Favorieten etappe 2 Vuelta a Espana 2023 | Montjuic wordt spectaculaire, spekgladde finale voor zij die willen Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 2 Vuelta a Espana 2023 | Montjuic wordt spectaculaire, spekgladde finale voor zij die willen

Favorieten etappe 2 Vuelta a Espana 2023 | Montjuic wordt spectaculaire, spekgladde finale voor zij die willen

Na de ploegentijdrit op dag één door de straten van Barcelona trekt het peloton in rit twee nogmaals naar de Catalaanse stad. Ditmaal met een explosieve, interessante aankomst nabij het Olympisch Stadion van de stad. In de Leiderstrui brengt je het nodige bij!

Parcours etappe 2 Vuelta a España 2023

Favorieten etappe 2 Vuelta a Espana 2023 | Montjuic wordt spectaculaire, spekgladde finale voor zij die willen

Starten doen de renners op dag twee in Mataró, een plaats die bij het grote publiek wellicht nu niet meteen een belletje doet rinkelen. Toch wonen er in de stad, die zo'n dertig kilometer ten noordoosten van Barcelona ligt, 125.000 mensen. Iets na het middaguur worden de coureurs hier afgeschoten voor hun rit van 182 kilometer, waarna de lokale bevolking kan beginnen aan de siësta.

De start is allerminst makkelijk te noemen, daar we direct circa driehonderd hoogtemeters moeten bedwingen. De Coll de Sant Bartomeu is 6,6 kilometer lang aan een gemiddeld stijgingspercentage van 4,5 procent, waarbij het aannemelijk is dat er direct flink gestreden gaat worden voor enkele bergpunten. Voor de zwakkere klimmers is het te hopen dat het peloton vlot een vrijgeleide geeft, anders zou het nog wel eens een lange dag kunnen worden.

Na die beklimming volgt een vlakke fase van circa dertig kilometer, maar dan begint de weg toch weer omhoog te lopen. De Coll d'Estenalles is er één van tweede categorie, maar mag toch ook wel bestempeld worden als een lange loper met vooral Spaans vlak. De cijfers? 12,1 kilometer lang, 3,9 procent gemiddeld. Na deze beklimming volgt een lange dalende lijn, met twee hupjes, tot aan zeeniveau.

Bij de tussensprint na 163 kilometer gaat de finale vlot beginnen, daar Barcelona ook stilaan weer in zicht komt. De laatste tien kilometer zijn vrij technisch, waarbij met name de klim naar Montjuic centraal staat. Deze heuvel van 900 meter aan 9,4 procent gemiddeld kent een zwart tweede gedeelte, wat aangeeft dat we aan meer dan tien procent de lucht inlopen. Wie het wielrennen en sport algemeen een beetje volgt, kent de heuvel wel. Jaarlijks staat ie namelijk centraal in de slotrit van de Ronde van Catalonië, terwijl de Tour er in 2009 ook al eens overheen ging in de finale. Toen won Thor Hushovd.

Favorieten etappe 2 Vuelta a Espana 2023 | Montjuic wordt spectaculaire, spekgladde finale voor zij die willen

Nadat we de top, waar ook enkele bonificatiesecondes te verdienen zijn, bereikt hebben, gaat het via een klein plateautje en een afdaling met vijf linke bochten naar de laatste kilometer. Deze loopt ook weer aan circa vier procent omhoog, dus het is voor aanvallers ook niet zo dat ze al hun eieren in het Montjuic-mandje kunnen gooien. Een interessante finale, dat zeker! Door de hevige regenval worden de klassementstijden negen kilometer voor de streep opgenomen, waardoor het een battle wordt tussen zij die willen.

Favorieten etappe 2 Vuelta a Espana 2023 | Montjuic wordt spectaculaire, spekgladde finale voor zij die willen

Beklimmingen
7,6 km: COLL DE SANT BARTOMEU (6,6 km aan 4,5%)
66,3 km: COLL D'ESTENALLES (12,1 km aan 3,9%)
178,0 km: CASTELL DE MONTJUIC (900 m aan 9,4%)

Tijden
Start: 13.11 uur
Finish: rond 17.30 uur

Weer etappe 2 Vuelta a España 2023

Het lijkt er niet op dat de renners hun kledij zondag droog kunnen houden. Voor het overgrote deel van de dag wordt er, bij temperaturen van 23 graden Celsius, regen verwacht. Daar moeten we bij opmerken dat dit richting het einde van de middag wel wat afneemt, dus het is nog even afwachten hoe de meteorologie zich gaat ontwikkelen!

Favorieten etappe 2 Vuelta a España 2023

NOOT: dit artikel is geschreven voordat de Vuelta-organisatie bekendmaakte dat de tijd op de top van de Montjuic wordt opgenomen, om die vervolgens mee te laten tellen voor het algemeen klassement.

Eén aanwijsbaar scenario is er voor deze etappe eigenlijk niet: de klassementsrenners zouden er een lakmoesproef van kunnen maken, de punchers kunnen hier een belangrijke slag slaan én de sterke sprinters kunnen na het overleven van de Montjuic mogelijk ook nog hun ding doen in die laatste hellende kilometer door de straten van Barcelona.

Wat je in ieder geval wél moet hebben om hier te zegevieren, is explosiviteit en een neusje voor het juiste moment. Het is een long shot, maar misschien is dit wel het moment dat iedereen Romain Grégoire echt leert kennen. De Fransman van Groupama-FDJ is met zijn twintig jaar nog maar piepjong, maar geldt al jaren als één van de grootste talenten van het circuit. Een beetje regen zou hem ook niet deren, daar hij 2022 nog Frans beloftenkampioen veldrijden werd.

Favorieten etappe 2 Vuelta a Espana 2023 | Montjuic wordt spectaculaire, spekgladde finale voor zij die willen

In de slotrit van de Ronde van Catalonië van dit jaar kregen we een strijd tussen twee renners: Remco Evenepoel en Primoz Roglic. Beide mannen hebben het vermogen om zowel de Montjuic als de laatste kilometer goed te kunnen aanvatten, al scheelt het dat Evenepoel met ploeggenoten als Andrea Bagioli en Casper Pedersen over de nodige explosiviteit in zijn formatie beschikt, terwijl Jonas Vingegaard als teamgenoot van Roglic niet direct baat heeft bij een strijd om de bonificatiesecondes.

Ook sterke sprinters moeten hier dus een slagje kunnen slaan. Marijn van den Berg bewees namens EF Education-EasyPost al dat hij perfect uit de voeten kan op dergelijke aankomsten, al zijn er met Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck) en Bryan Coquard (Cofidis) nog twee kerels in deze Vuelta die in het verleden al lieten zien dat zij zo'n varkentje wel kunnen wassen. Normaliter krijgen zij ook de volledige ondersteuning van hun ploegen.

Favorieten etappe 2 Vuelta a Espana 2023 | Montjuic wordt spectaculaire, spekgladde finale voor zij die willen

Bij sterke ploegen als UAE-Team Emirates en INEOS Grenadiers zien we op papier geen grote kanshebbers, maar het kan zomaar zijn dat types als Juan Ayuso, Joao Almeida en Filippo Ganna ons kunnen verrassen. BORA-hansgrohe heeft met aanvaller Lennard Kämna, klimmer Aleksandr Vlasov en puncher Sergio Higuita wel drie figuren die normaal gesproken geen modderfiguur slaan op zo'n Montjuic.

Ook Oscar Onley (DSM-firmenich), Kévin Vauquelin (Arkéa Samsic), Matteo Sobrero (Jayco AlUla), Santiago Buitrago (Bahrain Victorious), Andreas Kron, Lennert Van Eetvelt (Lotto-Dstny), Bauke Mollema (Lidl-Trek) en Rui Costa (Intermarché-Circus-Wanty) beschikken als goed klimmende types over een goed eindschot, maar voor hen zal het vooral een kwestie zijn van het goede moment uitkiezen in de finale.

Kijken we nog eens naar de snelle mannen, dan kunnen we in een bepaald scenario ook bedenken dat Milan Menten (Lotto-Dstny), Iván García Cortina (Movistar), Hugo Page (Intermarché-Circus-Wanty), Felix Engelhardt (Jayco AlUla), Samuel Watson (Groupama-FDJ), Hugo Hofstetter (Arkéa Samsic) en Andrea Vendrame (AG2R Citroën Team) meedoen om de plekken in de top vijf.

Favorieten etappe 2 Vuelta a España 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Romain Grégoire (Groupama-FDJ) en Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck)
Outsiders: Primoz Roglic (Jumbo-Visma), Marijn van den Berg (EF Education-EasyPost), Bryan Coquard (Cofidis) en Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step)
Longshots: Lennard Kämna (BORA-hansgrohe), Andrea Bagioli (Soudal Quick-Step), Juan Ayuso (UAE-Team Emirates), Andrea Vendrame (AG2R Citroën Team), Matteo Sobrero (Jayco-AlUla), Filippo Ganna (INEOS Grenadiers), Iván García Cortina (Movistar) en Milan Menten (Lotto-Dstny)

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws