Favorieten etappe 17 Giro d'Italia 2024 | Je kunt niet altijd 6 gooien, behalve als je Tadej Pogacar heet Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 17 Giro d'Italia 2024 | Je kunt niet altijd 6 gooien, behalve als je Tadej Pogacar heet

Favorieten etappe 17 Giro d'Italia 2024 | Je kunt niet altijd 6 gooien, behalve als je Tadej Pogacar heet

De Giro d'Italia is pas één dag weer bezig na de rustdag, maar dat ene etmaal stond alweer bol van chaos op dinsdag. Neem de uitzet van de route woensdag erbij en we kunnen weer van hetzelfde verwachten, zo denken we bij In de Leiderstrui. Alles over rit zeventien, een dag met meer dan vierduizend hoogtemeters!

Parcours etappe 17 Giro d'Italia 2024

Favorieten etappe 17 Giro d'Italia 2024 | Je kunt niet altijd 6 gooien, behalve als je Tadej Pogacar heet

Beginnen doen we rond lunchtijd in Selva di Val Gardena, de startplek van een nieuwe monsteretappe in deze Giro d'Italia. Voor aanvang van de rit zullen de coureurs al de nodige kilometers op de rollen afgewerkt, daar we direct vanuit het vertrek hoogtemeters voor de kiezen krijgen. De Passo Sella brengt ons naar 2244 meter hoogte, waar het opnieuw koud zal zijn.

Deze Passo Sella is 8,9 kilometer lang aan een gemiddeld stijgingspercentage van 7,4 procent, maar wellicht belangrijker nog: boven moet men direct een lange afdaling inzetten tot in Predazzo, waardoor je weer bij hetzelfde probleem uitkomt als dinsdag: gaan de renners met de voorspelde weersomstandigheden hier zomaar mee akkoord?

Enfin, volgens het oorspronkelijke routeboek zou men in Predazzo beginnen aan de Passo Rolle. Een klim van 19,8 kilometer aan een gemiddeld stijgingspercentage van 4,8 procent, die je goed kan verdelen in drie stroken. De eerste zes kilometer zijn 6,0 procent, daarna hebben we meer dan acht kilometer tussenstuk, om het laatste gedeelte van vijf kilometer aan 6,5 procent als afsluiter te hebben.

rolle

Bovenop de Rolle volgt er opnieuw een flinke afzink, ditmaal tot in Imer. Via de Passo Gobbera (derde categorie, 5,8 km aan 5,8%) arriveren we voor een eerste maal bij de voet van de Brocon. Met nog vijftig kilometer te gaan bedwingen we de 13,3 kilometer lange oostzijde, die aan 6,5 procent gemiddeld omhoog gaat.

Na een klein plateautje bovenop dalen we nogmaals af tot in Castello Tesino, waar we de Brocon nog eens vanuit het zuidwesten aanvatten. Dit laatste obstakel geldt als een vrij onregelmatige, met een vrij makkelijk beginstuk. Daarna loopt het steeds steiler omhoog, alvorens het steilste gedeelte (10,5 procent gemiddeld) tussen vijf en twee kilometer van de meet te vinden is. Via een kort plateautje lanceert men zichzelf vervolgens voor de laatste kilometer, die aan 5,8 procent omhoog gaat.

Favorieten etappe 17 Giro d'Italia 2024 | Je kunt niet altijd 6 gooien, behalve als je Tadej Pogacar heet

Beklimmingen
8,9 km: Passo Sella (8,9 km aan 7,4%)
67,6 km: Passo Rolle (19,8 km aan 4,8%)
100,4 km: Passo Gobbera (5,8 km aan 5,8%)
122,2 km: Passo Brocon (13,3 km aan 6,5%)
159,0 km: Passo Brocon (12,2 km aan 6,4%)

Tijden
Start: 12.30 uur
Finish: rond 17.11 uur

Weer etappe 17 Giro d'Italia 2024

Net als dinsdag krijgen de coureurs niet echt te maken met lekkere weersomstandigheden. Met de Sellapas als hoogste punt komt het kwik weeral dicht in de buurt van het nulpunt, inclusief grote kans op neerslag. De wind staat voor het grootste deel van de dag in het nadeel, op de slotklim na.

Favorieten etappe 17 Giro d'Italia 2024

In de derde week van een grote ronde zijn de verhoudingen vaak wel duidelijk, ook in de Giro d'Italia. In de eerste plaats hebben we het dan natuurlijk over roze trui Tadej Pogacar, die op weg is om de Trofeo Senza Fine in Rome te veroveren. Hij had het voorafgaand aan rit zestien al over deze 'mooie zeventiende rit', dus het kan zomaar zijn dat hij nog eens uit wil pakken. Vaste adjudant Rafal Majka moet hem daarbij ondersteunen.

Het zou echter ook te billijken vallen als de mannen van UAE-Team Emirates ervoor kiezen om een vroege vlucht de ruimte te geven. In dat scenario staat Nairo Quintana vooraan: de Colombiaan van Movistar greep in de koninginnenrit naar Livigno zondag nog net naast de ritzege, maar krijgt in deze nieuwe loodzware rit wederom een kans om zijn succesje te boeken. Voor het klassement kan de Spaanse formatie rekenen op Einer Rubio, tevens een Colombiaan.

Met nog drie bergetappes op de rol begint het algemeen klassement, oftewel de top tien, ook steeds meer in een plooi te vallen. Doordat het verschil met Pogacar zo groot is, zou het zomaar kunnen dat we andere klassementsmannen vroeg in de aanval zien. Romain Bardet van dsm-firmenich PostNL heeft daar een handje van, maar hij had dinsdag weer zijn traditionele slechte dag na een rustdag. Daar moet hij dinsdag weer van bekomen zijn, wil hij meedoen voor de dagzege.

romain bardet

In hoeverre kunnen jongelingen Antonio Tiberi (Bahrain) en Thymen Arensman (INEOS) nog? Die laatste heeft met zijn ploeg echter nog een troef in handen en dat is nummer drie Geraint Thomas, die met Ben O'Connor (Decathlon AG2R) en Daniel Felipe Martinez (BORA-hansgrohe) verwikkeld is in de podiumstrijd. INEOS Grenadiers is de enige ploeg met twee man in de top tien van het klassement en dat kan hen het voordeel geven ten opzichte van de concurrentie.

Ook voor plek acht tot en met tien is nog een felle strijd gaande: Filippo Zana (Jayco AlUla), Jan Hirt (Soudal Quick-Step), Rubio, Lorenzo Fortunato (Astana Qazaqstan Team), Michael Storer (Tudor), Davide Piganzoli (Polti-Kometa) en zelfs ouderdomsdeken (Domenico Pozzovivo) kunnen met een slimme move zomaar minuten pakken, waar ze gezien hun positie in het klassement wel ruimte voor kunnen krijgen.

Tot slot zijn er nog een aantal mannen die het vanuit een vlucht kunnen proberen: naast Quintana gaat het dan over Valentin Paret-Peintre (Decathlon AG2R), Damiano Caruso (Bahrain Victorious), Georg Steinhauser (EF Education-EasyPost), Giulio Pellizzari (VF Group-Bardiani), Attila Valter (Visma | Lease a Bike), Nikola Conci (Alpecin-Deceuninck) en Simon Geschke (Cofidis): allen toonden zij al goede klimbenen in deze Giro en kunnen ze volledig focussen op de rit.

Favorieten etappe 17 Giro d'Italia 2024, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Tadej Pogacar (UAE-Team Emirates) en Nairo Quintana (Movistar)
Outsiders: Daniel Felipe Martínez (BORA-hansgrohe), Romain Bardet (dsm-firmenich PostNL), Valentin Paret-Peintre (Decathlon AG2R) en Damiano Caruso (Bahrain Victorious)
Long shots: Ben O'Connor (Decathlon AG2R), Thymen Arensman, Geraint Thomas (INEOS Grenadiers), Jan Hirt (Soudal Quick-Step), Antonio Tiberi (Bahrain Victorious), Georg Steinhauser (EF Education-EasyPost), Michael Storer (Tudor), Einer Rubio (Movistar), Giuilo Pellizzari (VF Group-Bardiani) en Filippo Zana (Jayco AlUla)

Poll

Wie wint rit 17 in de Giro?

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws