Eeuwig zonde voor Alaphilippe: Fransman verliest sprint van Sanchez na enerverende gravelrit, Pogacar behoudt roze Wielrennen
Wielrennen

Eeuwig zonde voor Alaphilippe: Fransman verliest sprint van Sanchez na enerverende gravelrit, Pogacar behoudt roze

Eeuwig zonde voor Alaphilippe: Fransman verliest sprint van Sanchez na enerverende gravelrit, Pogacar behoudt roze

Pelayo Sanchez heeft de zesde etappe in de Giro d'Italia gewonnen. De Spanjaard van Movistar was na een vermakelijke etappe over grindwegen de snelste in de sprint van een kopgroepje. Julian Alaphilippe leek over goede papieren te beschikken, maar werd tweede. De leiderstrui blijft om de schouders van Tadej Pogacar.

Zeventig kilometer vlak. Gevolg door een klim naar Volterra van een kleine tien kilometer. Eenmaal daar een golvend terrein richting de finish, met daarin drie gravelstroken. Dat was de zesde etappe in een notendop, op papier althans. In de praktijk was het gissen wie welke ambitie koesterde voor de rit op donderdag. Was het een etappe voor de vlucht? Of voor de klassementsmannen een kans om tijd te winnen op enkele concurrenten?

Ellenlange strijd om kopgroep, mooi stel met Groves en Alaphilippe komt voorop te zitten

Vanaf de start was het direct een enorme strijd voor de vlucht. Te pas en te onpas zagen we renners demarreren, bijna geen enkele ploeg bleef achter. Het ging razend snel, aan 53 per uur in het eerste uur. Maar, er kwam niemand weg... Geen enkele renner of groep pakte een voorsprong van meer dan tien seconden. Simon Clarke, Julian Alaphilippe, Mikkel Honoré, Tim van Dijke, Giulio Pellizari. Zomaar een greep uit de namen die wel probeerden, maar niet ver kwamen.

Uiteindelijk was de klim van Volterra, die begon na 70 (!) kilometer koers, nodig om voor schiftingen te zorgen. De sprinters losten hier en meer mannen probeerden het. We zagen Gijs Leemreize meedoen en ook Alaphilippe probeerde het weer. Deze keer slaagde een poging wel. De Fransman oogde sterk en kreeg zes mannen mee: Filippo Fiorelli van Bardiani, Matteo Trentin van Tudor, Luke Plapp van Jayco-AlUla, Kaden Groves van Alpecin-Deceuninck, Pelayo Sanchez van Movistar en Andrea Vendrame van Decathlon AG2R La Mondiale. Ze hadden na een kwartier drie minuten voor. En toen moesten de Strade Bianche-stroken nog komen...

Lees verder onder de video!

INEOS Grenadiers verricht beulswerk op Strade Bianche-paden, aldaar onder meer Uijtdebroeks tegen de vlakte

Naarmate die grindwegen steeds meer in beeld kwamen, zorgde dat zowel in de kopgroep als in het peloton voor een verhoogde mate van nervositeit. Plapp - die inmiddels had gezien dat hij virtueel leider af was - verhoogde het tempo vooraan, met als gevolg dat Trentin, Vendrame en Fiorelli moesten lossen. Sanchez en Alaphilippe konden wel volgen, waardoor we een leidend drietal hadden. Op ongeveer hetzelfde moment werd er in het peloton versneld door INEOS Grandiers. En dat leek niet enkel om kopman Geraint Thomas veilig te houden, maar ook om voor een ritzege met ouverture-winnaar Jhonatan Narváez te gaan. In een mum van tijd was er een flinke hap van de voorsprong van Alaphilippe en co af, waarna er zich een spannend kat-en-muisspel ontvouwde. Opvallend was vooral het flinke kopwerk van Thymen Arensman.

En of dat nog niet genoeg spektakel was, was er in de groep met favorieten ook nog eens een valpartij waarneembaar. Voornaamste slachtoffers (lees: ze werden in ieder geval opgehouden) waren Cian Uijtdebroeks, Daniel Felipe Martinez en Ben O'Connor, die wel allen hun weg konden vervolgen en snel terug aansloten. Opvallend genoeg stopten de heren van INEOS weer met doorbeuken toen de voorsprong nog slechts één minuut was. Dat kwam de drie leiders natuurlijk heel erg goed uit. De voorsprong steeg met rasse schreden, al snel naar zo'n tweeënhalve minuut.

Lees verder onder de video!

Véél valpartijen en prachtig kat-en-muisspel, Alaphilippe verliest sprint van Sanchez: Pogacar behoudt roze

Het leek een gewonnen zaak voor de kopgroep, al was het andermaal INEOS dat op de derde en tevens laatste gravelstrook flink doortrok. Weer werd er een flinke hap van de voorsprong afgedaan, waardoor ook de strijd om de dagzege wéér spannend werd. Bij het induiken van de laatste twaalf kilometer bedroeg de voorsprong nog zo'n minuut. Ook was er nog een grote valpartij te zien, waarbij onder anderen Juan Pedro Lopez (Lidl-Trek), Will Barta (Movistar) en Damiano Caruso (Bahrain Victorious) tegen de vlakte gingen.

Ook vooraan was het spannend. Alaphilippe oogde sterk, maar kon na een inschattingsfoutje van Sanchez stevig aan de bak om de doorgereden Plapp terug te pakken. Het duo slaagde daar uiteindelijk wel in, al leek de Franse ex-wereldkampioen veel van zijn kruit verschoten te hebben. Op de laatste klim van de dag, een puist van 700 meter aan gemiddeld 10 procent, bedroeg de voorsprong van de kopgroep 45 seconden. Er werd slag om slinger gedemarreerd, maar niemand wist écht weg te geraken.

Vlak voor de top was het vanuit het peloton Bardet die versnelde, met direct Martinez, Pogacar en Uijtdebroeks op zijn wiel. Met nog drie kilometer te gaan had het trio voorop nog twintig seconden voorgift over. Dat bleek genoeg, want het tempo stokte al vrij snel weer. Er volgde dus een sprint-à-trois voor de ritzege, met Alaphilippe als grootste kanshebber. Toch werd Loulou geklopt door een razendsnelle Sanchez, die daarmee in zijn eerste jaar bij Movistar direct een prachtige zege wist te boeken. Plapp werd derde, Andrea Piccolo was vanuit het peloton nog ontsnapt en werd vierde. De roze leiderstrui blijft in bezit van Pogacar.

Uitslag etappe 6 Giro d'Italia 2024

Results powered by FirstCycling.com

Lees hier het liveblog van etappe 6 in de Giro d'Italia terug! 

Let op: laadt de liveblog even niet? Druk dan op F5 of refresh uw pagina!

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news