Voorbeschouwing Brussels Cycling Classic 2024 | Avonturiers als Hirschi, of toch Girmay en Groves in de slag? Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Brussels Cycling Classic 2024 | Avonturiers als Hirschi, of toch Girmay en Groves in de slag?

Voorbeschouwing Brussels Cycling Classic 2024 | Avonturiers als Hirschi, of toch Girmay en Groves in de slag?

Het zwarte gat na de Giro d'Italia gaat bijna eindigen! Vanaf zondag is het tijd voor het Criterium du Dauphiné, maar ook de eendaagse-liefhebber komt in deze periode weer veelvuldig aan zijn trekken. Op zondag 2 juni is het tijd voor de Brussels Cycling Classic, een prachtkoers met een lange geschiedenis, een verraderlijk parcours én een deelnemerslijst om de spreekwoordelijke vingers bij af te likken. Wie volgt de Franse krachtpatser Arnaud Démare op? In de Leiderstrui blikt uitgebreid vooruit!

Wie denkt aan de langste wedstrijd ter wereld, denkt tegenwoordig aan de vijf monumenten en in het bijzonder aan Milaan-Sanremo. De Brussels Cycling Classic behoorde daar in een ver verleden zeker bij. Samen met krankzinnige koersen als Parijs-Bordeaux was de wedstrijd, onder de naam Parijs-Brussel, een van de taaiste wedstrijden op de kalender. We hebben het dan wel over de vooroorlogse edities. In de loop der jaren veranderde het karakter van de koers en ook de naam. In 2024 is de wedstrijd een kleine 220 kilometer lang.

De afgelopen jaren kende de wedstrijd een aantal prachtige winnaars. Meestal komen de sterke sprinters bovendrijven. Zo wonnen mannen als Caleb Ewan en Tom Boonen in de afgelopen tien jaar de wedstrijd - toch mannen die ook wel een vervelend pukkeltje kunnen of konden verteren. Verrassend genoeg staat ook Remco Evenepoel op de erelijst. In 2021 won hij een slopende editie, na een geweldige solo. Dat jaar stonden ook mannen als Marc Hirschi en Brandon McNulty in de top tien. Het kan dus vele kanten op in deze koers!

Praktische informatie Brussels Cycling Classic

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars Brussels Cycling Classic

2023: Arnaud Démare
2022: Taco van der Hoorn
2021: Remco Evenepoel
2020: Tim Merlier
2019: Caleb Ewan
2018: Pascal Ackermann
2017: Arnaud Démare
2016: Tom Boonen
2015: Dylan Groenewegen
2014: André Greipel

Parcours, weer en tijden Brussels Cycling Classic 2024

Voorbeschouwing Brussels Cycling Classic 2024 | Avonturiers als Hirschi, of toch Girmay en Groves in de slag?

Wie het profiel van de Brussels Cycling Classic bekijkt, ziet dat het hoogste punt niet boven de 200 meter uitkomt. Het gaat vanuit Etterbeek echter de gehele dag (lichtjes) op en af en vanaf vijftig kilometer in de koers moet er ook her en der best stevig geklommen worden. We komen een aantal klassieke klimmetjes tegen. De eerste van de dag is de korte Smeysberg, die stukken tot 20% steilte bevat. Deze zal zo vroeg in de koers echter weinig uithalen.

Op de terugweg richting Brussel, vanaf halverwege de wedstrijd, wordt het parcours selectiever. Een iconisch kasseiklim-duo vanuit het Vlaamse werk moet tweemaal worden bedwongen. De Kapelmuur van Geraardsbergen volgt vlak na de Zavelstraat, als de renners 118 kilometer in de benen hebben. Direct na de klim van de 'Muur' volgt de Bosberg, alvorens de Congoberg leidt tot een vlakker stuk. Hierna volgt deze drietrapsraket nóg een keer. De hamvraag van de dag zal zijn: wie moeten er na deze explosieve fase de rol lossen en wie blijven er over?

De glooiende fase hierna, waarin met de Bosweg nog een kasseistrook ligt, mondt nog uit in één laatste klim: de Heiligekruiswegstraat. Deze klim is echter niet steil en zwaar genoeg om nog echt voor verschillen te zorgen. De finishstraat loopt lichtjes op in Brussel. Hier krijgen we óf een afmattende sprint óf een mooi gevecht tussen mannen die hebben kunnen ontsnappen aan de ambities van de snelle mannen!

Beklimmingen
Na 21 km: Smeysberg (0,5 km aan 7.6%)
Na 112 km: Zavelstraat (0,6 km aan 4.8%)
Na 118 km: Kapelmuur (1,2 km aan 7.5%)
Na 123 km: Bosberg (1,0 km aan 5.7%)
Na 131 km: Congoberg (1,2 km aan 4.6%)
Na 159 km: Kapelmuur (1,2 km aan 7.5%)
Na 163 km: Bosberg (1,0 km aan 5.7%)
Na 171 km: Congoberg (1,2 km aan 4.6%)
Na 204 km: Heiligekruiswegstraat (0,9 km aan 4.3%)

Weer
Van zomer in Brussel is dit weekend zeker nog geen sprake, maar de voorspellingen zijn prima in vergelijking met de rest van de uiterst natte week. Het wordt een graad of zeventien op zondag, met een zonnetje en een wolkje. De wind waait met kracht drie vanuit het noordwesten en zou daarmee op de heen- en terugweg vanaf de zijkant staan. Wellicht dat dat element nog wel invloed heeft als de wedstrijd door open stukken trekt!

Tijden
Start: 10:15 uur
Aankomst: ongeveer 15:00 uur

Favorieten voor de Brussels Cycling Classic 2024

Let op: de deelnemerslijst is een voorlopige, deze kan dus nog veranderen!

De Brussels Cycling Classic krijgt een prachtig deelnemersveld! Dat staat vast. Een deel van de sprinttop meldt zich zondag in Etterbeek aan de start. Helaas is Arnaud Démare er niet bij. Hij meldde zich vrijdag af met een blessure. De Fransman lijkt in de pikorde sowieso ingehaald door mannen als Jordi Meeus, Sam Welsford (beiden BORA-hansgrohe) en Kaden Groves.

Maar het sprintersgilde is groter dan deze vier namen op zondag 2 juni. Wat te denken van Alexander Kristoff, de sterke Noor die onlangs in eigen land Wout van Aert nog versloeg. Daarnaast denken we meteen aan Biniam Girmay, die afgelopen week nog triomfeerde in Circuito Franco-Belge. Nils Eekhoff schrijven we op namens dsm-firmenich PostNL, terwijl Groupama-FDJ met Laurence Pithie en Lewis Askey twee handige Harry's voor dit werk in huis heeft.

Voorbeschouwing Brussels Cycling Classic 2024 | Avonturiers als Hirschi, of toch Girmay en Groves in de slag?
Kan Kaden Groves de klimmetjes overleven en een beslissende pijl afvuren?

Andere snelle mannen die we nog niet hebben genoemd: David Dekker, Axel Zingle en Corbin Strong. Kijken we verder dan alleen de sprinters, dan komen we een aantal gevaarlijke klanten tegen voor een solo of een sterke vlucht. Marc Hirschi maakte al indruk met een tweede plaats in Le Samyn. Mike Teunissen kennen we als een listige finalerijder. Alec Segaert is een naam om op te schrijven voor een late uitval, terwijl Uno-X dit voorjaar als een sterke Soren Waerenskjold en Jonas Abrahamsen zag. Soudal Quick-Step zal hopen dat Yves Lampaert een topdag heeft.

Wie zijn volgens In de Leiderstrui de favorieten voor de Brussels Cycling Classic 2024?

Topfavorieten: Biniam Girmay (Intermarché-Wanty) en Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck)
Outsiders: Marc Hirschi (UAE Team Emirates), Jordi Meeus (BORA-hansgrohe), Laurence Pithie (Groupama-FDJ) en Alexander Kristoff (Uno-X Mobility)
Long shots: Mike Teunissen (Intermarché-Wanty), Alec Segaert (Lotto-Dstny), Corbin Strong (Israel-Premier Tech), Yves Lampaert (Soudal Quick-Step), Soren Waerenskjold (Uno-X Mobility), Axel Zingle (Cofidis), Nils Eekhoff (dsm-firmenich PostNL), David Dekker (Arkéa-B&B Hotels) en Sam Welsford (BORA-hansgrohe)

TV Brussels Cycling Classic 2024

In de voormiddag staat in Brussel dus de Brussels Cycling Classic op de rol, waar een mooi deelnemersveld aan de start staat. Deze koers kun je vanaf 13.30 uur volgen via Sporza (VRT1) en Eurosport.nl/discovery+, waardoor de race nog voor de uitzending van de Dauphiné binnen zal zijn.

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news