Favorieten etappe 20 Tour de France 2022 | Echte specialisten halen hun hart op met lange tijdrit Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 20 Tour de France 2022 | Echte specialisten halen hun hart op met lange tijdrit

Favorieten etappe 20 Tour de France 2022 | Echte specialisten halen hun hart op met lange tijdrit

We zijn er bijna, heren! De laatste etappe waarin het nog ergens op gaat van Lacapelle-Marival naar Rocamadour. Zoals wel vaker in de laatste jaren is etappe 20 een tijdrit, en wat voor één! 40,7 kilometer tegen de klok, waardoor er nog enorme verschillen kunnen worden gecreëerd, ook in het algemeen klassement. In de Leiderstrui bespreekt het parcours, het weer en de favorieten voor de dagzege.

Parcours etappe 20 Tour de France 2022

Favorieten etappe 20 Tour de France 2022 | Echte specialisten halen hun hart op met lange tijdrit

De individuele tijdrit die is neergelegd, is er echt één voor specialisten. Wie hier op de grote plaat kan blijven door rammen, kan enorme verschillen maken. De profielkaart laat het niet echt goed zien, maar het gaat de hele rit op en af, met na een start in dalende lijn na een kleine vier kilometer de eerste heuvel. Een mooi slingerklimmetje, van zo'n 3,5 kilometer. Na de snelle afdaling ligt het eerste meetpunt in Aynac.

Ongecategoriseerde heuveltjes zoals deze zullen pijn doen.

Het blijft de hele dag sturen over mooie slingerwegen, hard knallen op een kaarsrechte snelweg is er niet bij. Na een tweede ongecategoriseerde heuvel zijn we zo'n 13 kilometer onderweg en begint het betere beukwerk voor de specialisten. Na een lopende afdaling is het zo'n 11 kilometer vrij vlak. We passeren het tweede meetpunt in Gramat en denderen richting een derde en laatste ongecategoriseerde heuvel. Deze is met 1,5 kilometer niet heel lang. Daarna is het dalen geblazen, waarbij de snelheden in het laatste stukje afzink hoog op kunnen lopen.

Uitkijken in de afzink!

Na dit snelle stukje afdalen gaat de finale van de tijdrit beginnen, een stuk van nog dik 5 kilometer dat meer gemaakt lijkt voor de klimmers. Zij kunnen hier misschien nog wat tijd goedmaken, op twee klimmetjes die elkaar opvolgen. De Côte de Magès is 1,6 kilometer aan 4,7 procent en daarmee niet al te zwaar. Het klimmetje naar de finish in Rocamadour is met 1,5 kilometer aan 7,8 procent een stuk pittiger. Wie deze Côte de l'Hospitalet heeft afgevinkt, kan in één streep door naar de meet.

De Côte de l'Hospitalet.

Tijden:
Start eerste renner: 13.05 uur
Finish laatste renner: rond 17.49 uur

Weer etappe 20 Tour de France 2022

Aangezien de renners - in tegenstelling tot de tijdrit op dag één - niet zelf mogen kiezen hoe laat ze starten, zijn ze afhankelijk van het weer. De vroege starters hebben het met 25 graden in Lacapelle-Marival nog wat koeler en bovendien staat er rond 13 á 14.00 uur nog een windkracht 2. Die wind neemt richting het einde van de middag iets toe.

De tijdrit is op veel plekken beschut, waardoor de wind in principe niet een heel grote rol moet gaan spelen. Bij de meetpunten in Aynac en Gramat worden - buiten een wat hogere temperatuur in de namiddag - vrijwel dezelfde omstandigheden voorspeld. Met de matige wind uit het noorden staat 'ie bij de start en in de finale tegen. Grote gedeeltes van het parcours komt het windje echter rechts in de zij.

Favorieten etappe 20 Tour de France 2022

Er zullen een heleboel renners een doel hebben gemaakt van deze tijdrit. Veel van hen hebben we al dagen niet teruggezien aan het front, dus misschien hebben ze de benen wel gespaard. Perfecte voorbeeld lijkt Filippo Ganna, die bij INEOS een anonieme Tour reed door crashes in het openingsweekend. Hij zat nog wel een keer in de vlucht in de tweede week, maar verder zagen we hem weinig. De wereldkampioen tijdrijden vindt een parcours op zijn maat en als hij volledig hersteld is, is hij de te kloppen man in etappe 20.

Favorieten etappe 20 Tour de France 2022 | Echte specialisten halen hun hart op met lange tijdrit
Filippo Ganna

Iedereen draagt echter iets mee, waardoor de verhoudingen op papier in de praktijk anders kunnen uitvallen. Wat te denken van Stefan Bissegger, die namens EF Education-EasyPost de grote tijdritspecialist is. Hij verprutste zijn tijdrit op dag één nog met twee valpartijen, maar hij lijkt in orde om één en ander recht te breien op zaterdag. Bissegger hoort intrinsiek bij de betere tijdrijders ter wereld, dus zal ook hij blij zijn dat er eindelijk weer eens een écht lange tijdrit is neergelegd.

In tegenstelling tot Ganna en Bissegger heeft Wout van Aert zich geen moment kunnen sparen. Hij was dé entertainer van deze Tour en mag als belangrijke schakel worden gezien voor de naderende eindzege van Jumbo-Visma. Zelf draagt hij het groen, dat hij al dagen binnen heeft. Van Aert is in supervorm en hij bot amper af in een grote ronde. Dat bewees hij vorig jaar nog, door toen de 20e én 21e etappe te winnen. Doet hij dat dit jaar dunnetjes over?

Favorieten etappe 20 Tour de France 2022 | Echte specialisten halen hun hart op met lange tijdrit
Wout van Aert

De volgende kanshebber in de rij is de winnaar van dag één. Yves Lampaert had toen misschien wat voordeel door de weersomstandigheden, nu mag hij laten zien dat hij ook met gelijke wapens kan wedijveren met de besten. Stefan Küng is de grote man voor de tijdritten bij Groupama-FDJ. De Zwitser oogde ijzersterk bergop in de derde week, dus zijn naam omcirkelen we met rood. Het was al zo vaak net niet voor Küng op zulke dagen, zit het nu een keer mee?

Daarmee hebben we de echte specialisten wel genoemd en komen we voor een verrassende uitslag verder uit bij de mannen die simpelweg in topvorm zijn. Een tijdrit in de derde week, dan draait het toch vaak om de benen. Om die reden zou het ons niet verbazen als Jonas Vingegaard en Tadej Pogacar ook in deze tijdrit meedoen om de ritzege. En schrijf ook de uiterst degelijke Geraint Thomas maar op, als hij dit keer niet vergeet zijn regenjack uit te doen voor de start...

Odds etappe 20 Tour de France 2022

Wout van Aert - Bet365: 1.83 / Jack's: 1.85

Filippo Ganna - Bet 365: 3.75 / Jack's: 4.25
Jonas Vingegaard - Bet365: 8.00 / Jack's: 5.00
Tadej Pogacar - Bet365: 8:00 / Jack's: 6.00
Geraint Thomas - Bet365: 11:00 / Jack's: 15.00

Bij Bet365 ontvang je een welkomstbonus van 100 euro, bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

Favorieten lezers etappe 20 Tour de France 2022

Poll

Wie wint de twintigste etappe in de Tour de France?

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws