Favorieten etappe 4 Ronde van de Algarve 2022 | Evenepoel tegen de tijdritberen Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 4 Ronde van de Algarve 2022 | Evenepoel tegen de tijdritberen

Favorieten etappe 4 Ronde van de Algarve 2022 | Evenepoel tegen de tijdritberen

Na twee sprintetappes en een bergrit is het in Zuid-Portugal nu aan de tijdritberen. Een chrono van meer dan 32 kilometer is tamelijk ongewoon in een vijfdaagse rittenkoers, maar toch koos de Ronde van de Algarve er dit jaar voor. In de Leiderstrui nam het onder de loep.

Parcours etappe 4 Ronde van de Algarve 2022

Favorieten etappe 4 Ronde van de Algarve 2022 | Evenepoel tegen de tijdritberen

De 32,2 kilometer lange tijdrit voert de renners een voor een van Vila Real de Santo António naar Tavira. Het is een licht glooiende choro, met als zwaartepunt een helling van 3,3 kilometer aan drie procent in het midden. Vals plat dus, wat profrenners van dit kaliber niet af zal schrikken.

Technisch is het ook niet echt, aangezien we het over een tijdrit van oost naar west hebben. Vooral stoempen dus, de vermogens lang vasthouden. Wel is het oppassen voor het wegdek, dat in Portugal niet altijd even goed is als dat we in bijvoorbeeld Nederland gewend zijn.

Een groot deel van de tijdrit gaat over de EM1236-weg naar aankomstplaats Tavira.

Start: 12.05 uur (13.05 uur Nederlandse tijd)
Finish: 17.30 uur (18.30 uur Nederlandse tijd)

Weer etappe 4 Ronde van de Algarve 2022

De temperaturen in Zuid-Portugal zijn redelijk gunstig zaterdag. Het zal zo'n 17 graden Celsius zijn, al waait het - net zoals in de rest van Europa - wel hard. In het eerste deel van de tijdrit komt de wind rechts in de zij, in het tweede deel waait deze in de rug aan zo'n 24 kilometer per uur.

Favorieten etappe 4 Ronde van de Algarve 2022

Met de wetenschap dat deze tijdrit in het parcours opgenomen was hebben enkel toptijdrijders koers gezet richting Portugal. Stefan Küng is op papier misschien wel de grootste favoriet. De Zwitser van Groupama-FDJ is de Europees kampioen en vindt hier een parcours dat hem als gegoten moet liggen.

De grote concurrenten voor Küng komen zonder meer uit voor Quick Step-Alpha Vinyl. Remco Evenepoel zal erop gebrand zijn om te laten zien waar hij in de chrono's toe in staat is, maar de ploeg van Patrick Lefevere kan ook nog eens rekenen op tijdritkanonnen Kasper Asgreen en Yves Lampaert. De Deen heeft volgens zijn ploegbaas nog een stap weten te zetten deze winter, terwijl de Belg normaal gesproken ook een constante factor is.

Favorieten etappe 4 Ronde van de Algarve 2022 | Evenepoel tegen de tijdritberen
Kasper Asgreen: outsider of topfavoriet?

INEOS Grenadiers stelt ook enkele toptijdrijders op, maar een potentiële winnaar kunnen we niet direct ontdekken. Ethan Hayter, Geraint Thomas, Dylan van Baarle en Jonathan Castroviejo zouden echter allen in staat moeten zijn om een plek in de top vijf of tien te bemachtigen.

Ook zijn er nog enkele jongens die hier voor een klassement gaan die een mooie rit tegen de klok neer willen zitten. Brandon McNulty (UAE-Team Emirates) en Tobias Foss (Jumbo-Visma) kunnen op die manier een slagje slaan.

Favorieten lezers etappe 4 Ronde van de Algarve 2022

Poll

Wie wint de tijdrit in de Ronde van de Algarve?

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws