Favorieten etappe 4 Parijs-Nice 2023 | Eerste aankomst bergop, Pogacar en Vingegaard gas erop? Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 4 Parijs-Nice 2023 | Eerste aankomst bergop, Pogacar en Vingegaard gas erop?

Favorieten etappe 4 Parijs-Nice 2023 | Eerste aankomst bergop, Pogacar en Vingegaard gas erop?

Na drie vlakke dagen - waaronder natuurlijk de ploegentijdrit van dinsdag - is het op dag vier van Parijs-Nice aan de coureurs met klimmersbenen. Er staat met de La Loge des Gardes namelijk een aankomst bergop op de rol, waar de klassementsmannen met de billen bloot moeten. In de Leiderstrui neemt je mee.

Parcours etappe 4 Parijs-Nice 2023

Favorieten etappe 4 Parijs-Nice 2023 | Eerste aankomst bergop, Pogacar en Vingegaard gas erop?

In totaal krijgen de coureurs 165 kilometer voor de kiezen, waarvan het venijn hem overduidelijk in de staart zit. Vanuit startplaats Saint-Amand-Mortrond - bekend als finishplaats van de fenomenale waaierrit in de Tour van 2023 - zijn de eerste 115 kilometer voornamelijk vlak.

Vanuit Vichy trekken de renners dan eerst naar de top van de Cote du Vernet, een beklimming van derde categorie. Even later volgt met de Cote du Cheval Rigon nog een heuvel van dat statuur, maar afdalen doen we dat niet meer. Op vals plat koerst de grote groep namelijk door naar de Col du Beaulouis, waar bonificatiesecondes te rapen liggen. Op dat moment moet er nog vijftien kilometer gekoerst worden.

Nadat de secondes verdeeld zijn volgt een licht dalende lijn, waarna het toetje van de dag opdoemt. De beklimming van de La Loge des Gardes is er eentje van eerste categorie, wat hij te danken heeft aan een lengte van 6,7 kilometer en gemiddeld stijgingspercentage van 7,1 procent.

Bekend is de La Loge des Gardes niet, daar hij nog nimmer onderdeel was van een grote wedstrijd. Het is een typische Franse beklimming: lekker geleidelijk, met weinig uitschieters. Enkel in de voorlaatste kilometer vlakt het iets af, waar de coureurs zich nog één keer kunnen lanceren voor de laatste duizend meter.

De finish bovenop La Loges des Gardes.

Tijden

Start: 12.40 uur
Finish: 16.40 uur

Weer etappe 4 Parijs-Nice 2023

De Koers naar de Zon is het zeker niet woensdag. Er wordt de hele middag regen verwacht in deze regio van Frankrijk, waar het ook nog eens hard gaat waaien vanuit het zuidoosten. Dat betekent dat de wind de hele dag in de zij staat, behalve op de slotklim: daar blaast ie in het voordeel van de renners. De temperaturen blijven net onder de tien graden Celsius.

Favorieten etappe 4 Parijs-Nice 2023

Eindelijk gaan we het langverwachte duel tussen Jonas Vingegaard en Tadej Pogacar weer zien, maar in hoeverre gaan de twee woensdag zij aan zij? Normaliter is Pogacar met zijn punch ietwat sterker dan Vingegaard op aankomsten als deze, al moeten we de Deen allesbehalve onderschatten.

Simon Yates en zijn Jayco AlUla nestelden zich in de ploegentijdrit net als het EF Education-EasyPost van Neilson Powless in het spoor van de geelzwarte Jumbo-Visma-trein en daarmee hebben we direct ook twee van de schaduwfavorieten benoemd.

David Gaudu is de Franse hoop voor deze Parijs-Nice en namens Groupama-FDJ beschikt hij ook over de nodige punch om een korte uitslag te rijden. Voor Romain Bardet (Team DSM) geldt dat in iets mindere mate, terwijl we ook wel benieuwd zijn naar de kansen voor de jonge Kévin Vauquelin namens Arkéa Samsic.

Favorieten etappe 4 Parijs-Nice 2023 | Eerste aankomst bergop, Pogacar en Vingegaard gas erop?

Mattias Skjelmose is de jongen die bij Trek-Segafredo de kastanjes uit het vuur moet halen op de La Loges des Gardes, waar ze bij INEOS Grenadiers ook wel zullen hopen op revanche. Hun kopmannen Daniel Felípe Martínez en Pavel Sivakov verloren in de TTT meer tijd dan gehoopt.

Overige kanshebbers zijn Maximilian Schachmann (BORA-hansgrohe), Jack Haig (Bahrain Victorious), Matteo Jorgenson (Movistar) en Stephen Williams (Israel-Premier Tech), terwijl het met een vroege vlucht ook wel iets zou kunnen zijn voor pakweg vrijbuiters als Pascal Eenkhoorn (Lotto-Dstny) of Jason Osborne (Alpecin-Deceuninck).

Wie zijn volgens In de Leiderstrui de grootste kanshebbers voor de vierde rit van Parijs-Nice?

Topfavoriet: Tadej Pogacar (UAE-Team Emirates)

Schaduwfavorieten: Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), David Gaudu (Groupama-FDJ) en Simon Yates (Jayco AlUla)
Longshots: Neilson Powless (EF Education-EasyPost), Mattias Skjelmose (Trek-Segafredo), Daniel Felipe Martínez (INEOS Grenadiers), Matteo Jorgenson (Movistar) en Romain Bardet (Team DSM)

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Bij Jacks ontvang je een welkomstbonus van 50 euro!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws