Favorieten etappe 1 Ronde van Burgos 2022 | Punchers klaar voor traditionele klim naar kasteel Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 1 Ronde van Burgos 2022 | Punchers klaar voor traditionele klim naar kasteel

Favorieten etappe 1 Ronde van Burgos 2022 | Punchers klaar voor traditionele klim naar kasteel

Zwart gat? Welk zwart gat? Na de Tour de France voor mannen en vrouwen denderen we door richting de Vuelta a España, die op 19 augustus begint. In de Ronde van Burgos gaan de heren zich voorbereiden, met op dag één een traditionele aankomst heuvelop. In de Leiderstrui bespreekt het parcours, het weer en de favorieten voor de dagzege.

Parcours etappe 1 Ronde van Burgos 2022

Favorieten etappe 1 Ronde van Burgos 2022 | Punchers klaar voor traditionele klim naar kasteel

De eerste etappe in Burgos is al jaren hetzelfde. Althans: hij finisht hetzelfde. De aankomst op Alto del Castillo is inmiddels traditie, met de klinkers op het plein, de steile stroken en de kans voor punchers om de eerste leiderstrui van deze ronde te pakken. Met 157 kilometer is het geen al te lange rit, dus zal iedereen nog lekker fris zijn voor de finale.

In Burgos zal het vijf dagen lang geen moment vlak zijn, maar toch ligt er naast de klim van de Alto del Castillo maar één gecategoriseerde col in het parcours. De Alto de Altotero is met 8,4 kilometer aan 6,0 procent een pittig ding, maar met de top op tachtig kilometer van de finish helaas geen cruciale passage. Na de klim gaat het nog voor langere tijd op en af, op de glooiende wegen in Spanje.

Op zestien kilometer van het einde beginnen we voor een eerste keer aan de Alto del Castillo. Met 1,1 kilometer is het geen lange klim en met 6,1 procent gemiddeld ook niet al te steil. Laat je daar echter niet te veel door afleiden, want het blijft een onregelmatig kreng. In de eerste meters loopt het al pittig op, alvorens de boel wat afvlakt en we over de klinkertjes racen. De laatste 200 meter gaan de percentages boven de 7 procent.

Favorieten etappe 1 Ronde van Burgos 2022 | Punchers klaar voor traditionele klim naar kasteel
Tijden

Start: 13.05 uur
Finish: rond 16.50 uur

Weer etappe 1 Ronde van Burgos 2022

De Ronde van Burgos is ieder jaar een uitstekende test voor de Vuelta, en dat is niet alleen vanwege het parcours. Net als in de Ronde van Spanje is het doorgaans héét in Burgos en dat zal op dinsdag niet anders zijn. In de middag tikken we de 35 graden aan, dus dat wordt voor sommige renners ongetwijfeld wennen geblazen. Van een harde wind is tijdens de koers nooit echt sprake, die trekt eigenlijk pas na de finish rond 16.50 uur aan. In de finale staat een warme bries vanuit het zuidoosten, dus schuin tegen.

Favorieten etappe 1 Ronde van Burgos 2022

De deelnemerslijst voor de Ronde van Burgos is nog verre van compleet. Onderstaand overzicht kan zodoende nog aangepast worden.

Wie de laatste jaren er op natrekt, ziet in de uitslag van de eerste etappe in Burgos louter punchers in de top tien. Dat varieert van Giacomo Nizzolo in 2019 tot Edward Planckaert vorig jaar. We zoeken dan ook naar explosieve types, mannen die zich een kilometer lang uit elkaar kunnen trekken. Laten we in dat opzicht beginnen bij Alejandro Valverde, al zijn hele carrière een meester in zulke etappes. De kopman van Movistar komt wel terug van een flinke blessure, dus hoe goed is hij?

Rijdt de winnaar van de rit niet bij UAE Team Emirates? Die ploeg heeft met Matteo Trentin ook nog een andere rappe man heuvelop en kan misschien ook wel rekenen op de explosieve João Almeida. In dat opzicht schuiven we ook Jai Hindley naar voren. Die bewees in de Giro de rapste man te zijn als het gaat om sprintjes. Of de kopman van BORA-hansgrohe alweer in de Giro-vorm verkeert, is wel de vraag.

Bij INEOS lijkt Carlos Rodriguez de explosieve man, al zagen we Omar Fraile ook al weleens schitteren op zulk terrein. En Aangezien we heren zoals Nizzolo al eens netjes zagen meedoen, sluiten we ook de beter klimmende sprinters niet uit. Wat te denken van Iván Garcia Cortina namens Movistar? Davide Ballerini zou het kunnen proberen namens Quick Step.

Favorieten etappe 1 Ronde van Burgos 2022 | Punchers klaar voor traditionele klim naar kasteel

Favorieten lezers etappe 1 Ronde van Burgos 2022

Poll

Wie wint de eerste etappe in de Ronde van Burgos?


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws