Favorieten etappe 3 Ronde van Catalonië 2024 | Met hoeveel goesting staat Pogacar nu aan de startlijn? Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 3 Ronde van Catalonië 2024 | Met hoeveel goesting staat Pogacar nu aan de startlijn?

Favorieten etappe 3 Ronde van Catalonië 2024 | Met hoeveel goesting staat Pogacar nu aan de startlijn?

Tijd om lekker in te komen hebben de deelnemers van de Ronde van Catalonië 2024 niet. Na een hectische openingsrit en een zware bergetappe moet er op dag drie opnieuw flink geklommen worden in de WorldTour-koers. In de Leiderstrui gidst je door rit drie, met aankomst op de Port Ainé, heen.

Parcours etappe 3 Ronde van Catalonië 2024

Favorieten etappe 3 Ronde van Catalonië 2024 | Met hoeveel goesting staat Pogacar nu aan de startlijn?

Het begint nog allemaal zo lekker, na de start in Sant Joan de les Abadesses dalen de coureurs zeventig verticale meters af naar Ripoll. Zodoende kan men in de eerste zeven kilometer lekker inbollen, maar daarna is het vrij snel gedaan met de pret. De weg begint vanuit die plaats namelijk alsmaar steiler op te lopen, eindigend op de top van de vier kilometer lange Port de Toses. Een beklimming aan 9,1 procent gemiddeld.

Eenmaal we daar boven zijn gekomen, trekken we terug het dal in voor de zestig volgende kilomeetrs. In Montferrer beginnen we vervolgens aan de langste beklimming van de dag, de Port de Canto. Met zijn 4,2 procent gemiddeld boezemt ie nog niet al teveel angst in, temeer omdat die richting de top flink wat afvlakt. Vervolgens dalen we opnieuw af, maar dan weet u vermoedelijk al wat er komen gaat....

Juist ja, een volgende beklimming! En niet zomaar eentje: de Port Ainé is 18,4 kilometer lang en heeft een gemiddelde oplopende weg aan 6,7 procent gemiddeld, dus dat is een stevige. Richting de top ligt het zwaartepunt, dus hier kunnen de klimmers zeker en vast hun ding doen. In 2021 kwamen we hier voor het laatst aan, toen wist Esteban Chaves te winnen.

Beklimmingen
41,5 km: Port de Toses (4 km a 9,1%)
132,5 km Port de Canto (25,2 km a 4,2%)
176,7 km: Port Ainé (18,4 km a 6,7%)

Tijden
Start: 11.55 uur
Finish: 16.30 uur

Weer etappe 3 Ronde van Catalonië 2024

Bij een temperatuur van circa 10 graden Celsius op de top van de beklimmingen hoeven de coureurs niet te klagen, al bestaat er in deze regio altijd kans op regen en slechtere omstandigheden. Dat zagen we dinsdag wel weer.

Favorieten etappe 3 Ronde van Catalonië 2024

Tsja, na zijn dinsdagdemonstratie kunnen we niet anders dan Tadej Pogacar ook tot absolute topfavoriet benoemen voor deze derde etappe. De Sloveen moest het allesbehalve opnemen tegen koekenbakkers, maar reed er toch maar anderhalve minuut van weg. Als de kopman van UAE-Team Emirates zijn zinnen ook gaat zeggen op de etappe van woensdag, dan zal hij moeilijk te kloppen zijn.

Achter Pogacar toonden ploegmaat Joao Almeida, Mikel Landa (Soudal Quick-Step), Lenny Martinez (Groupama-FDJ) en Aleksandr Vlasov (BORA-hansgrohe) zich de sterksten, maar dat maakt hen nog niet direct kanshebbers voor ritsucces als we ze vergelijken met Pogacar. Maar dat geldt eigenlijk voor het gehele peloton, dus misschien moeten we het beter zoeken bij een mogelijke vluchtpoging. Al twijfelen we er ook aan of die nu al de ruimte gaat krijgen.

20240309pnc0101 aso billy ceusters

Egan Bernal (INEOS Grenadiers), Wout Poels (Bahrain Victorious), Sepp Kuss, Cian Uijtdebroeks (Visma | Lease a Bike), Chris Harper (Jayco AlUla), Enric Mas Einer Rubio (Movistar) en Harold Tejada (Astana Qazaqstan Team) zitten allen in hetzelfde schuitje. Ze klommen dinsdag nog redelijk mee omhoog en verdienen dus een plaatsje in dit artikel, maar of ze op een bepaalde manier opgewassen zijn tegen Pogacar? Waarschijnlijk niet, maar ze moeten toch hun plekje in het klassement verdedigen.

Enkele mannen die al wat verder staan in het klassement zijn Guillaume Martin (Cofidis), Ivan Ramiro Sosa (Movistar), Brandon Rivera (INEOS Grenadiers), Michael Woods (Israel-Premier Tech), Jack Haig (Bahrain Victorious) en Esteban Chaves (EF Education-EasyPost), maar voor hen geldt de vraag in hoeverre de weersomstandigheden meegespeeld hebben.

Favorieten etappe 3 Ronde van Catalonië 2024, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Tadej Pogacar (UAE-Team Emirates)
Outsiders: Mikel Landa (Soudal Quick-Step), Aleksandr Vlasov (BORA-hansgrohe), Lenny Martinez (Groupama-FDJ) en Joao Almeida (Movistar)
Long shots: Egan Bernal (INEOS Grenadiers), Wout Poels (Bahrain Victorious), Sepp Kuss (Visma | Lease a Bike), Chris Harper (Jayco AlUla), Guillaume Martin (Cofidis), Ivan Ramiro Sosa (Movistar), Brandon Rivera (INEOS Grenadiers) en Esteban Chaves (EF Education-EasyPost)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws