Favorieten etappe 5 Renewi Tour 2023 | Op papier zwaar, maar de praktijk moet dat nog uitwijzen Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 5 Renewi Tour 2023 | Op papier zwaar, maar de praktijk moet dat nog uitwijzen

Favorieten etappe 5 Renewi Tour 2023 | Op papier zwaar, maar de praktijk moet dat nog uitwijzen

De tot vijf dagen gereduceerde Renewi Tour gaat zondag alweer de laatste dag in, waarin nog steeds alles te verdelen is. In de Leiderstrui licht in dit artikel de favorieten voor de heuvelachtige slotrit uit en toe!

Parcours etappe 5 Renewi Tour 2023

Favorieten etappe 5 Renewi Tour 2023 | Op papier zwaar, maar de praktijk moet dat nog uitwijzen

Afsluiten doen we de Renewi Tour zondag met een rit van 187 kilometer van Riemst naar Bilzen, waarin de coureurs nog een heleboel hindernissen te wachten staan. De gehele dag gaat het op en af in de omgeving van deze twee plaatsen, waardoor we toch wel een spektakel mogen verwachten om de rit- en eindzege van deze Renewi Tour.

De lokale ronde van 57,3 kilometer moet drieënhalf keer afgewerkt worden, waarbij we namen als de Cote de Hallembaye (1,2 km a 5,2%), Cote de Woninck (0,6 km a 7,4%), Keberg (0,5 km a 7,1%) en Slingerberg (1,2 km a 5,6%) meerdere keren tegen gaan komen verdeeld over de dag. In de laatste dertig kilometer snijden we de route voor een deel af, waardoor de Keberg nogmaals terug komt als laatste obstakel.

Nadien moeten de coureurs nog circa vijf kilometer afwerken tot aan de finish in Bilzen, waar we in 2021 ook nog aankwamen. Toen won Caleb Ewan in een massasprint, een scenario dat dit seizoen met een gereduceerde groep ook weer mogelijk is.

Favorieten etappe 5 Renewi Tour 2023 | Op papier zwaar, maar de praktijk moet dat nog uitwijzen

Beklimmingen
5,7 km: Cote de Hallembaye (1,2 km a 5,2%)
17,5 km: Cote de Wonick (0,6 km a 7,4%)
29,1 km: Keberg (0,5 km a 7,1%)
54,3 km: Slingerberg (1,2 km a 5,6%)
63,0 km: Cote de Hallembaye (1,2 km a 5,2%)
74,8 km: Cote de Wonick (0,6 km a 7,4%)
86,4 km: Keberg (0,5 km a 7,1%)
111,6 km: Slingerberg (1,2 km a 5,6%)
120,3 km: Cote de Hallembaye (1,2 km a 5,2%)
132,1 km: Cote de Wonick (0,6 km a 7,4%)
143,7 km: Keberg (0,5 km a 7,1%)
168,9 km: Slingerberg (1,2 km a 5,6%)
182,2 km: Keberg (0,5 km a 7,1%)

Tijden
Start: 10.35 uur
Finish: ongeveer 15.00 uur

Weer etappe 5 Renewi Tour 2023

Met circa 19 graden Celsius wordt het deze zondag niet echt warm in de omgeving van Riemst en Bilzen, waar er ook wel wat kans is op wat plaatselijke buitjes. De wind wakkert gedurende de middag ook wat aan vanuit het zuidoosten.

Favorieten etappe 5 Renewi Tour 2023

Oké, het is een venijnige rit met redelijk wat heuveltjes, maar of het nu zo zwaar gaat worden dat het klassement hier nog eens op zijn kop gezet gaat worden? Wij vragen het ons af. Sprinters als Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) en Olav Kooij (Jumbo-Visma) moeten namelijk ook meer dan in staat geacht worden om dit genre beklimmingen te overleven, waarbij ze ook nog eens op de ondersteuning van hun ploeg mogen rekenen.

Daarbij heeft klassementsleider Tim Wellens een flinke voorsprong én beschikt hij met UAE-Team Emirates over één van de betere ploegen om te controleren. Marc Hirschi, Matteo Trentin, Mikkel Bjerg..., probeer daar maar eens van weg te rijden.

Favorieten etappe 5 Renewi Tour 2023 | Op papier zwaar, maar de praktijk moet dat nog uitwijzen

Onmogelijk is het echter zeker niet, temeer omdat er enkele ploegen dan weer hun nummers uit kunnen spelen. Lotto-Dstny heeft met hardrijder Florian Vermeersch en sprinter Arnaud De Lie twee ijzers in het vuur, terwijl Bahrain Victorious Matej Mohoric en Fred Wright kan uitspelen. Eenlingen als Yves Lampaert (Soudal Quick-Step) en Jasper Stuyven (Lidl-Trek) staan momenteel ook al goed, maar of ze daar tevreden mee zullen zijn.

Het kan ook zo'n rit worden waarbij het van begin tot einde volle bak koers is en mannen die nét dat tikkeltje verder staan, kaliber Michal Kwiatkowski (INEOS Grenadiers) en Luke Durbridge (Jayco AlUla), de ruimte krijgen. Of de pure spurters overleven 'gewoon' en dan komen we alsnog bij Sam Welsford (DSM-firmenich), Tim Merlier (Soudal Quick-Step) en Dylan Groenewegen (Jayco AlUla) uit.

Favorieten etappe 5 Renewi Tour 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) en Arnaud De Lie (Lotto-Dstny)
Outsiders: Olav Kooij (Jumbo-Visma), Tim Wellens, Matteo Trentin (UAE-Team Emirates) en Jasper Stuyven (Lidl-Trek)
Longshots: Dylan Groenewegen (Jayco AlUla), Sam Welsford (DSM-firmenich), Yves Lampaert, Tim Merlier (Soudal Quick-Step), Florian Vermeersch (Lotto-Dstny), Matej Mohoric(Bahrain Victorious) en Michal Kwiatkowski (INEOS Grenadiers)

Poll

Wie wint de slotrit van de Renewi Tour?

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news