Favorieten etappe 1 CRO Race 2022 | Sprintfestijn of kans voor de punchers? Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 1 CRO Race 2022 | Sprintfestijn of kans voor de punchers?

Favorieten etappe 1 CRO Race 2022 | Sprintfestijn of kans voor de punchers?

De zestiende editie van de CRO Race gaat dinsdag van start. De Kroatische meerdaagse koers werd vorig jaar gewonnen door Stephen Williams van Bahrain Victorious. De Brit is er dit jaar niet bij, waardoor we een nieuwe winnaar zullen krijgen. Jonas Vingegaard zal zijn rentree maken na zijn glorieuze overwinning in de Tour de France. Wie zal de eerste leiderstrui in de wacht weten te slepen? In de Leiderstrui neemt het parcours en weerbericht door en schotelt de favorieten voor de dagzege aan u voor!

Parcours etappe 1 CRO Race 2022

Favorieten etappe 1 CRO Race 2022 | Sprintfestijn of kans voor de punchers?

In totaal zullen de renners zes etappes afleggen. De eerste rit is direct een lange onderneming. 223,5 kilometer moet het peloton overbruggen. Het profiel van de etappe is niet bar interessant. Voor 200 kilometer rijden de renners over een pannenkoek en pas in de finale gebeurt er iets van betekenis. In de laatste twintig kilometer gaat het peloton twee keer over een lastig heuveltje. Over de breedte dus geen zinderende rit, maar de finale kan voor flink wat opschudding zorgen en de punchers wakker maken.

De eerste etappe gaat naar traditie van start in Osijek, in het noordoosten van Kroatië. Het peloton beweegt zich vervolgens naar het westen. De finishlijn ligt in Ludbreg, in het meest noordelijke deel van het land. Onderweg liggen er drie tussensprints. Nadat de renners 44 kilometer hebben afgelegd komen zij bij de eerste puntensprint in Donji Miholjac. De tweede tussensprint ligt op 140 kilometer van de meet in Slatina. De laatste sprint ligt in de finale, op de eerste passage van de finishlijn in Ludbreg op 25 kilometer van de aankomst. Vanaf daar moet het peloton twee rondes afleggen, waar elk een keer geklommen moet worden.

De klim is op papier niet heel lastig. De klim naar Ludbreski Vinogradi is 3,2 kilometer lang en stijgt gemiddeld met 3,9 procent. Wat deze statistieken niet vermelden is dat de heuvel een soort tweetrapsraket is. Het eerste deel gaat flink omhoog, waarna er een ruststrook is van ongeveer een kilometer. Daarna is het weer een stuk steiler. Deze helling wordt twee keer overwonnen in de laatste twintig kilometer, wat mogelijkheden geeft tot een mogelijke opsplitsing van het peloton, of juist een uitval van een dappere aanvaller. Op beide passages van de klim zijn bergpunten te halen: het is een klim van de derde categorie.

Favorieten etappe 1 CRO Race 2022 | Sprintfestijn of kans voor de punchers?
Vorig jaar wist Tim van Dijke de slotetappe van de CRO Race op zijn naam te schrijven

Tijden
Start: 11:15 uur
Finish: rond 16:55 uur

Weer etappe 1 CRO Race 2022

Het zal niet heerlijk nazomeren in Kroatië, er wordt een barre tocht voor de renners verwacht. De temperatuur ligt maximaal op 21 graden, maar er wordt in de finishplaats niet meer dan 17 graden verwacht. Ook zal de nodige regen roet in het eten gooien van de renners. Er wordt ongeveer dertien millimeter regen verwacht. Niet ideaal voor de renners dus, maar mogelijk zorgt het slechte weer voor een extra dimensie in de koers. Gelukkig is er geen storm op komst. Er wordt een zuidwestelijke wind verwacht met windkracht 2.

Favorieten etappe 1 CRO Race 2022

De voorgaande edities was de eerste etappe van de CRO Race een prooi voor de sprinters. Door de lastige finale is dat dit jaar niet zo vanzelfsprekend. Gaan we alsnog een massasprint zien in de straten van Ludbreg, of worden de snelle mannen eraf gereden in de laatste twintig kilometer? In het geval van een massasprint springt Elia Viviani er uit. De Italiaan van INEOS Grenadiers heeft met afstand het beste palmares bij elkaar gespurt. Dit jaar staat er echter maar een overwinning op zijn naam. Het is dus maar de vraag of hij de vorm zal hebben om mee te kunnen doen. Zijn landgenoot Matteo Moschetti is ook pijlsnel en kan worden gespeeld door Trek-Segafredo, evenals Jon Aberasturi.

De jonge Jonathan Milan van Bahrain-Victorious maakte een ijzersterke indruk in de Ronde van Polen en de Ronde van Duitsland en is zeker iemand om deze ronde in de gaten te houden. Sacha Modolo is nog een snelle Italiaan. De renner van Bardiani-CSF-Faizanè heeft bakken met ervaring en is niet te onderschatten. Daarnaast staat Vincenzo Albanese voor EOLO-Kometa aan de start, een renner waarvoor het parcours lijkt gemaakt.

Favorieten etappe 1 CRO Race 2022 | Sprintfestijn of kans voor de punchers?
Timo Roosen zal van voren te zien zijn, alleen niet meer in de nationale driekleur.

Wat betreft landgenoten is er in Kroatië ook geen gebrek. Jumbo stuurt met Timo Roosen een explosieve renner met inhoud. Team DSM heeft Nils Eekhoff in de gelederen, die ook een heuveltje kan overleven. Misschien wel de snelste sprinter van de Nederlanders aan de start is Arvid de Kleijn. Als er een massasprint komt kan je er zeker van zijn dat hij zich bij de besten zal scharen.

Zal het geen sprint worden, dan moet er gekeken worden naar de sterke punchers. Matej Mohoric is misschien wel de sterkste renner op dit gebied die aan de start staat, waar hij met zijn daalkwaliteiten moeilijk te grijpen zal zijn al heeft hij een gat. Michal Kwiatkowski is eenzelfde type renner die een kans met beide handen aan zal pakken. Koen Bouwman heeft in de Giro laten zien de versnelling in de benen te hebben om het verschil te maken. In de Tour of Britain was Matthijs Paaschens een van de meest strijdlustige renners en reed twee keer in de top tien. De Nieuw-Zeelander Patrick Bevin van Israel-Premier Tech kon zijn benen al laten spreken in de Ronde van Romandië, in soortgelijke lastige ritten.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws