Favorieten etappe 5 Critérium du Dauphiné 2023 | Ideale kans voor vluchters (als Alaphilippe het toestaat) Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 5 Critérium du Dauphiné 2023 | Ideale kans voor vluchters (als Alaphilippe het toestaat)

Favorieten etappe 5 Critérium du Dauphiné 2023 | Ideale kans voor vluchters (als Alaphilippe het toestaat)

Na drie dagen voor de (goed klimmende) sprinters en één dag voor de tijdrijders gaat het Critérium du Dauphiné in de aanloop naar het loodzware slotweekeinde verder met een overgangsetappe. In de Leiderstrui vertelt je er het nodige over!

Parcours etappe 5 Critérium du Dauphiné 2023

Favorieten etappe 5 Critérium du Dauphiné 2023 | Ideale kans voor vluchters (als Alaphilippe het toestaat)

Starten doen de coureurs iets na het middaguur in Cormorance-sur-Saone, van waaruit we in noordwestelijke richting trekken. De eerste 150 kilometer zijn overwegend vlak, met slechts één hindernis na negentig kilometer: de Coté de Chateau-Chalon, 4,4 kilometer lang aan een gemiddeld stijgingspercentage van 4,5 procent.

Dat zegt echter niet alles over het verloop van deze in totaal 191 kilometer lange etappe. Het venijn zit hem namelijk in de staart, met twee beklimmingen in de laatste vijftig kilometer. De Cote d'Ivory (2,3 kilometer a 5,9 procent) zal dan nog niet al teveel angst inboezemen, de Cote de Thésy doet dat wel.

De voet van deze heuvel van 3,6 kilometer lang aan een stevig stijgingspercentage van 8,8 procent is op 18 kilometer van de meet. Met name het eerste gedeelte is listig, met percentages die constant in de zwarte cijfers lopen. Eenmaal we boven zijn, volgt er een korte afdaling met een knikje, alvorens we koers zetten richting aankomstplaats Salins-le-Bains.

Met nog zeven kilometer te gaan zetten we de echte afdaling in, waardoor we in ziedende vaart naar de finish zullen denderen. Dit gebeurt met een vrij overzichtelijke afzink, dus dat is in het voordeel van de veiligheid van de coureurs.

Favorieten etappe 5 Critérium du Dauphiné 2023 | Ideale kans voor vluchters (als Alaphilippe het toestaat)

Tijden
Start: 12.05 uur
Finish: 16.40 uur

Weer etappe 5 Critérium du Dauphiné 2023

Er waait een licht briesje (voor het overgrote deel in de rug), het is 27 graden Celsius en er is amper kans op neerslag. Moeten we meer zeggen?

Favorieten etappe 5 Critérium du Dauphiné 2023

'Ik verwacht een vroege vlucht voor deze rit, daar we voor het weekeinde nog plannen hebben met onze ploeg', deelde gele trui Mikkel Bjerg mee na afloop van de tijdrit op woensdag. Dat mogen we toch wel zien als een open uitnodiging naar de rest van het peloton, daar veel mannen deze etappe zullen aanstippen als een mogelijke kans.

Dat zal dan mogelijk wel afhangen van de plannen van Soudal Quick-Step en vooral Julian Alaphilippe, voor wie deze finale op het lijf geschreven is. De Fransman beschikt over de punch om te versnellen op de steile laatste beklimming en kan dat met zijn dalerskwaliteiten normaliter ook vasthouden tot aan de meet. Al sluiten we ook niet uit dat bijvoorbeeld Andrea Bagioli en Rémi Cavagna hun kans mogen gaan via de vlucht.

Door naar de aanvallers, zoals Bjerg het al aangaf. Dat is in zo'n voorbeschouwing als deze toch altijd met losse flodders schieten, al mogen we op basis van het verleden wel wat van types als Gregor Mühlberger (Movistar), James Shaw (EF), Dorian Godon (AG2R Citroën), Valentin Madouas (Groupama-FDJ), Axel Zingle, Benjamin Thomas (Cofidis) en het trio Pierre Latour/Alexis Vuillermoz/Mathieu Burgaudeau (TotalEnergies) verwachten. Voor Latour zal de afdaling richting de meet wel een probleem vormen.

Favorieten etappe 5 Critérium du Dauphiné 2023 | Ideale kans voor vluchters (als Alaphilippe het toestaat)

Andere jongens die zich wel in de mix zullen willen gooien zijn Anthon Charmig (UnoX), Victor Campenaerts, Thomas De Gendt (Lotto-Dstny), Georg Zimmermann (Intermarché-Circus-Wanty) en Lawson Craddock (Jayco AlUa). Fred Wright (Bahrain Victorious), Rune Herregodts (Intermarché-Circus) en Sean Quinn (EF Education-EasyPost) kunnen door hun goede positie zelfs nog een gooi doen naar de gele trui.

Mocht het peloton toch om de hoek komen kijken, dan komen klimmers als Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), Giulio Ciccone (Trek-Segafredo), Richard Carapaz (EF Education-EasyPost), Adam Yates (UAE-Team Emirates) en Enric Mas (Movistar) vanzelf bovendrijven. Wie weet kunnen rappe mannen als Maxim van Gils, Milan Menten (Lotto-Dstny), Robert Stannard (Alpecin-Deceuninck) of man-in-vorm Christophe Laporte (Jumbo-Visma) zelfs dan nog hun karretje aanhaken. Al gaf die laatste aan dat hij geen persoonlijke doelen meer heeft in deze Dauphiné.

Favorieten etappe 5 Critérium du Dauphiné 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Valentin Madouas (Groupama-FDJ) en Julian Alaphilippe (Soudal Quick-Step)
Outsiders: Fred Wright (Bahrain Victorious), Giulio Ciccone (Trek-Segafredo), Andrea Bagioli (Soudal Quick-Step) en Gregor Mühlberger (Movistar)
Longshots: Axel Zingle (Cofidis), James Shaw, Richard Carapaz (beiden EF Education-EasyPost), Rémi Cavagna (Soudal Quick-Step), Milan Menten (Lotto-Dstny), Robert Stannard (Alpecin-Deceuninck), Mathieu Burgaudeau (TotalEnergies) en Dorian Godon (AG2R Citroën)

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Bij Bet365 ontvang je een welkomstbonus van 100 euro, bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws