Favorieten etappe 4 Tour Down Under 2024 | Welsford gaat voor volledige bingokaart, maar opgepast voor haakse bocht Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 4 Tour Down Under 2024 | Welsford gaat voor volledige bingokaart, maar opgepast voor haakse bocht

Favorieten etappe 4 Tour Down Under 2024 | Welsford gaat voor volledige bingokaart, maar opgepast voor haakse bocht

Slechts 481 hoogtemeters in 136 kilometers, dan hoeven we er geen tekening bij te maken: normaliter is de vierde rit van de Tour Down Under de laatste kans voor de spurters in de Australische rittenkoers. Wie houdt Sam Welsford (BORA-hansgrohe) van zijn derde? In de Leiderstrui tracht het te doorgronden!

Parcours etappe 4 Tour Down Under 2024

Favorieten etappe 4 Tour Down Under 2024 | Welsford gaat voor volledige bingokaart, maar opgepast voor haakse bocht

Beginnen doen we in Murray Bridge. nabij de rivier de Murray. Vanuit deze plek zetten we linea recta koers richting de kust, welke we na goed een uur koers zullen bereiken. De tussensprints na 66,5 kilometer en 82 kilometer zullen wellicht nog wat roering brengen, want van de enige beklimming van de dag - Gemell Hill - zal het ook niet moeten komen. Met zijn 4,2 kilometer aan 4 procent is deze namelijk niet al te speciaal.

Vanaf de top denderden we door de binnenlanden richting Port Elliott, de aankomstplaats. Vanuit Goolwa lopen de laatste twaalf kilometer direct langs de kust, waarbij een haakse bocht op circa vijfhonderd meter van de aankomst cruciaal zal zijn. De ploeg die daar als eerste doorheen kan duiken, heeft net als Welsford in de afgelopen spurtritten een grote kans op de zege. Maar mannen, houd hem zo vroeg in het seizoen alstublieft wel recht met zijn allen!

Beklimmingen
86,0 km: Gemmell Hill (4,2 km a 4%)

Tijden
Start: 11.10 uur (01.40 uur Nederlandse tijd)
Finish: 14.48 uur (05.18 uur Nederlandse tijd)

Weer etappe 4 Tour Down Under 2024

We koersen langs de kust, maar de wind is niet zodanig dat deze direct voor carnage kan gaan zorgen. Bij lekkere temperaturen en een zonnetje wordt het op die manier een klassieke spurtersrit, is de algemene verwachting.

Favorieten etappe 4 Tour Down Under 2024

We hebben er inmiddels twee spurtersritten opzitten Down Under, met tweemaal dezelfde uitkomst: Sam Welsford als winnaar namens BORA-hansgrohe. De Australiër werd beide keren perfect afgezet door zijn spurttrein met Danny van Poppel en Ryan Mullen, waarbij hij het zelf ook wist af te ronden als koud kunstje. In de laatste spurterskans in de Tour Down Under van dit jaar kan hij zijn bingokaart compleet maken.

Het grootste compliment kwam donderdag onbedoeld van Caleb Ewan: 'Ik zat in Sam zijn wiel, maar daar wil iedereen zitten. Dat was dus één grote chaos', aldus de spurter van Jayco AlUla, die in theorie net als Phil Bauhaus (Bahrain Victorious) en ook Biniam Girmay (Intermarché-Wanty) wel de snelheid zou moeten bezitten om met Welsford te wedijveren.

biniam girmay julian alaphilippe

Bauhaus werd tweede op dag één, terwijl Girmay telkens bij de snelste spurters zit so far. De man uit Afrika kent echter nog wel wat problemen met zijn positionering, waardoor hij in de afgelopen ritten ook coureurs als Dan McLay (Arkéa - B&B Hotels), Elia Viviani (INEOS Grenadiers), Álvaro José Hodeg (UAE-Team Emirates), Corbin Strong (Israel-Premier Tech) en Laurence Pithie (Groupama-FDJ) moest voorlaten.

Qua sprinters die op een goede dag top vijf kunnen rijden, kijken we nog naar Casper Pedersen (Soudal Quick-Step), Iván Garcia Cortina (Movistar), Max Kanter (Astana) en Emils Liepins (dsm-firmenich PostNL). En wie weet, wie weet, probeert Filippo Ganna met die laatste bocht op 500 meter wel een korte tijdrit van te maken. Al lijkt hij voorlopig vooral in dienst van Jhonatan Narváez te rijden.

Favorieten etappe 4 Tour Down Under 2024, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Sam Welsford (BORA-hansgrohe) en Biniam Girmay (Intermarché-Wanty)
Outsiders: Phil Bauhaus (Bahrain Victorious), Caleb Ewan (Jayco AlUla), Dan McLay (Arkéa - B&B Hotels) en Laurence Pithie (Groupama-FDJ)
Long shots: Elia Viviani, Filippo Ganna (INEOS Grenadiers), Álvaro José Hodeg (UAE-Team Emirates), Corbin Strong (Israel-Premier Tech), Casper Pedersen (Soudal Quick-Step), Iván Garcia Cortina (Movistar), Max Kanter (Astana) en Emils Liepins (dsm-firmenich PostNL)

Wie wint etappe 4 Tour Down Under 2024?

Poll

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws