EF Education-EasyPost: Ecuadoraans gif zal Vaughters en co goed doen Wielrennen
Wielrennen

EF Education-EasyPost: Ecuadoraans gif zal Vaughters en co goed doen

EF Education-EasyPost: Ecuadoraans gif zal Vaughters en co goed doen

2022 loopt inmiddels op zijn laatste pootjes en dat betekent dat de tijd van vooruit- en terugblikken inmiddels weer daar is. In de Leiderstrui doet dit door de grootste ploegen op aarde één voor één langs de meetlat te leggen, waarbij het nu de beurt is aan EF Education-EasyPost.

Eendagswedstrijden 2022:  EF Education-EasyPost

In 2021 haalde EF met Clasica San Sebastian nog een dikke vis binnen, afgelopen seizoen was het net allemaal even iets minder. Met Alberto Bettiol, Michael Valgren en ook Stefan Bissegger is er heel wat potentie voor de Vlaamse voorjaarswedstrijden in huis, maar dat kwam er om verschillende redenen niet uit. Met name ziekte zorgde ervoor dat de ploeg daardoor nooit echt een vuist kon maken in Vlaanderen, terwijl Powless het met een achtste plek in Luik-Bastenaken-Luik nog niet eens zo onaardig deed.

Daarna ging het wel wat beter lopen: Ruben Guerreiro behaalde een machtige overwinning in de Mont Ventoux Dénivele Challenge, terwijl Bissegger begin augustus het EK tijdrijden wist te bemachtigen. Ook Bettiol liet in het najaar weer zien dat hij potentie heeft, met een achtste plek in de GP Quebec en op het WK wielrennen in Wollongong. Powless sloot het seizoen vervolgens af met een zege in de Japan Cup, maar al bij al mag er voor het eendagswerk wat meer verwacht worden van de mannen van Jonathan Vaughters.

EF Education-EasyPost: Ecuadoraans gif zal Vaughters en co goed doen

Rondes 2022:  EF Education-EasyPost

Ook in het rondewerk hield het niet echt over. Er waren fenomenale ritzeges van Magnus Cort (Tour de France) en Rigoberto Urán (Vuelta a Espana), maar voor het klassement kon het team niet echt een vuist maken. Hugh Carthy reed naar een negende plek in de Giro en Urán eindigde op diezelfde plek in de Vuelta, maar dat zijn over het algemeen niet de plaatsen waar EF Education-EasyPost op mikt. En dat geldt ook voor de twaalfde stek in de Tour van Powless.

In de koersen van één week wist EF geen enkele maal het podium te betreden, alhoewel Powless er met een vierde plaats in de Ronde van Zwitserland wel dicht bij was. Verder verdient de derde plaats van Guerreiro in de Deutschland Tour nog een vermelding, maar voor de rest was het wel allemaal een beetje net niet.

EF Education-EasyPost: Ecuadoraans gif zal Vaughters en co goed doen

Eindcijfer met onderbouwing: 4,0

Noot: dit cijfer is vastgesteld op basis van een beoordeling van (ex-)redactieleden van In de Leiderstrui.

Met de prestaties van 2022 (en de bijbehorende strijd tegen degradatie waarin EF verwikkeld raakte) is het logisch dat er vers bloed bijkomt voor Vaughters en co. Er waren verzachtende omstandigheden als de ziekte van Bettiol in het voorjaar en de smakkerd van Valgren, maar al bij al zal er toch een tandje bij moeten. Vandaar dat wij niet verder komen dan een 4,0.

Transfers 2022/2023: EF Education-EasyPost

Met de komst van Richard Carapaz heeft EF Education-EasyPost een geweldig goede zet gedaan voor 2023. De man uit Ecuador reed al vier keer podium in een grote ronde en zal met zijn gretige manier van koersen een echte aanwinst zijn voor de ploeg. In zijn kielzog komt ook de ervaren Andrey Amador mee, waardoor EF komend jaar echt weer een ploeg wordt om in de gaten te houden in de grote rondes.

Het Spaanstalige contingent werd versterkt, maar met Mikkel Honoré werd er nog een A-kopman binnengehaald. Honoré geldt als een opkomende man voor de klassiekers en is iemand die zeer waardevol kan zijn in de strijd om de punten. Hij is de directe vervanger van Valgren, die komend jaar terug op niveau wil komen bij de continentale ploeg van EF. Verder kwam ook Stefan De Bod als allrounder, terwijl Andrea Piccolo in augustus al bij het team kwam.

Het vertrek van Ruben Guerreiro (Movistar) gaat zich wel doen voelen, evenals de ervaring van de gestopte Sebastian Langeveld. Verder verlaten Hideto Nakane en Daniel Arrovave de ploeg.

EF Education-EasyPost: Ecuadoraans gif zal Vaughters en co goed doen

Ones to watches 2023:  EF Education-EasyPost

Met Carapaz en Honoré heeft EF Education-EasyPost zich dus gevoelig versterkt na een rotjaar, maar in hun kielzog zit er voor 2023 nog wat schoon volk in het Amerikaanse team. Bissegger bijvoorbeeld, van wie we benieuwd zijn of hij het ook in het Vlaamse werk kan gaan maken. Datzelfde geldt voor de klimwedstrijden bij Piccolo, die met een elfde plek in de Ronde van Lombardije op 21-jarige leeftijd meer dan zijn visitekaartje afgaf.

Verder zal de ploeg het van het internationale karakter moeten hebben, daar er nog maar twee Amerikanen rijden. Dat zijn met Powless en Sean Quinn wel talentvolle jongens die het aanvalswerk niet schuwen en dat is ook precies wat EF voor 2023 kan gebruiken. Een beetje Ecuadoraanse peper in de reet.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws