Favorieten proloog Tour de la Provence 2022 | Ganna nu al op voor tijdritzege nummer twee? Wielrennen
Wielrennen

Favorieten proloog Tour de la Provence 2022 | Ganna nu al op voor tijdritzege nummer twee?

Favorieten proloog Tour de la Provence 2022 | Ganna nu al op voor tijdritzege nummer twee?

De Tour de la Provence trapt in 2022 voor het eerst in jaren af met een tijdrit. Dit kan meteen voor enkele verschillen in het klassement zorgen, want een groot aantal klimmers aan de start is niet direct fan van de tijdritfiets. In de Leiderstrui neemt u mee.

Parcours proloog Tour de la Provence 2022

Favorieten proloog Tour de la Provence 2022 | Ganna nu al op voor tijdritzege nummer twee?

Er wordt dus begonnen met een strijd tegen de klok in Berre-l'Étang, waar gestart wordt op de Boulevard Frédéric Mistral en gefinisht op de Avenue des Hydravions. Deze straten liggen hemelsbreed slechts luttele meters van elkaar af, wat ook het karakter van deze proloog omschrijft: twee keer hard en lang beuken, met in het midden één rotonde.

Dat is overigens niet helemaal waar, want de renners moeten na enkele honderden meters ook al een rotonde overwinnen. Hier zetten de deelnemers één voor één koers na rechts, waarna er oostwaarts gestoempt moet worden.

Na enkele honderden meters slaan de renners rechtsaf.

Na ongeveer 3,5 kilometer volgt het draaipunt van deze proloog: de rotonde die de renners terug naar Berre l'Etang moet leiden. Hierna volgt een heel stuk Cote d'Azur, maar het snot zit hier als het goed is al voor de ogen en dit belemmert het zicht op de zee. De wind zit op het tweede deel ook nog eens licht op de kop, dus het is pompen of verzuipen richting de aankomst op de Avenue des Hydraivons.

Het draaipunt van deze proloog: de rotonde in het midden.

Start: (eerste renner): 14.15 uur
Finish (laatste renner): 16.43 uur

Weer proloog Tour de la Provence 2022

De weersomstandigheden zijn lekker te noemen in de Provence. Het zal zo'n vijftien graden zijn aan de kust, waar de wind vanuit het zuidwesten draait. Dit betekent dat de renners in de eerste helft van de tijdrit wind mee hebben, om hem vervolgens op de kop te krijgen. Het waait aan zo'n tien kilometer per uur, dus voor al te veel weerstand zorgt het nu ook weer niet.

Favorieten proloog Tour de la Provence 2022

Let op: op het moment van schrijven zijn niet alle namen van de startlijst bevestigd. Onderstaande voorspellingen zijn dus onder voorbehoud.

Favorieten proloog Tour de la Provence 2022 | Ganna nu al op voor tijdritzege nummer twee?

Op papier is er één topfavoriet voor de eerste leiderstrui en dat is Filippo Ganna. De Italiaan van INEOS Grenadiers nam lastminute de plek in van Egan Bernal op de startlijst en hij toonde in de Ster van Bessèges al aan dat de tijdritbenen prima zijn. Hij reed in een tijdrit van dik tien kilometer de concurrentie op ruim tien seconden. Alleen Mads Pedersen bleef in de buurt, maar hij start niet in de Provence.

Misschien is zijn grootste concurrent wel Quick Step-Alpha Vinyl. Daar kan Julian Alaphilippe een goede tijdrit rijden over zo'n korte afstand, maar kijken we ook met een speciaal oog naar het debuut van Ilan Van Wilder bij The Wolfpack. De piepjonge Belg gaf recent aan dat hij zich in 2022 speciaal richt op de tijdritten, dus laat het maar zien!

Ook Ethan Hayter, ploeggenoot van Ganna bij INEOS, kan zo'n proloog wel aan. De jonge Brit zal ook voor het klassement een interessante naam worden en kan hier alvast wat belangrijke seconden pakken. Andere mannen met turbodijen zijn toch wel Patrick Bevin (Israel-Premier Tech) Bruno Armirail en Tobias Ludvigsson (beide Groupama-FDJ). Zij kunnen in een gereduceerd veld misschien wel uitpakken.

Favorieten lezers proloog Tour de la Provence 2022

Poll

Wie wint de proloog in de Tour de la Provence?

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws