Eerste profoverwinning voor Thibau Nys: Belg wint met overmacht de sprint in etappe twee Ronde van Noorwegen Wielrennen
Wielrennen

Eerste profoverwinning voor Thibau Nys: Belg wint met overmacht de sprint in etappe twee Ronde van Noorwegen

Eerste profoverwinning voor Thibau Nys: Belg wint met overmacht de sprint in etappe twee Ronde van Noorwegen

Terwijl in Rome de Giro d'Italia ten einde kwam, heeft Thibau Nys zo'n tweeduizend kilometer noordelijker victorie gekraaid in de tweede etappe van de Ronde van Noorwegen. Nys werd in de laatste kilometers perfect gebracht door zijn ploeggenoten, waarna hij met overmacht de sprint won op een omhoog lopende finish.

Daags na de overwinning van Mike Teunissen, die na ruim drie jaar weer wist wat winnen betekent, stond het peloton op de voorlaatste dag in de Scandinavische race een 165 kilometer lange heuveletappe in de richting van Stavanger, het centrum van de Noorse olie-industrie, te wachten. Onderweg stonden er een aantal noemenswaardige beklimmingen op de rol. Na tien kilometer koers stond de Knuttjørn op het programma: 21,7 kilometer lang klimmen aan gemiddeld drie procent. Daarna moest ook de Seldal-beklimming (4,8 kilometer aan 5,5 procent) bedwongen worden, waarna de eindfase weer als vlak te karakteriseren was.

De laatste kilometer van de rit liep dan weer smerig omhoog, aan zo'n 5,5 procent. Sterke sprinters en puncheurs leken dus over de beste papieren te beschikken om te triomferen in één van de grootste steden van Noorwegen. Het was met name uitkijken naar heren als Nys, Teunissen, Magnus Sheffield en Ide Schelling!

Al snel in de wedstrijd gingen er acht coureurs vandoor. Dit achttal, bestaande uit Dries De Bondt (Alpecin-Deceuninck), Kevin Vermaerke (Team DSM), Dries De Pooter (Intermarché-Circus-Wanty), Joel Nicolau (Caja Rural), Manuele Tarozzi (Bardiani), Mathias Bregnhoj (Leopard TOGT Pro Cycling), Zeb Kyffin (Saint Piran) en Torbjorn Roed (Noorse selectie), kreeg maximaal zo'n vier minuten cadeau van het peloton, dat hoofdzakelijk werd aangevoerd door INEOS Grenadiers.

INEOS Grenadiers en Trek-Segafredo voeren druk bij kopgroep op

Diezelfde voorsprong slonk gedurende de etappe tussen de twee en drie minuten, waar deze kopgroep het lang mee moest doen. Aangekomen bij de eerste en enige tussensprint in deze etappe, sprintte Vermaerke naar de meeste punten en bonificatieseconden. Op enkele meters achterstand kwamen Roed De Bondt als tweede en derde over de streep. Vanaf de tussensprint in Dirdal, na 115 kilometer koers, was het nog maar een kleine 50 kilometer tot aan de finish.

Nadat INEOS Grenadiers in het begin van de etappe het vuile werk opknapte, kreeg de Britse ploeg langzamerhand hulp van Trek-Segafredo. De twee ploegen leidden het peloton richting de Seldal-beklimming, waar het tempo werd opgeschroefd. De eerste jasjes en beenstukken werden hier uitgedaan, want de finale stond op het punt te beginnen. De voorsprong daalde door het hogere tempo in het peloton snel tot de anderhalve minuut.

Bovenop de klim Seldal pakte de Deen Bregnhoj, dit jaar al winnaar van twee etappekoersen (waaronder de Nederlandse koers Olympia's Tour), de meeste punten. Het leverde hem een gedeelde eerste plaats op in het tussenklassement van de bergtrui. Nicolau wist namelijk eerder in de etappe de volle punten te pakken op de eerste klim: Knuttjørn.

Koers op alle fronten: onder andere Dries De Bondt kiest voor de aanval

Het tempo vooraan moest omhoog. Waar het peloton al snel naderde, koos Dries De Bondt gelijk na de beklimming voor de aanval. De Belg kreeg twee renners met zich mee: Vermaerke en Kyffin. DSM-renner Vermaerke kon al snel het tempo niet volgen en moest de rol lossen. Ondertussen ging het voor veel renners in het peloton ook te hard: de groep werd daardoor flink uitgedund.

Richting de laatste tien kilometer hadden meer ploegen interesse in een groepssprint: ook UNO-X en Alpecin-Deceuninck meldden zich op kop van het peloton. De twee vooraan streden voor wat ze waard waren, maar op de hellende strook naar de finish werd hun voorsprong definitief teniet gedaan, al was dit wel pas in de laatste twee kilometers nadat De Bondt Kyffin had achtergelaten.

De meeste ploegen in het peloton kregen dus hun zin: een sprint van een uitgedund peloton ging vechten voor de overwinning. In de laatste - zeer smalle - kilometer waren het de mannen van UNO-X die het best gepositioneerd leken. Rasmus Tiller deed voor die Noorse ploeg nog een laatste poging om weg te komen, maar het gaatje werd met slechts 100 meter te gaan toch weer dichtgereden.

Dat werd gedaan door de mannen van Trek-Segafredo, die met Thibau Nys de rit wisten te winnen. Dat deed de Vlaming met overmacht: niemand kon zijn wiel houden. Achter hem eindigde Edward Planckaert (Alpecin-Deceuninck) op plek twee en Ben Tulett (INEOS Grenadiers) op plek drie. Jumbo-Visma-renner Mick van Dijke kwam binnen op plek vier. Door deze overwinning boekt Nys zijn eerste profoverwinning in zijn carrière.

Uitslag etappe 2 Ronde van Noorwegen 2023

Results powered by FirstCycling.com

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news