FantasTIESJ! Magistraal Jumbo-Visma flikt het weer met zege Benoot in Kuurne-Brussel-Kuurne Wielrennen
Wielrennen

FantasTIESJ! Magistraal Jumbo-Visma flikt het weer met zege Benoot in Kuurne-Brussel-Kuurne

FantasTIESJ! Magistraal Jumbo-Visma flikt het weer met zege Benoot in Kuurne-Brussel-Kuurne

Tiesj Benoot heeft de 75e editie van Kuurne-Brussel-Kuurne. In een spektakelstuk was het al vroeg koers en Jumbo-Visma was halfweg wedstrijd opnieuw de aanstichter van de beslissing. Benoot en Nathan Van Hooydonck zaten mee in een groep van vijf en werden aan de meet één en twee.

193,1 kilometer koers, met het zwaartepunt in het midden en de laatste vijftig kilometer vrij vlak richting de meet. Dat beloofde spektakel, al was het de eerste koersuren nog niet van dat. Een kopgroep van zes reed weg van de rest op de Tiegemberg, met daarbij Taco van der Hoorn. De Nederlander van Intermarché zat vorig jaar ook al mee en had nu Gilles De Wilde (Flanders-Baloise), Lluis Mas (Movistar), Daniel Oss (TotalEnergies), Guillaume Van Keirsbulck (Bingoal WB) en Matthew Gibson (Human Powered Health) bij zich.

Lotto en Quick Step controleren, Jumbo-Visma geeft gas in zwaarste zone

De maximale voorsprong van de kopgroep was zeven minuten, maar Lotto-Dstny en Soudal-Quick Step begonnen al vroeg aan de achtervolging. De ploegen van Arnaud De Lie en Fabio Jakobsen namen het heft in handen, met Jumbo-Visma dat nog even wachtte. Na vijf klimmetjes in de eerste 85 kilometer maakten we ons echter op voor het moeilijkste stuk van de koers. En uiteraard kwam Jumbo-Visma hier wél naar voren.

De nervositeit nam toe, er werd (niet voor het eerst) gevallen en favoriet Jasper Philipsen van Alpecin-Deceuninck en schaduw-favoriet Yves Lampaert van Quick Step kwamen achterop te liggen. Slechte timing, want met de wind schuin in de rug werden er richting de belangrijkste klimmetjes al scheuren gemeld in het peloton. De kopgroep had aan de voet van de Hameau des Papin plots nog maar twee minuten voorsprong en die verdwenen in de kilometers erna als sneeuw voor de zon.

Wellens en Mohoric creëren kopgroep van vijf

Het was Jumbo-Visma dat flink doortrok, ook richting Le Bourliquet. Edoardo Affini en Per Strand Hagenes reden het uitgedunde peloton aan bonken en uiteindelijk reden er meerdere geel-zwarten zelfs weg van de rest. Tiesj Benoot en Jan Tratnik zaten erbij, maar ook Peter Sagan (TotalEnergies), Matej Mohoric (Bahrain) en Tim Wellens (UAE) toonden zich sterk. Op de kasseiklim Mont Saint-Laurent was het vervolgens verrassend Wellens die doortrok. Niemand van Jumbo-Visma kon reageren, Mohoric wel. Omgekeerde wereld!

Heel lang duurde het niet, want Jumbo-Visma repareerde de zaak en had uiteindelijk Benoot en Nathan Van Hooydonck mee in de voorste groep. De voorste? Ja, want de vroege vluchters waren er in al het geweld aan voor de moeite, behalve Van der Hoorn. De Nederlander flikte het weer en haakte zijn karretje aan bij Wellens, Mohoric, Benoot en Van Hooydonck. De groep had een halve minuut voorsprong bijeen op een groepje achtervolgers, met daarbij De Lie en Jakobsen.

Ploeg De Lie moet achtervolgen, sprinters hopen

In de fase die volgde was het hard tegen hard. De vijf vooraan reden meer dan een minuut weg van de achtervolgers, waar de groep na alle inspanningen langzaam weer groter en groter werd. Goed nieuws voor de sprinters, die het in de achtervolging eigenlijk vooral moesten hebben van Lotto-Dstny, dat genoeg mannen had om voor De Lie te rijden. Groupama-FDJ had voor Jake Stewart ook nog wel wat mankracht aan boord. Een derde groep in koers - met daarbij Philipsen en Alexander Kristoff - kon het wel schudden, op dik twee minuten van groep twee. Op 45 kilometer van de streep hadden de leiders 1.25 minuten.

Die voorsprong begon te krimpen toen er bij de achtervolging echt een kop-over-kop tot stand kwam. Lotto-Dstny kreeg naast Groupama-FDJ nu ook hulp van Florian Sénéchal namens Quick Step. Heel lang duurde dat ook niet, want Frederik Frison had de benen leeggereden voor De Lie en bij de anderen zat er ook niet heel veel meer op. Omdat Cofidis opvallend genoeg geen handje toestak (voor Bryan Coquard) kon de kopgroep op de laatste kasseien van de Beerbosstraat weer wat uitlopen. Laatste 25 kilometer voor de boeg: 1.20 minuten!

Prachtig gevecht tussen de leiders voor de zege

Bij het ingaan van de laatste twintig kilometer besloot Cofidis dan toch om een mannetje mee op kop te laten rijden. Met een dikke minuut voorsprong mocht er in geen van beide groepen worden gepokerd richting de finish, helemaal toen Trek-Segafredo er met een impuls minder dan een minuut voorsprong van maakte richting de laatste tien kilometer. Net als vorig jaar een dubbeltje op z'n kant voor de sprinters, en wie had er vooraan eventueel nog wat in zijn mars?

De kopgroep won het gevecht, met nog steeds een minuut voorsprong op vier kilometer van het einde. Jumbo-Visma hield het tempo hoog, er mocht nog steeds niet getreuzeld worden. Benoot en Van Hooydonck waren beiden geen mannen van de sprint en dus ging Benoot ervoor. Mohoric zat meteen op het wiel en de Sloveen ging vervolgens zelf. Van Hooydonck dichtte het gat, met Wellens en Van der Hoorn die stiekem meeslopen.

Van Hooydonck ging nog eens zelf, dit keer Mohoric die weer moest dichten. Toch pokeren? Ja, het kon wel even met een minuutje. Van der Hoorn deed niets, hij bewaarde alles voor de sprint en ook de anderen waren door hun ideeën heen. Van Hooydonck ging nog één keer vól en Wellens deed nu dan toch een inspanning om te dichten. Nog eens Benoot, en dat was de beslissende! Wellens twijfelde, Mohoric ook en daar was honderd meter... Genoeg voor de slotkilometer, genoeg voor wéér een zege voor Jumbo-Visma. Van Hooydonck sprintte bij de andere vier naar plek twee, met Mohoric op plek drie.

Uitslag Kuurne-Brussel-Kuurne 2023

Results powered by FirstCycling.com

Lees Kuurne-Brussel-Kuurne 2023 terug in onze liveblog

Laadt de liveblog niet? Druk dan even op F5 of refresh je app of mobiele pagina.

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news