Favorieten etappe 4 Vuelta a Espana 2023 | Finale stuk venijniger dan het lijkt Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 4 Vuelta a Espana 2023 | Finale stuk venijniger dan het lijkt

Favorieten etappe 4 Vuelta a Espana 2023 | Finale stuk venijniger dan het lijkt

Na twee chaotische dagen en een eerste bergrit richting Andorra kunnen we op dinsdag wel eens de eerste rustigere dag van deze Vuelta krijgen. Vanuit het dwergstaatje zetten we namelijk weer koers terug richting Catalonië, waar In de Leiderstrui je het nodige over bijbrengt!

Parcours etappe 4 Vuelta a España 2023

Favorieten etappe 4 Vuelta a Espana 2023 | Finale stuk venijniger dan het lijkt

Maandag kwamen we op bijna 2000 meter hoogte aan in Andorra, waar we dinsdag op 800 meter boven zeeniveau weer het startschot gaan horen. Aankomen doen we aan de Catalaanse kust op slechts 67 meter boven zeepeil, dus dan kunt u wel raden wat de trend is in deze rit: dalen!

Lang krijgen de coureurs niet de tijd om te genieten van Andorra, want na amper één kilometer bevinden we ons alweer op Spaans grondgebied. Dit bolt dit keer lekker, daar we constant over licht dalende wegen koers zetten richting de kust. In totaal is de rit bijna 185 kilometer lang, waarvan we na 121 kilometer voor een eerste keer serieus bergop gaan. De Alto de Belltall is 9,3 kilometer lang, maar met een gemiddeld stijgingspercentage van 3,9 procentis dit net zo goed een strook Spaans plat. De daarna volgende Coll de Lilla is met 5,2 kilometer aan 4,9 procent ook geen onoverkomelijk obstakel.

De laatste kilometers zijn dan weer wel interessant: tot een paar kilometer van de finish gaat het voornamelijk licht bergaf, maar dit draait in de laatste vijf kilometer. Daarbij bevatten de laatste twee kilometer alleen al vijf rotondes, waarvan de laatste op vierhonderd meter. Daarna begint de weg direct irritant omhoog te lopen in een flauwe bocht, wat voor nog wat extra spanning op de beentjes zorgt.

Favorieten etappe 4 Vuelta a Espana 2023 | Finale stuk venijniger dan het lijkt

Afvlakken doet het nog maar een heel klein beetje richting de finish, waarin twee kwaliteiten van cruciaal belang gaan zijn: positionering voor die laatste rotonde en timing in de laatste honderden stijgende meters, die aan gemiddeld 4,1 procent omhoog lopen.

Laatste ronde scherp linksaf, dan direct omhoog in Tarragona.

Beklimmingen
130,8 km: ALTO DE BELLTALL (9,3 km aan 3,7%)
154,0 km: COLL DE LILLA (5,2 km aan 4,9%)

Tijden
Start: 13.20 uur
Finish: rond 17.30 uur

Weer etappe 4 Vuelta a España 2023

Maandag trokken we vanuit Catalonië naar Andorra en hadden de renners de hele dag wind tegen, dinsdag is het vermoedelijk net andersom. In het dwergstaatje is het circa 16 graden Celsius, maar aan de finish loopt het al richting de 30 graden.

Favorieten etappe 4 Vuelta a España 2023

Wie Kaden Groves van Alpecin-Deceuninck zaterdag in Barcelona nog een ferm sprintje uit zijn benen zag schudden, kan bijna niet anders dan concluderen dat de Australiër van Alpecin-Deceuninck dé topfavoriet is voor deze vierde etappe. Een aankomst die licht omhoog loopt zoals in Taaragona is gemaakt voor iemand met zijn karakteristieken, waarbij hij als een van de weinige spurters ook nog beschikt over een volledige ploeg die zich ten dienste van hem stelt. Van zijn valpartij in de ploegentijdrit leek hij alvast geen last te hebben.

Groves is niet de enige spurter die de grond al van dicht bij zag. Bryan Coquard, die nochtans een groot doel had gemaakt van de tweede rit, kwam in die rit ten val en kon daardoor uiteindelijk mede niet meesprinten. Ook Juan Sebastián Molano (UAE-Team Emirates) en Alberto Dainese (DSM-firmenich) crashten zondag in de spekgladde voorfinale, wat hen op een aankomst die op het randje zal zijn mogelijk dwars kan zitten dinsdag. Hugo Hofstetter (Arkéa Samsic) rijdt dan weer met verwondingen van de ploegentijdrit rond.

Favorieten etappe 4 Vuelta a Espana 2023 | Finale stuk venijniger dan het lijkt

Marijn van den Berg (EF Education-EasyPost) zal dan weer wel met het nodige vertrouwen van start gaan, daar hij de Montjuic bij de beste vijf renners wist te passeren. De Nederlander besloot door te rijden met Romain Gregoire en co, waardoor het uiteindelijk vlees noch vis werd in Barcelona. Andrea Vendrame (AG2R Citroën Team) bewees in dat sprintje ook dat hij bij de pinken is, met een derde plek.

Iván García Cortina (Movistar) en Andrea Bagioli (vierde) noteerden daar ook een plek in de top tien, terwijl Belgen Edward Theuns en Dries Van Gestel met plekken rond de top twintig uiteindelijk net tekort kwamen. Andere rappe mannen als Milan Menten (Lotto-Dstny) en Hugo Page (Intermarché-Circus-Wanty) besloten niet volledig mee te doen om de zege, evenals het Groupama-FDJ-duo Samuel Watson en Lewis Askey.

Tot slot geven we onze joker voor deze rit nog mee: Filippo Ganna van INEOS Grenadiers won recent op machtige wijze een spurt in de Ronde van Wallonië en dat was niet de eerste keer dat de Italiaan zich dit jaar in een sprint mengde. Is dit een kans voor hem om dat op het hoogste niveau ook eens te proberen?

Favorieten etappe 4 Vuelta a España 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck) en Marijn van den Berg (EF Education-EasyPost)
Outsiders: Bryan Coquard (Cofidis), Juan Sebastián Molano (UAE-Team Emirates), Andrea Vendrame (AG2R Citroën Team) en Iván García Cortina (Movistar)
Longshots: Milan Menten (Lotto-Dstny), Alberto Dainese (DSM-firmenich), Filippo Ganna (INEOS Grenadiers), Hugo Hofstetter (Arkéa Samsic), Hugo Page (Intermarché-Circus-Wanty), Edward Theuns (Lidl-Trek) en Dries Van Gestel (TotalEnergies)

Poll

Wie wint rit 4 in de Vuelta?

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws