Favorieten etappe 19 Giro d'Italia 2024 | Hé wat leuk, een rit die nog alle kanten op kan! Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 19 Giro d'Italia 2024 | Hé wat leuk, een rit die nog alle kanten op kan!

Favorieten etappe 19 Giro d'Italia 2024 | Hé wat leuk, een rit die nog alle kanten op kan!

Nog amper drie dagen en de Giro d'Italia 2024 zit er alweer op. Op de laatste vrijdag van de drieweekse Italiaanse ronde heeft de RCS gekozen voor een 157 kilometer lange rit, die drie van de vijf sterren heeft meegekregen van de organisatie. In de Leiderstrui blikt vooruit op wat een interessante etappe kan worden!

Parcours etappe 19 Giro d'Italia 2024

Favorieten etappe 19 Giro d'Italia 2024 | Hé wat leuk, een rit die nog alle kanten op kan!

Starten doen de coureurs om 13.10 uur in Mortegliano, gelegen in de provincie Udine. Vanuit die plek trekken de coureurs op gang in de Tagliamento-vallei, waarbij het de gehele tijd lichtjes bergop omhoog loopt. In de eerste honderd kilometer rondden we nog geen bergtop, maar toch zijn we dan al vanaf 42 meter boven zeeniveau naar bijna 700 meter gestegen.

Mogelijk dat juist deze openingsfase van de rit juist voor spektakel zal zorgen, daar deze etappe voor veel mannen de laatste kans zal zijn op een ritzege. De zaterdagetappe over de Monte Grappa is er voor het gros van het peloton te veel aan, terwijl de zondagrit door Rome doorgaans spek naar de bek is van de overgebleven spurters. Blijft er de vrijdagetappe, met kans voor vluchters, over...

Precies na honderd kilometer doemt de Passo Duron op, wat wellicht direct de zwaarste beklimming is die we tegenkomen. Deze berg is namelijk 4,4 kilometer lang aan 9,6 procent, waarmee we het toch wel over serieuze stijgingspercentages hebben. Toch volgen er nog altijd meer dan vijftig kilometer na het bereiken van de top, dus of hier al de definitieve schifting zal worden doorgevoerd?

Favorieten etappe 19 Giro d'Italia 2024 | Hé wat leuk, een rit die nog alle kanten op kan!

Dat valt te bezien, want na een afdaling ligt de volgende klim al op de loer. De Sella Valcalda (6,5 km aan 5,9%) komt direct erna, waarna een nieuwe afzink direct als springplank kan fungeren voor de volgende heuveltjes. Dat is namelijk de soort drietrapsraket naar de Cima Sappada, waar deze rit eigenlijk grotendeels om draait.

Favorieten etappe 19 Giro d'Italia 2024 | Hé wat leuk, een rit die nog alle kanten op kan!

Officieel is deze col 7,4 kilometer aan 5,4 procent, maar eigenlijk draait het vooral om de laatste 2,5 kilometer: die lopen aan 8,5 procent omhoog. Op de top moet er nog circa zeven kilometer gereden worden, waarvan een groot deel op het fietspas van Sappada. Daarbij moet er tussen twee en één kilometer van de meet nog duizend meter aan vijf procent verreden worden, waarna het afvlakt tot op de meet in Sappada. In 2018 finishten we daar voor het laatst (vanuit een andere zijde), met Simon Yates als winnaar.

Favorieten etappe 19 Giro d'Italia 2024 | Hé wat leuk, een rit die nog alle kanten op kan!

Beklimmingen
104,9 km: Passo Duron (4,4 km aan 9,6%)
121,7 km: Sella Valcalda (6,5 km aan 5,9%)
150,8 km: Cima Sappada (7,4 km aan 5,4%)

Tijden
Start: 13.10 uur
Finish: rond 17.12 uur

Weer etappe 19 Giro d'Italia 2024

Bij de start in de provincie Udine zal het circa 21 graden Celsius zijn, maar richting de aankomst in Sappada worden de verwachtingen wat minder. Het is daar circa 12 graden Celsius en aan het einde van de middag is er ook kans op regen. Waaien doet het zo'n beetje de gehele dag in de rug, dus het kan wel eens een snelle rit worden.

Favorieten etappe 19 Giro d'Italia 2024

Vlakke start, bergachtig einde (zonder echt zware col op het einde) en diep in de derde week: deze negentiende rit van de Giro d'Italia schreeuwt bijna om een succesvolle vroege vlucht, waarbij we na achttien dagen inmiddels wel een goed beeld hebben van de verhoudingen in deze ronde. Tadej Pogacar houdt de koers momenteel stevig in zijn rozen greep, maar deze rit zal hij wel weg willen geven. Misschien wel aan ploegmakker Rafal Majka, die zijn grote ronde-trilogie kan voltooien?

Hoe dan ook, de Pool zal het niet cadeau krijgen. De afgelopen dagen toonden enkele ploegen al dat ze bereid zijn om te vechten voor een ritzege. Zo namen Movistar, dsm-firmenich PostNL en ook INEOS Grenadiers de wedstrijd al in handen voor hun klassementskopman, maar als we gratis advies mogen geven: hun sterke vluchters Nairo Quintana, Kevin Vermaerke en Jhonatan Narváez hebben meer kans als ze meezitten.

Favorieten etappe 19 Giro d'Italia 2024 | Hé wat leuk, een rit die nog alle kanten op kan!

Hoe hard het ook klinkt, voor klassementsmannen als Daniel Felipe Martínez (BORA-hansgrohe), Antonio Tiberi (Bahrain Victorious), Romain Bardet (dsm-firmenich PostNL), Thymen Arensman, Geraint Thomas (INEOS), Ben O'Connor (Decathlon AG2R), Einer Rubio (Movistar), Filippo Zana (Jayco AlUla) en Jan Hirt (Soudal Quick-Step) lijkt het heel moeilijk om deze etappe te winnen. Misschien dat nummer elf Lorenzo Fortunato (Astana) en twaalf Michael Storer (Tudor) wel een kansje zullen zien, al is het plekje pikken ondertussen ook al wel begonnen.

Dan is het verder nog uitkijken naar mannen die vorm toonden in de bergen. Julian Alaphilippe (Soudal Quick-Step) rijdt al de gehele Giro aanvallend en heeft met Mauri Vansevenant ook nog eenzelfde pion aan zijn zijde. Ook Valentin en Aurélien Paret-Peintre (Decathlon AG2R), Damiano Caruso (Bahrain Victorious) en Giulio Pellizzari (VF Group-Bardiani CSF Faizané) toonden al goede klimbenen, en wat te denken van Monte Pana-ritwinnaar Georg Steinhauser van EF Education-EasyPost?

Goed, zijn er nog: types als Simon Geschke (Cofidis), Jan Tratnik, Attila Valter (Visma | Lease a Bike), Gijs Leemreize (dsm-firmenich PostNL), Quinten Hermans, Nicola Conci (Alpecin-Deceuninck), Luke Plapp en Alessandro de Marchi (Jayco AlUla) als rasaanvallers. En wie weet heeft er nog wel iemand zich ergens lang in de gruppetto verstopt en komen de klimbenen er twee dagen voor Rome eens uit, wie weet!

Favorieten etappe 19 Giro d'Italia 2024, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Nairo Quintana (Movistar) en Jhonatan Narváez (INEOS Grenadiers)
Outsiders: Tadej Pogacar (UAE-Team Emirates), Aurélien Paret-Peintre (Decathlon AG2R), Kevin Vermaerke (dsm-firmenich PostNL), Damiano Caruso (Bahrain Victorious) en Julian Alaphilippe (Soudal Quick-Step)
Long shots: Daniel Felipe Martínez (BORA-hansgrohe), Antonio Tiberi (Bahrain Victorious), Giulio Pellizzari (VF Group-Bardiani CSF Faizané), Michael Storer (Tudor), Simon Geschke (Cofidis), Mauri Vansevenant (Soudal Quick-Step), Attila Valter (Visma | Lease a Bike), Nicola Conci (Alpecin-Deceuninck), Luke Plapp (Jayco AlUla) en Georg Steinhauser (EF Education-EasyPost)

Poll

Wie wint rit 19 in de Giro?

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news