Favorieten etappe 13 Vuelta a Espana 2023 | Jumbo-Visma-domiantie, of staat er nog iemand op? Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 13 Vuelta a Espana 2023 | Jumbo-Visma-domiantie, of staat er nog iemand op?

Favorieten etappe 13 Vuelta a Espana 2023 | Jumbo-Visma-domiantie, of staat er nog iemand op?

Daar is ie dan, de Vuelta-rit waar de gemiddelde wielerliefhebber zomaar een dag voor vrij zou kunnen nemen. 135 kilometer carnage in Frankrijk, waar de organisatie van de Spaanse ronde een aankomst op de Col du Tourmalet in petto heeft. In de Leiderstrui neemt je mee!

Parcours etappe 13 Vuelta a Espana 2023

Favorieten etappe 13 Vuelta a Espana 2023 | Jumbo-Visma-domiantie, of staat er nog iemand op?

In de dertiende rit van de Vuelta zoeken we dan eindelijk het hooggebergte op, sijpelde er vanuit het peloton al meermaals door. Tot nu toe zagen we natuurlijk wel enkele speldenprikjes, maar op topfavoriet-niveau ging het dan altijd nog eerder om secondes dan minuten. Zodoende staan Remco Evenepoel, Primoz Roglic, Jonas Vingegaard, Juan Ayuso en co nog altijd op een zakdoek, met Sepp Kuss daar nog wel als rode trui-drager voor. Maar die kreeg dan weer minuten 'cadeau' middels een vlucht...

Enfin, donderdagavond kan de algemene rangschikking er zomaar eens anders uitzien. 135 kilometer, 4300 hoogtemeters: dat gaat hoe dan ook doorwegen in de benen en longen. Starten doen we in Formigal, wat nog net op Spaans grondgebied is. Daar beginnen we direct aan de Puerto de Portalet, de opwarmer van deze etappe. 4,4 kilometer lang aan 5,4 procent klinkt niet afschrikwekkend, maar direct na het startschot kunnen hier wel eens tactische keuzes gemaakt worden die aan het einde van de rit de uitslag beïnvloeden.

Na de Portalet volgt een afdaling van 28 kilometer, waarna we direct aan het tweede obstakel van de dag beginnen. De Col d'Aubisque is een naam die natuurlijk als een klok klinkt en dat is niet zonder reden: met zijn 16,5 kilometer aan 7,1 procent is dit een klim van buitencategorie, waarvan het venijn hem qua percentages ook nog eens in de staart gaat zitten.

Favorieten etappe 13 Vuelta a Espana 2023 | Jumbo-Visma-domiantie, of staat er nog iemand op?

Vanuit de Aubisque trekken we via een lange afdaling en hupje van 2,1 kilometer à 5 procent, de Col du Soulor, daarin naar de volgende hindernis: de Col de Spandelles, een berg die misschien wat onderbelicht is in de historie van het wielrennen. De Tour de France kwam hier in 2022 pas voor de eerste keer langs, toen Wout van Aert als eerste boven wist te komen en Jonas Vingegaard in de afdaling onder druk van Tadej Pogacar bijna de graskant indook. De Deen won die rit, met aankomst op Hautacam, uiteindelijk wel.

De Spandelles is dus wat onbekend, maar dat maakt hem niet onbemind. 10,3 kilometer lang is ie, aan een gemiddeld percentage van 8,3 procent. Op één minder steile kilometer van 6,4 procent na is er amper ruimte om de benen wat te laten ontspannen, wat het in deze Vuelta wel eens een reuzendoder kan laten blijken. Moet je hier je concurrenten laten gaan, dan gaan de daaropvolgende vijftig kilometer lang duren.

Favorieten etappe 13 Vuelta a Espana 2023 | Jumbo-Visma-domiantie, of staat er nog iemand op?

Na deze berg dalen we vijftien kilometer af tot in Argelès-Gazost, waar we eigenlijk pas de eerste vlakke kilometers van deze etappe krijgen. In zo'n twintig kilometer vals plat rijden we tot aan Luz-Saint-Sauveur, een sectie waar zogenoemde satellietrenners wel eens cruciaal kunnen blijken. Heeft pakweg Jumbo-Visma of UAE-Team Emirates hier nog pionnetjes om in te zetten, dan is dat van levensbelang.

In Luz-Saint-Sauveur beginnen we aan het laatste obstakel van de dag, de welbekende Col du Tourmalet. Een beklimming waar we in 2020 eigenlijk al met de Vuelta zouden aankomen, maar toen golden de coronamaatregelen nog. 18,9 kilometer lang, 7,4 procent gemiddeld: dat is iets waar je normaal al bang van wordt, laat staan na alles wat we nu al voor de kiezen hebben gehad. D-day, iets anders kunnen we er niet van maken!

Favorieten etappe 13 Vuelta a Espana 2023 | Jumbo-Visma-domiantie, of staat er nog iemand op?

Beklimmingen
4,4 km: PUERTO DE PORTALET (4,4 km aan 5,4%)
48,7 km: COL D'AUBISQUE (16,5 km aan 7,1%)
82,0 km: COL DE SPANDELLES (10,3 km aan 8,3%)
134,7 km: COL DU TOURMALET (18,9 km aan 7,4%)

Tijden
Start: 14.04 uur
Finish: rond 17.30 uur

Weer etappe 13 Vuelta a Espana 2023

Met temperaturen rond de 20 graden Celsius en een waterkansje op regen in de middag hoeven de coureurs weinig tot niet te klagen vrijdag. De wind staat in de finale voornamelijk mee, wat met name op het stuk vals plat richting de Tourmalet wel lekker zal zijn.

Favorieten etappe 13 Vuelta a Espana 2023

Als er één rit is die Jumbo-Visma aangeduid zal hebben voorafgaand aan deze Vuelta a Espana, dan is het deze wel. Bergop vanaf het begin, drie monstercols die volgen en ruimte voor tactische zitten: Merijn Zeeman, Grischa Niermann en co zullen zich bij het beramen van hun plannetjes wel uitgeleefd hebben namens de Nederlandse ploeg.

In de Tour de France van zowel 2022 en 2023 zagen we terug dat dit Jonas Vingegaard-jachtterrein is. Hoe zwaarder, hoe beter: dat lijkt het credo van het lichtgewicht uit Denemarken, die in 2022 de Tourrit over de Aubisque en Spandelles won nadat hij eerder al de soortgelijke rit naar de Granon op zijn naam schreef. Dit jaar wist hij in soortgelijke etappes niet te zegevieren, maar in Courchevel besliste hij in een rit van die categorie wel de Tour.

Favorieten etappe 13 Vuelta a Espana 2023 | Jumbo-Visma-domiantie, of staat er nog iemand op?

Het wordt sowieso interessant om te zien hoe Jumbo-Visma deze rit aan gaat pakken, daar ze net als in de Tour van vorig jaar over een overtal beschikken. Destijds trapte Tadej Pogacar in de val van Vingegaard en Primoz Roglic, ditmaal was Remco Evenepoel van Soudal Quick-Step de concurrent die ergens in het aas van dat tweetal of leider Sepp Kuss moet bijten. De Belg ging er op de Aubisque echter al af.

REV hintte vooraf nog hardop dat hij hoopte op een kleine alliantie tégen Jumbo-Visma, al werd die uitnodiging door UAE-Team Emirates-concurrent Juan Ayuso naar de prullenbak verwezen. Die ploeg was met ook nog João Almeida en Marc Soler de enige die in de breedte wat tegenover die van Jumbo-Visma kan zetten, maar dan kom je al snel bij andere vragen uit: houdt Soler het vol in een rit als deze? Heeft Ayuso last van zijn val van woensdag? Almeida moest er net als Evenepoel ook al af op de Aubisque, naar verluidt met keelpijn...

Favorieten etappe 13 Vuelta a Espana 2023 | Jumbo-Visma-domiantie, of staat er nog iemand op?
Evenepoel moest er vorge af in de dertiende etappe

Enric Mas (Movistar), Lenny Martinez (Groupama-FDJ) en het BORA-hansgrohe-duo Aleksandr Vlasov en Cian Uijtdebroeks zullen de koers vermoedelijk vooral moeten ondergaan. Allemaal gaven ze blijk van goede vorm, maar tegen de grotere ploegen en coureurs was tot op heden weinig te beginnen. Voor Uijtdebroeks wordt het alvast een kennismaking op het hoogste niveau in het hooggebergte, het terrein dat hem normaliter het beste ligt. Interessant!

De kans dat de vlucht het in een rit als deze haalt, lijkt ons eerlijk gezegd niet al te groot. Iemand van het kaliber-Wout Poels/Damiano Caruso kan in theorie eenzelfde stunt uithalen als in de Tour de France, maar zelfs hij zal dan ruimte moeten krijgen. Daarbij staat het voorlopig nog allemaal redelijk dicht op elkaar in deze Vuelta, waardoor jongens als Mikel Landa, Santiago Buitrago (Bahrain Victorious), Hugh Carthy (EF Education-EasyPost) en David de la Cruz (Astana) risico's zullen moeten nemen met het oog op hun klassement. Geraint Thomas gaat daar namens INEOS Grenadiers al niet meer voor, maar of hij de benen heeft? Tot slot benoemen we Romain Bardet van DSM-firmenich en Michael Storer van Groupama-FDJ.

Favorieten etappe 13 Vuelta a Espana 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Jonas Vingegaard en Primoz Roglic (Jumbo-Visma)
Outsiders: Juan Ayuso (UAE-Team Emirates) en Sepp Kuss (Jumbo-Visma)
Longshots: Aleksandr Vlasov, Cian Uijtdebroeks (BORA-hansgrohe), Enric Mas (Movistar), Wout Poels, Damiano Caruso, Santiago Buitrago (Bahrain Victorious), Geraint Thomas (INEOS Grenadiers), Hugh Carthy (EF Education-EasyPost) en Marc Soler (UAE-Team Emirates)

Poll

Wie wint de koninginnenrit van de Vuelta?

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws