boven de twee minuten, ook al werd er in de kopgroep en het peloton niets geprobeerd op het muurtje. De sprintersploegen moesten zich vervolgens verzamelen om in de laatste vijftig vlakke kilometers het gat te dichten.

Terwijl Affini, Cort, Gabburo en De Bondt in alle macht probeerden om de voorsprong te behouden, had het tempo in het peloton gevolgen voor Juan Pedro López. De witte truidrager - na het uitvallen van João Almeida - werd in de laatste twintig kilometer plots op een minuut achterstand gemeld, zonder dat daar toch aanleiding voor leek. De volledige ploeg van Trek-Segafredo moest in de achtervolging, maar in het peloton gingen de sprintersploegen inmiddels ook vol gas. Dat was dus geen makkelijke opgave.

Naast López ook Bauhaus op achterstand, Hindley met pech in slotfase

Koers op twee fronten, want de kopgroep had bij de eerste doorkomst langs de finishlijn (op elf kilometer van het einde) nog altijd een voorsprong van een dikke minuut. De groep-López verloor in de tussentijd terrein op het peloton, slecht nieuws dus voor de nummer acht van het klassement. Ook Phil Bauhaus, sprinter bij Bahrain Victorious, zat in de achtervolgende groep twee en kon zijn laatste sprint van de Giro zodoende vergeten. Ramon Sinkeldam zat als belangrijke knecht van Arnaud Démare van achteren.

In de laatste tien kilometer kwam het peloton geen meter dichterbij de kopgroep, waar ontzettend hard werd doorgereden. Dat veranderde in de laatste vijf kilometer, toen er vooraan toch al een beetje werd gespaard en de seconden er plots af vlogen. Quick Step-Alpha Vinyl ging nog steeds all-in voor Mark Cavendish, in een bochtig finalerondje. Bij de koplopers ging het 50 per uur, bij het peloton 60... Ging het lukken? Ja! Het kijken kon beginnen, met een losgeslagen peloton op komst. Affini was de eerste die aanging, Cort had verrassend genoeg niet de benen en zo kon De Bondt er rap overheen, om Affini op de streep te verslaan.

Het peloton kwam op veertien seconden van de vier vooraan, met Alberto Dainese voor Démare in een gedegradeerd sprintje. Jai Hindley had ook de schrik van z'n leven toen hij lek reed in de laatste kilometers, maar dat gebeurde voor hem gelukkig in de laatste drie kilometer. López verloor wél enorm veel tijd in zijn strijd voor de witte trui. De Spanjaard kreeg een kleine drie minuten aan de broek. Daardoor Santiago Buitrago dromen van de jongerentrui in de laatste drie dagen. Hij zat wél in het peloton.

Informatie etappe 18 Giro d'Italia 2022

Volg LIVE etappe 18 in de Giro d'Italia 2022

Laadt de liveblog niet? Druk even op F5 of refresh je mobiele pagina!


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws