Favorieten etappe 20 Giro d'Italia 2024 | Penultima tappa, twee keer Monte Grappa! Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 20 Giro d'Italia 2024 | Penultima tappa, twee keer Monte Grappa!

Favorieten etappe 20 Giro d'Italia 2024 | Penultima tappa, twee keer Monte Grappa!

Nog één keer all out bergop en dan enkel nog het defilé in Rome: de Giro d'Italia 2024 is bijna ten einde, maar niet voordat we op de laatste zaterdag nog een stevige bergrit voor de kiezen krijgen om het eens af te sluiten. In de Leiderstrui maakt je duidelijk waar je op moet letten voor deze voorlaatste etappe van de Giro!

Parcours etappe 20 Giro d'Italia 2024

Favorieten etappe 20 Giro d'Italia 2024 | Penultima tappa, twee keer Monte Grappa!

Starten doen de renners zaterdag in Alpago, nabij het meer van Santa Croce. Vanuit die startplek dienen er direct wat hoogtemeters overwonnen moeten worden richting Sella di Fadalto, vanwaar er een afdaling volgt richting de voet van de Muri di Ca'del Poggio. Deze steile pater doemt na dertig kilometer koersen op en ekan wel eens cruciaal blijken bij het vormen van de kopgroep van de dag.

Op de 1,3 kilometer lange weg loopt de weg namelijk aan gemiddeld 11,3 procent omhoog, wat het toch een serieuze beproeving maakt in het laatste weekeinde van de Giro d'Italia. Hopelijk voor de coureurs is er hier ook al sprake van een vluchtersgroep, daar er in de Prosecco-regio en nabij de Piave-rivier ook wel wat tijd is om her en der te genieten.

Nog wel, want voor we het weten zijn we bij de laatste serieuze col van deze Giro d'Italia: de Monte Grappa, die tweemaal overwonnen moet worden vanuit Semonzo del Grappa. Met zijn 18,1 kilometer aan 8,1 procent gemiddeld hebben we het hierbij over één van de zwaarste cols van deze Ronde van Italië, en dat aan het einde. In 2014 deden we de klim voor het laatst aan in een individuele tijdrit, destijds gewonnen door Nairo Quintana.

Favorieten etappe 20 Giro d'Italia 2024 | Penultima tappa, twee keer Monte Grappa!

Hoe ziet die Monte Grappa er dan precies uit? Zwaar! In de eerste negen kilometer loopt de weg eigenlijk constant steil omhoog, waarna dit na een kort afdalinkje doorgaat met enkele kilometers aan negen procent. Richting het einde van de 18,1 kilometer lange col komen de zwaarste kilometers, die aan elf of zelfs twaalf procent de hoogte ingaan.

Deze klim doen we dan niet één, maar twee keer. Daarbij dient ook de Pianaro-klim, gelegen in de afdaling van de Grappa, van 1,5 kilometer aan negen procent nog genoemd te worden. De laatste drie kilometer richting Bassano del Grappa zijn vlak, na een listige, vrij smalle afdaling van meerdere kilometers.

Beklimmingen
30,3 km: Muro di Ca' del OPoggio (1,3 km a 11,3%)
106,1 km: Monte Grappa (18,1 km aan 8,1%)
153,3 km: Monte Grappa (18,1 km aan 8,1%)

Tijden
Start: 11.50 uur
Finish: rond 17.15 uur

Weer etappe 20 Giro d'Italia 2024

In de ochtenduren wordt er in de streek waar de koers verreden wordt wel wat neerslag verwacht, maar normaliter blijven de coureurs daarvan bespaard. De temperatuur schommelt rond de 20 graden Celsius en het gaat ook niet al te hard waaien.

Favorieten etappe 20 Giro d'Italia 2024

Voor het gehele peloton is dit de voorlaatste kans in deze Giro d'Italia, maar eigenlijk is er maar één man met echt kans voor deze rit: Tadej Pogacar kan als drager van de roze trui doen en laten wat hij wil in deze Giro d'Italia en heeft de afgelopen dagen al meermaals laten vallen dat deze etappe hem wel aantrekt. Met potlood kun je in dat geval al opschrijven: kassa voor Pogacar.

De andere klassementsmannen hebben de Sloveen van UAE-Team Emirates tot dusver nog niet het vuur aan de schenen kunnen leggen, waardoor we met onze beste wil niet kunnen bedenken hoe mannen als Daniel Felipe Martínez (BORA-hansgrohe), Antonio Tiberi (Bahrain Victorious), Romain Bardet (dsm-firmenich PostNL), Ben O'Connor (Decathlon AG2R), Thymen Arensman en Geraint Thomas (INEOS Grenadiers) Pogacar kunnen bedreigen.

In theorie zou Pogacar ze met zijn voorsprong ruimte kunnen geven om op pad te gaan, maar in werkelijkheid is dat een scenario wat totaal niet realistisch is. Zodoende wordt de spoeling al dun als het gaat om kanshebber op een ritzege, waarbij we vooral de sterke klimmers uit een eventuele kopgroep in de gaten moeten houden.

tadej pogacar

Dan denken we aan mannen als Nairo Quintana (Movistar), Georg Steinhauser (EF Education-EasyPost), Damiano Caruso (Bahrain Victorious), Giulio Pellizzari (VF Group-Bardiani CSF-Faizané), Nicola Conci (Alpecin-Deceuninck), Attila Valter (Visma | Lease a Bike), Aurélien en Valentin Paret-Peintre (Decathlon AG2R), maar ook zij hebben een probleem: de aanloop naar de Monte Grappa is vrij makkelijk en dat houdt in dat het goed te controleren is voor UAE-Team Emirates.

Mannen die strijden om een top tien-plek als Michael Storer (Tudor), Jan Hirt (Soudal Quick-Step) en Einer Rubio (Movistar) zitten met hetzelfde euvel. Filippo Zana (Jayco AlUla), Lorenzo Fortunato (Astana) en Davide Piganzoli (Polti-Kometa) behoren ook tot dat rijtje.

Voor punchers uit het rijtje Julian Alaphilippe (Soudal Quick-Step) en Jhonatan Narváez (INEOS Grenadiers) is de Grappa er vermoedelijk te veel aan, wat ook geldt voor tempotypes als Luke Plapp (Jayco AlUla). Laatste naam die we noemen is Rafal Majka, de UAE-meesterknecht van Pogacar die zijn grote ronde-trilogie kan voltooien.

Favorieten etappe 20 Giro d'Italia 2024, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Tadej Pogacar (UAE-Team Emirates)
Outsiders: Nairo Quintana (Movistar), Georg Steinhauser (EF Education-EasyPost), Damiano Caruso (Bahrain Victorious) en Valentin Paret-Peintre (Decathlon AG2R)
Long shots: Daniel Felipe Martínez (BORA-hansgrohe), Antonio Tiberi (Bahrain Victorious), Romain Bardet (dsm-firmenich PostNL), Thymen Arensman, Geraint Thomas (INEOS Grenadiers), Michael Storer (Tudor), Jan Hirt (Soudal Quick-Step), Einer Rubio (Movistar), Aurélien Paret-Peintre en Ben O'Connor (Decathlon AG2R)

Poll

Wie wint etappe 20 in de Giro d'Italia?

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news