Favorieten etappe 16 Giro d'Italia 2024 | Pogacars wil is wet in de slotweek! Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 16 Giro d'Italia 2024 | Pogacars wil is wet in de slotweek!

Favorieten etappe 16 Giro d'Italia 2024 | Pogacars wil is wet in de slotweek!

Na een meer dan verdiende rustdag staat de coureurs op dag zestien een nieuwe beproeving in de bergen te wachten. Vanuit Livigno, zondag nog aankomstplaats van de koninginnenrit van deze Giro d'Italia, staat andermaal een bergachtige beproeving van meer dan tweehonderd kilometer op de rol. In de Leiderstrui gidst je er doorheen!

Parcours etappe 16 Giro d'Italia 2024

Favorieten etappe 16 Giro d'Italia 2024 | Pogacars wil is wet in de slotweek!

Voor de duidelijkheid en de mensen die het gemist hebben: eigenlijk zou deze etappe de mythische Stelvio bevatten, maar de barre weersomstandigheden in het noorden van Italië zorgden ervoor dat deze in een vroeg stadium uit de route werd gehaald: door de sneeuw op de Stelvio bleek het onmogelijk om over de berg te gaan. Met de Umbrailpass is er wel een waardige vervanger voor gekomen.

Beginnen doen we op 1903 meter hoogte in Livigno, maar binnen mum van tijd zitten we al boven de magische grens van de tweeduizend. Vanuit het vertrek moet men namelijk de Passo del Foscagno op, die vier kilometer lang is aan een gemiddelde van 6,5 procent. Deze heeft geen categorie meegekregen van de organisatie, wat ook geldt voor de klim die er direct op volgt: de Passo d'Eira, 4,7 kilometer aan 6,3 procent.

Evenwel kan deze tweetrapstraket wel eens beslissend zijn voor het uiteindelijke verloop van de rit, daar het voor de beter klimmende aanvallers op deze manier vrij simpel is om weg te rijden. Eén nadeel: in de etappe zit ook nog een lange vallei verstopt, waar het voor de achteropkomende mannen weer makkelijker is om veel tijd goed te maken.

Enfin, dat is pas naar de Umbrail: deze klim van 16,7 kilometer aan 7,1 procent topt na vijftig kilometer koers, waarna we ook een klein stukje Zwitserland meepakken. Na deze col wordt er 85 (!) kilometer gedaald, gevolgd door nog vijftig vlakke kilometers tot in Bolzano.

Favorieten etappe 16 Giro d'Italia 2024 | Pogacars wil is wet in de slotweek!

Na goed 170 kilometer moet men dan de Passo Pinei op, die de inleiding zal vormen voor het spetterende slot van deze rit. Deze loper is 23,4 kilometer lang aan een gemiddeld stijgingspercentage van slechts 4,7 procent. Op de top volgt er een korte afdaling, waarna de Monte Pana als laatste obstakel van de dag opdoemt.

Deze is 7,6 kilometer aan 6,1 procent, maar dat is niet het gehele verhaal. Het beste - voor de TV-kijkers althans - wordt namelijk bewaard tot het laatst, met een laatste twee kilometer aan een gemiddeld stijgingspercentage van 11,8 procent. Oeffff, en dat in deze weersomstandigheden.

finish 16

Beklimmingen
50,2 km: Umbrailpass (16,7 km aan 7,1%)
190,0 km: Passo Pinei (23,4 km aan 4,7%)
202,0 km: Monte Pana (7,6 km aan 6,1%)

Tijden
Start: 11.35 uur
Finish: rond 17.12 uur

Weer etappe 16 Giro d'Italia 2024

Kwamen de coureurs zondag nog goed weg, dinsdag belooft het niet al te best weer te worden. De weerstations geven bij de start veel regen en vrij lage temperaturen aan, wat eigenlijk de gehele dag aan blijft houden. Koud en nat, dus!

Favorieten etappe 16 Giro d'Italia 2024

Tsja, na zondag zal er weinig verstoppen meer bij zijn zeker? De wil van Tadej Pogacar is wet, zo lijkt het in deze Giro d'Italia. Op zondag zette hij richting Livigno nog maar eens de puntjes op de i, maar wat nu? De Tour de France volgt deze zomer nog voor Pogacar en het zou niet raar zijn als de Sloveen en zijn ploeg ervoor kiezen om de laatste week van de Giro op economie af te werken.

En dat biedt uiteraard kansen voor de vluchters, die zich zondag al en masse naar voren wierpen. Destijds staken Georg Steinhauser (EF Education-EasyPost) en vooral Nairo Quintana (Movistar) er met kop en schouders bovenuit, waardoor je - zoals zo'n beetje elke grote ronde - die namen opnieuw mag verwachten in de bergritten die volgen.

Maar er zijn er nog: wat te denken van Valentin Paret-Peintre, namens Decathlon AG2R al ritwinnaar in deze Giro? Of moet de Fransman zich opofferen voor de podiumambities van Ben O'Connor, die nog altijd in een strijd om de bovenste drie plekken verwikkeld is met de snelle Daniel Felipe Martínez (BORA-hansgrohe), de door het ijs gezakte Antonio Tiberi (Bahrain Victorious) en het INEOS-duo Thymen Arensman en Geraint Thomas.

Favorieten etappe 16 Giro d'Italia 2024 | Pogacars wil is wet in de slotweek!

De mannen die iets verder staan, kunnen zich dinsdag mogelijk zelfs al mengen in de strijd om de vlucht. Michael Storer (Tudor), Jan Hirt (Soudal Quick-Step), Einer Rubio (Movistar), Filippo Zana (Jayco AlUla) en Lorenzo Fortunato (Astana Qazaqstan Team) kunnen hun klimmerskwaliteiten in de strijd gooien, al loert het klassement bij hen nog wel om de hoek. Dat is ook het geval bij Romain Bardet (dsm-firmenich PostNL), al heeft hij het palmares om nog eens alles of niets te spelen.

Andere jongens hoeven daar al minder naar om te kijken. Oudgedienden Simon Geschke (Cofidis) en Damiano Caruso (Bahrain Victorious) komen er net lekker in, of gunt Pogacar zijn maatje Rafal Majka misschien de zege? Verder willen we jongeling Davide Piganzoli (Polti-Kometa) en de meer dan ervaren Domenico Pozzovivo (VF Group-Bardiani) van de kleinere Italiaanse ploegen aanstippen.

Favorieten etappe 16 Giro d'Italia 2024, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Tadej Pogacar (UAE-Team Emirates) en Nairo Quintana (Movistar)
Outsiders: Romain Bardet (dsm-firmenich PostNL), Valentin Paret-Peintre (Decathlon AG2R), Daniel Felipe Martínez (BORA-hansgrohe) en Georg Steinhauser (EF Education-EasyPost)
Long shots: Geraint Thomas, Thymen Arensman (INEOS Grenadiers), Ben O'Connor (Decathlon AG2R), Michael Storer (Tudor), Einer Rubio (Movistar), Simon Geschke (Cofidis), Filippo Zana (Jayco AlUa), Jan Hirt (Soudal Quick-Step) en Damiano Caruso (Bahrain Victorious)

Poll

Wie wint etappe 16 in de Giro?

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news