Favorieten etappe 4 UAE Tour 2023 | Komt Groenewegen nu wel aan sprinten toe? Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 4 UAE Tour 2023 | Komt Groenewegen nu wel aan sprinten toe?

Favorieten etappe 4 UAE Tour 2023 | Komt Groenewegen nu wel aan sprinten toe?

Na een ploegentijdrit en een bergrit is het weer aan de sprinters in de UAE Tour. Tijdens de waaiers in etappe één misten een aantal topsprinters, waaronder Dylan Groenewegen (Team Jayco AlUla), de boot. Zij zullen meer dan zeker revanchegevoelens hebben. In de Leiderstrui blikt vooruit!

Parcours etappe 4 UAE Tour 2023

Favorieten etappe 4 UAE Tour 2023 | Komt Groenewegen nu wel aan sprinten toe?

Een biljartlaken. Dat is de korte samenvatting van de vierde etappe. De rit van 174 kilometer voert van Al Shindagha naar Dubai Harbour en kent vrijwel geen obstakels. Onderweg liggen er wel twee tussensprints te wachten op de renners. De kopgroep kan hier normaal gesproken uit gaan maken wie de puntjes opraapt. Tegelijkertijd kan er ook worden genoten van het uitzicht, vooral bij de tweede tussensprint. Die ligt namelijk pal naar de Expo City Dubai, een prachtplaatje. Daarna moeten de blikken weer op oneindig, want er staat normaal gesproken een massasprint voor de deur. Wie wint na Tim Merlier (Soudal-Quick Step) de tweede sprint?

Vorig jaar eindigde de zesde rit eveneens rondom Dubai. Door het bochtige parcours bleek het voor het peloton heel lastig om te controleren. Mathias Vacek won vanuit de vroege vlucht en greep de grootste zege uit zijn carrière.

Tijden

Start: 12:30 uur (09:30 uur Nederlandse tijd)
Finish: Rond 16:30 uur (13:30 uur Nederlandse tijd)

Weer etappe 4 UAE Tour 2023

De enige vraag in de Emiraten is: gaat het waaien? Het antwoord is ja, maar flink minder dan in rit één. De wind blaast namelijk aan windkracht 3. Dat lijkt niet genoeg te zijn voor waaiervorming, maar wie zal het zeggen. Er zijn in elk geval genoeg open vlaktes. Met 27 graden en een stralende zon blijft het, je zou bijna zeggen uiteraard, wel heerlijk koersweer.

Favorieten etappe 4 UAE Tour 2023

Hij werd al even genoemd: Tim Merlier. De Belg van Soudal-Quick Step heeft al twee zeges te pakken in 2023 en lijkt topfavoriet te zijn voor de vierde rit. Wat vader worden allemaal kan betekenen... Een ruime zege was het echter niet voor Merlier in de eerste etappe. Het verschil met Caleb Ewan (Lotto-Dstny) op de lijn was met het blote oog niet te zien. Zelfs de organisatie had er lange tijd moeite mee. Ewan is dus zeker een man om rekening mee te houden.

Iemand die niet aan sprinten toe kwam, was Dylan Groenewegen (Team Jayco AlUla). De Nederlandse sprinter zat niet in de voorste waaier en kon daardoor niet de strijd aangaan. Groenewegen wil zeker laten zien tot wat hij in staat is. Over ambitie gesproken, Mark Cavendish (Astana Qazaqstan Team) wil dit jaar hét record pakken in de Tour de France. De Engelsman werd derde in de eerste rit en zal vroeg een statement willen maken. Ook over de jonge Olav Kooij (Jumbo-Visma) hangt een doek van gretigheid. Kooij had veel snelheid in de eerste etappe, maar werd een beetje geblokkeerd.

Verder is het nog een beetje gissen naar de vorm van Arnaud Démare (Groupama-FDJ) en Sam Bennett (BORA-hansgrohe). Beide mannen zaten bij Groenewegen en zagen dus al snel een kans door de vingers glippen. Démare komt ook net terug van een coronabesmetting. We sluiten af met drie sluwe vossen. Phil Bauhaus (Bahrain Victorious), Fernando Gaviria (Movistar) en Elia Viviani (INEOS Grenadiers) moeten meer dan in staat worden geacht om de topfavorieten een hak te zetten. Op pure snelheid worden ze misschien geklopt, maar van koersinzicht is zeker sprake.

Sam Bennett
Sam Bennett

Favorieten etappe 4 UAE Tour 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Tim Merlier (Soudal-Quick Step)

Schaduwfavorieten: Caleb Ewan (Lotto-Dstny), Dylan Groenewegen (Team Jayco AlUla), Mark Cavendish (Astana Qazaqstan Team) en Olav Kooij (Jumbo-Visma)
Longshots: Arnaud Démare (Groupama-FDJ), Phil Bauhaus (Bahrain Victorious), Sam Bennett (BORA-hansgrohe), Fernando Gaviria (Movistar) en Elia Viviani (INEOS Grenadiers)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws