Favorieten etappe 20 Giro d'Italia 2022 | Alle remmen los in kletsnatte en brute bergrit op hoogte Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 20 Giro d'Italia 2022 | Alle remmen los in kletsnatte en brute bergrit op hoogte

Favorieten etappe 20 Giro d'Italia 2022 | Alle remmen los in kletsnatte en brute bergrit op hoogte

Helaas ontplofte de negentiende etappe in de Giro niet zoals we hadden gehoopt, dus zijn alle ogen gericht op de allerlaatste bergetappe in de Giro d'Italia. 4.700 hoogtemeters, met drie enorme cols op een rij, boven de 2.000 meter. Hier móet het losgaan, voor iedereen die nog iets wil en de tijdrit op zondag vreest. In de Leiderstrui bespreekt het parcours, het weebericht en de favorieten voor de dagzege.

Parcours etappe 20 Giro d'Italia 2022

Favorieten etappe 20 Giro d'Italia 2022 | Alle remmen los in kletsnatte en brute bergrit op hoogte

Zullen we mooie plaatjes kijken? Ja? Oké, gaan we! Net als in etappe 19 kan in principe iedereen meezitten in de vlucht, met in de eerste veertig kilometer geen al te grote obstakels. Oké, er ligt wel een hobbeltje, dus de pure sprinters kunnen het in dat opzicht wel schudden. Richting de Passo San Pellegrino kan het echter weer een flinke mix worden van hardrijders, klassieke mannen en pure klimmers. En misschien zijn ze nog helemaal niet weg als de eerste col van de dag zich aandient. Op deze 18,5 kilometer lange col aan 6,2 procent gemiddeld kan dan het verschil gemaakt worden.

Passo San Pellegrino

Welke klassementsploeg zet zich op kop van het peloton? De wegen liggen nat, maar de afdaling van de San Pellegrino is niet al te technisch. De blik kan worden gericht op de Passo Pordoi, een 11,8 kilometer lange klim aan 6,8 procent. Maximaal stijgingspercentage: 10,0 procent! Belangrijker nog: de top ligt op 2.239 meter en is daarmee het dak van deze Giro. Schitterende uitzichten, al zullen die misschien verpest worden door de regenval. Bovendien moet er goed worden opgelet, want de afdaling van de Passo Pordoi is wél heel technisch, met meerdere haarspeldbochten.

Passo Pordoi

Wat we aantreffen in het dal na de Passo Pordoi, daar zijn we heel benieuwd naar. In een tweetrapsraket-afdaling vliegen we naar de voet van de Passo Fedaia. Deze klim gaat de Giro beslissen, zo lijkt het toch. 14,0 kilometer aan 7,6 procent, met maximale percentages van 18,0 procent!

Passo Fedaia

Tijden:
Start: 12.25 uur
Finish: rond 17.13 uur

Weer etappe 20 Giro d'Italia 2022

Zon? Warmte? Nee hoor, de koninginnenrit van de Giro wordt nat. Laten we hopen dat er geen renners crashen, want in startplaats Belluno worden in het begin van de middag op zaterdag al onweersbuiten voorspeld. De temperatuur blijft boven de 20 graden in het dal, maar de wegen kunnen dus nat zijn. In de eerste zestig 'vlakke' kilometers hangt een buitje overal in de lucht, met een heel matige wind uit het zuiden.

Hoe is dat op de beklimmingen van de dag? Vanaf de Passo San Pellegrino wordt regen voorspeld in de middag, tot wel tachtig procent kans. Ook de Passo Pordoi ligt hoogstwaarschijnlijk nat. Met temperaturen van 7 á 9 graden wordt het bovendien niet al te warm boven de 2.000 meter. Ook op de Passo Fedaia is het eind van de middag negentig procent kans op regen. Wie hier winnend boven komt, zal blij én doorweekt zijn.

Favorieten etappe 20 Giro d'Italia 2022

Oorlog, niets meer en niets minder. Als de klassementsrenners hier niet all-in gaan, zou dat ons allemaal heel erg verbazen. INEOS Grenadiers tegen BORA-hansgrohe tegen Bahrain Victorious. Richard Carapaz tegen Jai Hindley tegen Mikel Landa. Carapaz en Hindley staan kort van elkaar, waardoor zij het meest naar elkaar zullen kijken. Landa kondigde de aanval aan en dus verwachten we een boel van de Spanjaard.

Met regen, klimmen op hoogte en wat tricky afdalingen schuiven we zeker Vincenzo Nibali naar voren. De Italiaan staat zes minuten van de top drie en dus zullen ze niet meteen op zijn wiel zitten. Dat geldt ook voor Jan Hirt, die bij Intermarché-Wanty-Gobert goed klimt en al een rit won. Hij zal dat vermoedelijk dan wel vanuit de vlucht moeten doen.

Favorieten etappe 20 Giro d'Italia 2022 | Alle remmen los in kletsnatte en brute bergrit op hoogte
Vincenzo Nibali

Dat geldt op zeker ook voor de klimmers die in de derde week al aantoonden in vorm te zijn. Hugh Carthy wil graag winnen voor EF, Thymen Arensman is de man om in de gaten te houden voor Team DSM en ook Lucas Hamilton (BikeExchange), Guillaume Martin (Cofidis) en Lorenzo Fortunato (EOLO-Kometa) zullen een tegenvallende Giro willen goedmaken met nog één dag in de kopgroep. Ze toonden zich allemaal al eens aan het front.

Meer heren die iets willen? De Italianen leken op de goede weg met Giulio Ciccone (Trek) en Davide Formolo (UAE), maar de twee lijken een beetje door hun brandstof heen. Natuurlijk kunnen we ook de Nederlanders naast Arensman niet passeren. Jumbo-Visma kleurde deze Giro vanuit de vlucht en Gijs Leemreize en Koen Bouwman zullen ongetwijfeld nog een laatste keer willen uithalen.

Odds etappe 20 Giro d'Italia 2022

Richard Carapaz - Bet365: 3,75 / Jacks: 3,75
Jai Hindley - Bet365: 4,75 / Jacks: 4,50
Mikel Landa - Bet365: 7,50 / Jacks: 7,00
Hugh Carthy - Bet365: 8,00 / Jacks: 8,00
Guillaume Martin - Bet365: 15,00 / Jacks: 13,00

Bij Bet365 ontvang je , bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Let op: Gokken kan verslavend zijn, speel bewust 18+, hands24x7.nl.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

Favorieten lezers etappe 20 Giro d'Italia 2022

Poll

Wie wint de twintigste etappe in de Giro d'Italia?

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws