Favorieten en starttijden etappe 8 Ronde van Zwitserland | Tijdrit bepaalt wie als laatste overblijft voor Pogacar Wielrennen
Wielrennen

Favorieten en starttijden etappe 8 Ronde van Zwitserland | Tijdrit bepaalt wie als laatste overblijft voor Pogacar

Favorieten en starttijden etappe 8 Ronde van Zwitserland | Tijdrit bepaalt wie als laatste overblijft voor Pogacar

De Ronde van Zwitserland zit er bijna op en de grote vraag is: wie gaat er winnen? Adam Yates en João Almeida staan na de laatste bergetappe nog dicht bij elkaar en dus mogen de aanstaande Tourknechten van Tadej Pogacar bij UAE-Team Emirates bepalen wie wint en wie straks misschien wel de laatste schakel is in de Tourtrein bergop... In de Leiderstrui beschouwt voor op een klimtijdrit, die de boel gaat beslissen.

Parcours etappe 8 Ronde van Zwitserland 2024

zwitserland 8

De laatste twee dagen in Zwitserland draaien allemaal om Aigle en Villars-sur-Ollon. Aigle omdat het UCI-kantoor er is gevestigd, waardoor Villars-sur-Ollon zaterdag als start- en finishplaats diende en zondag bovendien de finish organiseert van de tijdrit. Een stevige klimtijdrit van 15,7 kilometer, waarvan 5,2 kilometer vlak en 10,5 kilometer bergop.

De tijdrit zal dus twee gezichten kennen. Bij het eerste tussenpunt in Ollon zullen de hardrijders er nog alles aan doen om met een mooie voorgift aan deel twee te beginnen. Bij tussenpunt twee in Huémoz (op dik drie kilometer van de top) zullen de klimmers (lees: klassementsmannen) de zaak in handen nemen.

Met de enorme snelheden in deze Ronde van Zwitserland waren de afgelopen etappes soms al een verkapte tijdrit, dus mogen we verwachten dat de verhoudingen niet heel anders zullen liggen dan normaal. Man-tegen-man zodoende, voor de plekken op het podium, maar uiteraard ook voor een plekje in de top tien.

Beklimming
15,7 km: Villars-sur-Ollon (10,2 km a 8,0%)

Tijden
Start: 13.38 uur
Finish: 17.00 uur

Weer etappe 8 Ronde van Zwitserland 2024

In tegenstelling tot de zaterdag belooft het zondag een stuk beter weer te worden. Vanuit startplaats Aigle zal het zonnetje schijnen, bij temperaturen tot wel 20 graden. Op de top in Villars-sur-Ollon zwaait het zonnetje de renners en de Ronde van Zwitserland ook lief uit. Ook van belang: de wind waait niet hard, maar wel vanuit het westen aan windkracht 2. Dat betekent dat de klim naar Villars-sur-Ollon met wind mee afgewerkt wordt.

Starttijden etappe 8 Ronde van Zwitserland 2024

Elia Blum (Zwitserse selectie) rolt om 13.46 als eerste van het startpodium, klassementsleider Adam Yates (UAE Team Emirates) is om 16.21 uur als laatste aan de beurt. Hieronder hebben we de starttijden van de belangrijkste namen (voor de ritzege) en de belangrijkste klassementsrenners op een rijtje gezet.

13.46 uur: Elia Blum - Zwitserse selectie
14.31 uur: Stefan Bissegger - EF Education-EasyPost
14.38 uur: Thibau Nys - Lidl-Trek
14.41 uur: Marc Hirschi - UAE Team Emirates
14.58 uur: Damiano Caruso - Bahrain Victorious

15.04 uur: Alexey Lutsenko - Astana Qazaqstan Team
15.07 uur: Robert Gesink - Visma | Lease a Bike
15.09 uur: Stefan Küng - Groupama-FDJ
15.23 uur: Ethan Hayter - INEOS Grenadiers
15.25 uur: Milan Vader - Visma | Lease a Bike

15.36 uur: Lenny Martinez - Groupama-FDJ
15.37 uur: Sam Oomen - Lidl-Trek
15.40 uur: Frank van den Broek - dsm-firmenich PostNL
15.41 uur: Maxim Van Gils - Lotto-Dstny
15.42 uur: Cian Uijtdebroeks - Visma | Lease a Bike

15.46 uur: Attila Valter - Visma | Lease a Bike
15.58 uur: Wout Poels - Bahrain Victorious
16.00 uur: Isaac del Toro- UAE Team Emirates
16.03 uur: Wilco Kelderman - Visma | Lease a Bike
16.05 uur: Felix Gall - Decathlon AG2R La Mondiale

16.07 uur: Oscar Onley - dsm-firmenich PostNL
16.09 uur: Tom Pidcock - INEOS Grenadiers
16.11 uur: Enric Mas - Movistar
16.13 uur: Matthew Riccitello - Israel-Premier Tech
16.15 uur: Mattias Skjelmose - Lidl-Trek

16.17 uur: Egan Bernal - INEOS Grenadiers
16.19 uur: Joao Almeida - UAE Team Emirates
16.21 uur: Adam Yates - UAE Team Emirates

De volledige startvolgorde vind je hier!

Favorieten etappe 8 Ronde van Zwitserland 2024

Op papier een tijdrit, in de praktijk een wedstrijdje wie het snelst kan klimmen. Specialisten op de startlijst zullen ongetwijfeld een poging wagen, maar iemand als Stefan Bissegger zal het verschil in de eerste vijf kilometer niet kunnen maken naar de lichtgewichten uit het klassement. Om die reden kijken we naar wie er het beste klommen deze week en dan komen we weer uit bij UAE-Team Emirates. Adam Yates en João Almeida mogen gaan uitmaken wie deze etappe en deze ronde wint. Gelukkig voor hen in de vorm van een tijdrit, dan krijgen we richting de Tour de France geen scheve gezichten...

De belangrijkste uitdagers zijn Mattias Skjelmose van Lidl-Trek en eigenlijk ook Isaac del Toro, ook van UAE. De Deen kan uitstekend tijdrijden en kan zo op het vlakke misschien wat tijd winnen ten opzichte van bijvoorbeeld Yates. Bergop kon hij het UAE-duo als één van de beteren nog iets van partij bieden, op één mindere dag na. Als hij de benen heeft, zou Skjelmose ook zondag het dichtst in de buurt moeten komen. Del Toro is een fenomeen bergop, maar dat deed hij vooralsnog alleen in dienst van anderen. Nu hij voor eigen rekening mag rijden, kan hij misschien weleens stevig uitpakken.

Favorieten en starttijden etappe 8 Ronde van Zwitserland | Tijdrit bepaalt wie als laatste overblijft voor Pogacar
Isaac del Toro

Egan Bernal is de nummer drie in het klassement, een kleine minuut voor Skjelmose. De Colombiaan van INEOS Grenadiers is uitstekend in vorm, maar boette na z'n crash in 2022 toch wel in aan tijdritkwaliteit en bergop was het duidelijk wat procentjes minder dan de twee van UAE. Aan hem de taak om in ieder geval z'n podiumplaats te verdedigen en wie weet stijgt hij boven zichzelf uit en kan hij nog dromen van meer. Ook zijn ploegmakker Tom Pidcock zou tot een mooi resultaat in staat moeten kunnen zijn.

Daarmee hebben we de belangrijkste namen wel gehad, al noemen we Lenny Martinez (Groupama-FDJ), Oscar Onley (Team dsm-firmenich PostNL), Felix Gall (Decathlon AG2R), Enric Mas (Movistar) en Matthew Riccitello (Israel-Premier Tech) nog wel, door de pure klimkwaliteiten die ze toonden deze week. Wat betreft het tijdrijden (maar ook het klimmen) zouden we Wilco Kelderman (Visma | Lease a Bike) nog in de gaten kunnen houden, zeker gezien hij ook op de voorlaatste dag bij de pinken was!

Wie zijn volgens In de Leiderstrui de favorieten voor etappe 8 in de Ronde van Zwitserland?

Topfavorieten: Adam Yates en Joao Almeida (beiden UAE Team Emirates)
Outsiders: Mattias Skjelmose (Lidl-Trek), Wilco Kelderman (Visma | Lease a Bike) en Isaac del Toro (UAE Team Emirates)
Long shots: Egan Bernal, Tom Pidcock (beiden INEOS Grenadiers), Oscar Onley (dsm-firmenich PostNL), Matthew Riccitello (Israel-Premier Tech) en Enric Mas (Movistar)

Poll

Wie wint de achtste etappe in de Ronde van Zwitserland?

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws