Eenduidige lezing vanuit peloton na dolle toestanden in Dauphine: 'Gleden zo paar honderd meter ver' Wielrennen
Wielrennen

Eenduidige lezing vanuit peloton na dolle toestanden in Dauphine: 'Gleden zo paar honderd meter ver'

Eenduidige lezing vanuit peloton na dolle toestanden in Dauphine: 'Gleden zo paar honderd meter ver'

2024 is tot dusver het jaar van de massale valpartijen in grote koersen, jammer genoeg. In het Critérium du Dauphiné werd er na Dwars door Vlaanderen en Ronde van het Baskenland een nieuwe episode aan toegevoegd, al had het ditmaal een andere oorzaak: gladde wegen, zo oordeelden de coureurs achteraf.

Bahrain Victorious-coureur Fred Wright, altijd goed voor een fijn beeld van de situatie, kwam als eerste bij de pers na de meet. 'Iedereen had het gevoel dat het glibberig was, maar toch waren we allemaal aan het koersen. Het ging gewoon rechtdoor, maar iemand zal zijn remmen aangeraakt hebben en toen was er niets meer tegen te beginnen.'

'Ik zat er midden in', aldus de Brit. 'En ik kan mij niet herinneren dat ik ooit zo naar beneden ben gegleden. Ik denk wel 300 meter, dus ik hoopte dat het een keer zou stoppen... eigenlijk was het best eng, en we vielen ook echt met veel renners. Hopelijk is iedereen naar omstandigheden oké en ik denk dat het een goede beslissing was om te neutraliseren.'

'Ik weet niet hoe hard we op dat moment gingen, maar ik denk dat goed 70 procent van de renners onderuit is gegaan. Het duurde ook even voordat ik mijn fiets weer had, ik moest een heel stuk naar boven lopen om die weer te vinden. Maar ik ben oké, dat is het belangrijkste', concludeert Wright.

Lees verder onder de foto.

Evenepoel en Roglic komen met eenduidige lezing: 'Voorin begonnen ze te glijden'

Hoewel de rit geneutraliseerd werd uitgereden, moesten de dragers van de truien na afloop wel verschijnen voor hun finishinterviews. Leider Remco Evenepoel: 'Iedereen vocht voor positie, want dit was het laatste lastige punt van het parcours. Een paar jongens begonnen vlak voor mij te glijden. Ik was dicht bij om het te halen, maar een fiets ging onder mij door en ik ging over de kop toen die in mijn wiel terechtkwam. Het was een beetje pech. De renners vooraan begonnen te glijden, wat vreemd was omdat het geen echte bocht was. Maar het was wel erg glad', zocht hij naar een oorzaak.

Groene trui Primoz Roglic deed hetzelfde. 'Het is shit dat deze dingen blijven gebeuren. De eerste jongens in het peloton gleden weg en er was weinig meer tegen te beginnen. Er was geen andere keuze dan tegen de grond gaan, net zoals alle jongens om mij heen', aldus de Sloveen, die net als concurrent Evenepoel vooral wat last van zijn eerder geopereerde schouder had.

Michal Kwiatkowski (INEOS Grenadiers) gaf via social media zijn versie van het verhaal. 'Het waren icy wegen, maar ik denk dat de organisatie een goede beslissing heeft genomen. Ikzelf ben er zonder al te veel erg vanaf gekomen.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws