Favorieten etappe 17 Vuelta a Espana 2023 | Jumbo-Visma, Evenepoel en Poels: op naar de (b)Angliru! Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 17 Vuelta a Espana 2023 | Jumbo-Visma, Evenepoel en Poels: op naar de (b)Angliru!

Favorieten etappe 17 Vuelta a Espana 2023 | Jumbo-Visma, Evenepoel en Poels: op naar de (b)Angliru!

The big day! We hebben natuurlijk al de loodzware aankomst op de Tourmalet gehad, maar voorafgaand aan de Vuelta was er toch één rit die er bovenuit stak: deze loodzware expeditie naar de top van de Angliru, het beest van Asturië. In de Leiderstrui brengt je de ditjes en datjes bij!

Parcours etappe 17 Vuelta a Espana 2023

Favorieten etappe 17 Vuelta a Espana 2023 | Jumbo-Visma, Evenepoel en Poels: op naar de (b)Angliru!

Starten doen we woensdag in Ribadesella, vanwaar we aan een rit beginnen die in totaal slechts 124 kilometer lang is. Daarvan zijn de eerste 65 kilometer overwegend Spaans vlak, een in wielerjargon bekende uitspraak voor een weg die lang licht bergop blijft lopen. Na een korte afdaling staat het eerste echte obstakel op de rol, de Alto de la Colladiella.

Deze col is 7,8 kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 7,1 procent, wat hem het predicaat eerste categorie oplevert. De laatste vier kilometer lopen constant aan meer dan acht procent omhoog, dus dit is al een stevige opwarmer die de renners op hun bord krijgen.

Na een afdaling van toch zestien kilometer en een tochtje door het dal van zes kilometer staat de volgende hindernis voor ons: de Alto del Cordal, toch ook al een mini-beest. 9,2 procent gemiddeld over iets meer dan vijf kilometer, maar ook zo onregelmatig als iets. De laatste twee kilometer lopen aan 11,8 en 11,6 procent omhoog, auw!

Favorieten etappe 17 Vuelta a Espana 2023 | Jumbo-Visma, Evenepoel en Poels: op naar de (b)Angliru!

Op de top van deze beklimming is het nog 21 kilometer tot aan de aankomst op de Angliru, waarvan de eerste negen kilometer nog in dalende lijn lopen. Dan staat ie echter toch echt voor ons, de befaamde Angliru. 12,4 kilometer lang, 9,8 procent gemiddeld: het zijn duizelingwekkende cijfers, die bij het dieper inzoomen alleen maar meer schik zullen injagen.

Het begint met drie stevige kilometers aan circa acht a negen procent, om dan met twee wat vlakkere kilometers in te komen voor het ongelofelijk steile slotstuk. In de laatste zeven kilometer komen de percentages amper meer onder de tien procent, met zelfs één kilometer aan achttien (!) procent gemiddeld. Bi-zar!

Favorieten etappe 17 Vuelta a Espana 2023 | Jumbo-Visma, Evenepoel en Poels: op naar de (b)Angliru!

Beklimmingen
75,8 km: ALTO DE LA COLLADIELLA (7,8 km aan 7,1%)
103,3 km: ALTO DEL CORDAL (5,4 km aan 9,2%)
124,4 km: ALTU DE L'ANGLIRU (12,4 km aan 9,8%)

Tijden
Start: 13.57 uur
Finish: rond 17.30 uur

Weer etappe 17 Vuelta a Espana 2023

Met temperaturen om en nabij de 22 graden Celsius wordt het niet al te warm in dit deel van Spanje woensdag, waar de wind op de Angliru schuin in de kont zal waaien. Kans op regen is er wel, maar niet al te groot.

Favorieten etappe 17 Vuelta a Espana 2023

De Angliru, daar kunnen bijna alleen maar grote coureurs winnen. Dan kijken we in eerste instantie naar Jumbo-Visma uiteraard, de ploeg die deze Ronde van Spanje tot dusver in een ijzeren greep heeft. Jonas Vingegaard won de zware rit naar de Tourmalet en de etappe van dinsdag naar Bejes, waarmee hij de rode trui inmiddels in zicht heeft.

De Deense Tourwinnaar is een kei in het allerzwaarste werk, zoals deze Angliru. Het kans dus zomaar zo zijn dat dit de dag wordt dat hij de trui overpakt van ploegmaat Sepp Kuss, al zal die zich met zijn klimmersbenen ook wel in zijn sas voelen op de percentages van het Beest van Asturië. Primoz Roglic kan als derde hond dan ook nog op zijn kans azen, met zijn snelle benen aan de finish.

Favorieten etappe 17 Vuelta a Espana 2023 | Jumbo-Visma, Evenepoel en Poels: op naar de (b)Angliru!

Omdat Jumbo-Visma zó dominant is, zal het voor anderen vermoedelijk van de lange vlucht moeten komen. Twee namen komen dan direct in ons op en die komen toevallig allebei uit de Lage Landen: Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) en Wout Poels (Bahrain Victorious). Die eerste liet eerder al weten dat hij hier iets uit zijn mouw wil schudden, terwijl Poels al eens ei zo na op de Angliru won. Met zijn derde plek op dinsdag liet ook hij zien dat hij goed in orde is. Ook Hugh Carthy (EF Education-EasyPost) weet overigens wat winnen op de Angliru inhoudt.

Andere vluchters die mogelijk hun kans willen grijpen zijn Michael Storer (Groupama-FDJ), Romain Bardet (DSM-firmenich), Finn Fisher-Black (UAE-Team Emirates), Juan Pedro López, Bauke Mollema (Lidl-Trek) en Poels zijn ploeggenoten Santiago Buitrago en Antonio Tiberi. Maar voor hen geldt: wil je winnen op de Angliru, dan moet je aan de voet al een fikse voorgift hebben.

Voor het klassement ouden we ook Juan Ayuso, Joao Almeida (UAE-Team Emirates), Enric Mas (Movistar), Aleksandr Vlasov, Cian Uijtdebroeks (BORA-hansgrohe) en Mikel Landa (Bahrain Victorious) in de gaten, maar of zij opgewassen zijn tegen het blok van Jumbo-Visma?

Favorieten etappe 17 Vuelta a Espana 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) en Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step)
Outsiders: Sepp Kuss, Primoz Roglic (Jumbo-Visma), Wout Poels (Bahrain Victorious) en Michael Storer (Groupama-FDJ)
Longshots: Santiago Buitrago, Antonio Tiberi (Bahrain Victorious), Hugh Carthy (EF Education-EasyPost), Enric Mas (Movistar), Juan Ayuso (UAE-Team Emirates), Romain Bardet (DSM-firmenich), Aleksandr Vlasov, en Cian Uijtdebroeks (BORA-hansgrohe)

Poll

Wie wint rit 17 in de Vuelta?

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws