Favorieten etappe 4 Tour of the Alps 2022 | Kunnen DSM en INEOS het Bilbao lastig maken bergop? Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 4 Tour of the Alps 2022 | Kunnen DSM en INEOS het Bilbao lastig maken bergop?

Favorieten etappe 4 Tour of the Alps 2022 | Kunnen DSM en INEOS het Bilbao lastig maken bergop?

De Tour of the Alps stelt tot dusverre geen moment teleur. De klassementsrenners van dienst vallen elkaar aan waar het kan en dat is ook de verwachting voor de vierde etappe. Die finisht bergop, voor het eerst in deze ronde. Wie schrijven we op als favorieten voor de dagzege? In de Leiderstrui bespreekt het, net als het parcours van de dag en het weerbericht.

Parcours etappe 4 Tour of the Alps 2022

Favorieten etappe 4 Tour of the Alps 2022 | Kunnen DSM en INEOS het Bilbao lastig maken bergop?

Net als eerder in deze Tour of the Alps mogen de renners vroeg aan de bak als het om klimmen gaat. Al na 23 kilometer beginnen we aan de Kartitscher Sattel, een 7,3 kilometer lange klim aan 5,9 procent gemiddeld. Reken er maar op dat er daar nog volle bak gevochten zal worden om een plekje in de vroege vlucht. In de derde etappe duurde dat gevecht ruim zestig kilometer. Na de top van de klim is het veelal in dalende lijn, met allerlei hobbeltjes. Na 73 kilometer koers komen we vervolgens aan bij de tweede beklimming van de dag.

Deze Gailbert Sattel is 6,3 kilometer lang aan 4,4 procent en mag daarmee eigenlijk geen naam hebben. Hoog tempo in een eventuele kopgroep en in het peloton, omdat er na de top nog dik zestig kilometer gekoerst moet worden. De blik is eigenlijk de hele dag gericht op de beklimming naar Kals am Grossglockner. Deze beklimming is 12,4 kilometer aan 4,3 procent. Geen al te steil gemiddelde, maar dat komt vooral omdat 'ie na drie kilometer steeds meer afvlakt. In de eerste drie kilometer zien het percentage zelfs boven de 10 procent uit stijgen. Na een vlak gedeelte - met zelfs een stukje afdaling - is het ook tussen kilometer zeven en negen nog stevig klimmen aan steeds dik 6 procent gemiddeld. Richting de top vlakt het af, waardoor het lastiger zal zijn om solo voorop te blijven.

De eerste kilometers van de Grossglockner zijn zwaar.

Start: 11.45 uur
Finish: Rond 15.15 uur

Weer etappe 4 Tour of the Alps 2022

Als het peloton om 11.45 uur vertrekt voor de vierde etappe, zal het in startplaats Niederdorf lekker weer zijn. De temperatuur is tegen die tijd al gestegen naar 12 graden, met een matig windje uit het zuiden. Met windkracht 2 uit het zuidoosten mag dat tijdens de etappe geen naam hebben. Heel warm wordt het onderweg niet, al mogen de renners met 10 tot 14 graden niet klagen. Op de top van Kals am Grossglockner neemt de temperatuur wel af naar onder de 10 graden en zien we ook het zonnetje minder terug. Het blijft in principe wel droog.

Favorieten etappe 4 Tour of the Alps 2022

We zien nu al drie dagen dezelfde renners vooraan als het om het klassement gaat en die omcirkelen we zodoende ook voor de vierde rit in lijn. Pello Bilbao staat in de leiderstrui, maar de Spanjaard van Bahrain Victorious heeft slechts een voorsprong van zes seconden. Van verdedigend rijden kan dan ook amper sprake zijn. Als hij de benen heeft, zal hij aanvallen, hoewel hij met zijn explosieve sprint bergop ook kan wachten tot de streep. Zo zou hij tevens tien bonificatieseconden meepakken bij winst.

Team DSM is een interessante partij tegenover Bilbao. Romain Bardet is de man op zes seconden, hij zal met alle liefde een greep naar de macht willen doen met deze aankomst bergop. Ploeggenoot Thymen Arensman staat er op zestien seconden echter ook nog sterk bij. Zodoende hebben ze twee mannen om uit te spelen. Arensman is iets minder explosief en houden we dus in de gaten voor een aanval. Net als Bilbao kan Bardet rekenen op een goede punch, mocht het daarop aankomen.

Favorieten etappe 4 Tour of the Alps 2022 | Kunnen DSM en INEOS het Bilbao lastig maken bergop?
Kan Romain Bardet het Pello Bilbao lastig maken?

Bij INEOS Grenadiers is er ook sprake van een meerderheid. Pavel Sivakov staat vijfde, Eddie Dunbar zevende. Richie Porte loert nog op de tiende plaats. Van hen lijken Sivakov en Dunbar het meest explosief, daar de slotklim lange tijd niet steil genoeg zal zijn om makkelijk weg te rijden. Het is ook de reden dat we de nummers drie en vier uit de rangschikking wel zien overleven. Attila Valter van Groupama-FDJ staat er netjes tussen en kan goed aankomen. Dat geldt ook zeker voor de jonge Felix Gall van AG2R Citroën Team. Voor hen wordt de vierde etappe een enorme test. We zijn benieuwd!

De echte klimmers wachten normaliter op vrijdag, als er in de vijfde etappe heel pittig geklommen wordt. Mannen als Miguel Ángel Lopez (Astana), Mikel Landa (Bahrain), Einer Rubio (Movistar) en Michael Storer (Groupama) zien we de rest niet zo 1, 2, 3 losrijden. Dat geldt ook voor Esteban Chaves en Hugh Carthy van EF Education-EasyPost. Dan kijken we eerder nog naar een vlucht die het eventueel kan halen. Kan Thibaut Pinot een dagje mee in de kopgroep? Geoffrey Bouchard heeft bij AG2R inmiddels ook de achterstand die nodig is om mee te gaan. Ook van de vluchters van woensdag verwachten we wel iets. Lennard Kämna oogde namens BORA wel heel sterk. Kan hij twee dagen op rij winnen?

Favorieten lezers etappe 4 Tour of the Alps 2022

Poll

Wie wint de vierde etappe in de Tour of the Alps?

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws