Favorieten etappe 5 Ronde van Burgos 2023 | Roglic met een allerlaatste putsch richting de Vuelta? Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 5 Ronde van Burgos 2023 | Roglic met een allerlaatste putsch richting de Vuelta?

Favorieten etappe 5 Ronde van Burgos 2023 | Roglic met een allerlaatste putsch richting de Vuelta?

De Ronde van Burgos wordt afgesloten met een pittige bergrit in de richting van Lagunas de Neila. In de Leiderstrui blikt daar als vanzelfsprekend met alle liefde en plezier op vooruit!

Parcours etappe 5 Ronde van Burgos 2023

Favorieten etappe 5 Ronde van Burgos 2023 | Roglic met een allerlaatste putsch richting de Vuelta?

Het venijn van de afsluitende rit in de Noord-Spaanse rittenkoers zit hem duidelijk in de staart. De 160 kilometer lange etappe gaat van start in Golmayo, waarna er eigenlijk louter vlakke kilometers volgen. Na 101 kilometer koers dient zich pas de eerste échte beklimming aan, al zal de Alto de La Galiana (2,5 kilometer aan 6,0 procent) nog niet bijzonder veel angst inboezemen.

Er wordt op de slotdag dus duidelijk opgebouwd naar een allesbepalende climax, die wordt aangevangen met de Alto del Cargadero (7,7 kilometer aan 3 procent). Deze beklimming dient echter puur als voorgerecht, daar het uitkijken is naar de slotklim richting Lagunas de Neila. Het onding is precies zeven kilometer lang en de weg loopt gemiddeld aan 8,7 procent omhoog, waardoor er dus écht gesproken kan worden van een smakelijke finale!

Beklimmingen
101,0 km: Alto de La Galiana (2,5 km aan 6,0%)
133,0 km: Alto del Cargadero (7,7 km aan 3,0%)
160,0 km: Lagunas de Neila (7,0 km aan 8,7%)

Tijden
Start: 12.38 uur
Finish: rond 16.45 uur

Weer etappe 5 Ronde van Burgos 2023

Ook tijdens de slotetappe van de Spaanse vijfdaagse zijn de weergoden goedgemutst. Het kwik zal namelijk wederom oplopen tot zo'n 31 graden Celcius, terwijl er amper wind staat. In meteorologisch opzicht is er dus echt sprake van 'eind goed, al goed'!

Favorieten etappe 5 Ronde van Burgos 2023

Wie anders dan Primoz Roglic is dé topfavoriet bij uitstek om te triomferen op Lagunas de Neila, één van de bekendste meren in de regio Castilië en León. De Sloveen van Jumbo-Visma bereidt zich in de Ronde van Burgos voor op de Vuelta, de ronde die hij dit jaar voor de vierde keer hoopt te winnen. Voorafgaand aan de race in Burgos gaf Jumbo-Visma-ploegleider Marc Reef al aan dat Roglic zijn beste Vuelta-voorbereiding ooit kende. Dat statement bleek in de derde etappe allesbehalve een onware, aangezien de ex-schansspringer weer ouderwets huishield in een pittige bergrit. Roglic krijgt in de slotetappe een parcours naar zijn hart voorgeschoteld en is dus de te kloppen man.

Toen Roglic er in de derde rit met de zege vandoor ging, wist hij zich te ontdoen van een sterk UAE-blok. Ook in de allesbeslissende etappe lijken de heren van de ploeg uit het Midden-Oosten de grootste uitdagers van de drievoudig Vuelta-winnaar. We hebben het dan in het bijzonder over Jay Vine en Adam Yates. De Aussie ging in de vierde etappe mee met de vroege vlucht en deed zodoende goede zaken voor het algemeen klassement. Als de weg omhooggaat, is de ex-Zwift-coureur sowieso een man om rekening mee te houden. Hetzelfde geldt voor Yates, die zelfs op een derde plaats in het algemeen klassement staat. De UAE-boys zullen het Roglic maar wat graag lastig willen maken, dus spektakel lijkt gegarandeerd!

Favorieten etappe 5 Ronde van Burgos 2023 | Roglic met een allerlaatste putsch richting de Vuelta?
Vine zal zich met het oog op de Vuelta maar wat graag willen laten zien

Roglic voert het klassement aan en Yates staat derde. Wie staat er dan tweede? Dat is Aleksandr Vlasov. De Rus van BORA-hansgrohe staat iets meer dan een halve minuut achter zijn Sloveense opponent en zal dus gebrand zijn op een eventuele coup. De Oost-Europeaan in Duitse dienst bereidt zich net als Roglic voor op de Vuelta en zal de laatste mogelijkheid op een ritzege dus zeker niet aan zich voorbij laten gaan. Met de vorm zit het bij Vlasov dus ook wel snor, wat hem nóg meer tot schaduwfavoriet bombardeert. Ook Lennard Kämna, ploeggenoot van Vlasov, zou zomaar eens kunnen winnen. De vorm lijkt echter niet helemaal aanwezig bij de Duitser, die het dus waarschijnlijk vanuit de vlucht zal moeten proberen. Wat betreft het kamp van Bahrain Victorious is het vooral uitkijken naar Santiago Buitrago en Damiano Caruso. Beide renners trekken richting de Ronde van Spanje en zullen zich graag nog een keer van voren willen laten zien. Buitrago deed dat in de voorlaatste etappe ook al: hij finishte toen knap als tweede, achter een ontketende Oier Lazkano.

We willen ook graag een aantal namen van heren die mogelijkerwijs voor een verrassing zouden kunnen zorgen noteren. We hebben het dan bijvoorbeeld over Damien Howson. De Australiër van Q36.5 Pro Cycling Team staat op een keurige vierde plaats in de algemene rangschikking. De Oceaniër is sowieso bezig aan een sterk jaar, getuige onder meer zijn ritzege in de Ronde van Asturië. Ook van Einer Rubio, ritwinnaar in de meest recente Giro d'Italia, mag het nodige verwacht worden. De ranke Movistar-klimmer is in goeden doen en dient derhalve in ogenschouw genomen te worden. Zijn klimkwaliteiten passen perfect bij het parcours van zaterdag. Ten slotte noemen we ook graag nog George Bennett (UAE Team Emirates), Javier Romo (Astana Qazaqstan Team), Carlos Verona (Movistar) en Raúl García (Equipo Kern Pharma) als potentiële kanshebbers.

Topfavoriet: Primoz Roglic (Jumbo-Visma)
Outsiders: Adam Yates (UAE Team Emirates), Aleksandr Vlasov (BORA-hansgrohe) en Jay Vine (UAE Team Emirates)
Longshots: Santiago Buitrago (Bahrain Victorious), Damien Howson (Q36.5 Pro Cycling Team), Einer Rubio (Movistar), George Bennett (UAE Team Emirates), Damiano Caruso (Bahrain Victorious), Javier Romo (Astana Qazaqstan Team), Carlos Verona (Movistar), Lennard Kämna en Raúl García (Equipo Kern Pharma)

Poll

Wie wint de vijfde etappe in de Ronde van Burgos?

Youri van den Berg (Twitter: @YourivndnBerg)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws