Favorieten etappe 4 Ronde van het Baskenland | Bieden slotfasemuren nu wel ruimte voor klassementsstrijd? Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 4 Ronde van het Baskenland | Bieden slotfasemuren nu wel ruimte voor klassementsstrijd?

Favorieten etappe 4 Ronde van het Baskenland | Bieden slotfasemuren nu wel ruimte voor klassementsstrijd?

Na de zware derde etappe, waarin de valpartijen van klassementsleider Primoz Roglic en Juan Ayuso misschien wel het grootste nieuws waren, gaat de Ronde van het Baskenland op donderdag verder met een nieuwe, verraderlijke etappe. Eentje met minder klimwerk dan die van woensdag, maar misschien wel meer kansen om de koers in de fik te zetten. In de Leiderstrui blikt vooruit!

Parcours etappe 4 Ronde van het Baskenland

Favorieten etappe 4 Ronde van het Baskenland | Bieden slotfasemuren nu wel ruimte voor klassementsstrijd?

Op papier is de rit dus makkelijker, maar voor een aanval is deze misschien wel aantrekkelijker dan de rit van woensdag. In totaal liggen er vier colletjes op de route, waarvan de laatste op tien kilometer van de finish. In de laatste veertig kilometer zal de opeenvolging van de Olaeta, de Untzilla en de Leintz Gatzaga zorgen voor vermoeidheid en een verraderlijk parcours. De beklimmingen zijn niet lang, maar wel venijnig, boven de acht procent gemiddeld. De laatste klim is met een gemiddelde van 9% en een lengte van drie kilometer in principe geschikt voor een aanval. Is andermaal de vraag: wie wil zich daar aan wagen?

Beklimmingen
Na 40,8 km: Opakua (7,1 km aan 5.8%)
Na 118,6 km: Olaeta (1,9 km aan 9%)
Na 132,8 km: Untzilla (2,3 km aan 8.5%)
Na 149,7 km: Leintz Gatzaga (3 km aan 8,7%)

Tijden
Start: 13.31 uur
Finish: ongeveer 17.30 uur

Weer etappe 4 Ronde van het Baskenland

Het wordt langzaam warmer in het Baskenland. Waarschijnlijk is het donderdag rond de 22 graden Celsius in en rondom Legutio. De wind waait matig vanuit het zuidwesten. Wel schijnt de zon hoogstwaarschijnlijk flink!

Favorieten etappe 4 Ronde van het Baskenland

Om verschillende redenen kwam er woensdag geen écht gevecht tussen de toppers. De val van Roglic legde eerst de koers lam en de laatste fase was niet lastig genoeg. De finale van donderdag is dat mogelijkerwijs wel. De laatste klim is steil en ligt dichter bij de finish dan de slotklim van woensdag. Noem het een Baskische variant op de Ronde van Lombardije. Opnieuw zijn er veel scenario's mogelijk, maar de klassementsmannen zullen hier toch wel uit hun hok komen?

Beginnen we bij Jonas Vingegaard. De Deen is relaxed en viel op vergelijkbaar terrein vaak aan in O Gran Camino. Remco Evenepoel is dan zijn grote uitdager. De Belg is goed hersteld van zijn val en sprokkelde woensdag nog wat seconden. Normaliter zijn Juan Ayuso en Primoz Roglic ook kandidaten, maar de schade van hun valpartijen is nog onduidelijk.

Favorieten etappe 4 Ronde van het Baskenland | Bieden slotfasemuren nu wel ruimte voor klassementsstrijd?
Mattias Skjelmose: kan hij zijn landgenoot Vingegaard uitdagen?

Kijken we naar de laag klimmers vlak onder de vier grootste kleppers. De finale lijkt geschikt voor Mattias Skjelmose, terwijl Jai Hindley wellicht een man zal zien die vanuit de BORA-hansgrohe-ploeg de vrijheid krijgt om kort in het klassement te blijven. Carlos Rodriguez mogen we ook verwachten in de zware finale. Achter hun kopmannen zullen Mikel Landa en Sepp Kuss lang mee willen en waarschijnlijk ook kunnen.

Vanuit UAE Team Emirates is het waarschijnlijk niet meer voor Ayuso, maar met Isaac Del Toro en Brandon McNulty heeft de ploeg nog twee klimmers in vorm in huis. Bahrain Victorious zal hopen dat Pello Bilbao en Santi Buitrago lang mee kunnen. Naar alle waarschijnlijkheid zullen de sprinters en andere snelle puncheurs de laatste klim toch niet overleven, maar we schrijven Andrea Bagioli en revelaties Paul Lapeira en Quinten Hermans na hun recente strapatsen toch maar op.

Favorieten voor rit 4 in de Ronde van het Baskenland, volgens In de Leiderstrui

Favorieten: Jonas Vingegaard (Visma | Lease a Bike) en Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step)
Outsiders: Mattias Skjelmose en Andrea Bagioli (Lidl-Trek), Santiago Buitrago (Bahrain Victorious), Isaac Del Toro (UAE Team Emirates)
Long shots: Paul Lapeira (Decathlon AG2R La Mondiale), Quinten Hermans (Alpecin-Deceuninck), Pello Bilbao (Bahrain Victorious), Carlos Rodriguez (INEOS Grenadiers), Mikel Landa (Soudal Quick-Step), Sepp Kuss (Visma | Lease a Bike), Jai Hindley en Primoz Roglic (BORA-hansgrohe)

Huub Mol

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws