Favorieten etappe 5 Ronde van de Algarve 2024 | Visma | LaB, INEOS en BORA-hansgrohe kunnen Evenepoel nog doen wankelen Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 5 Ronde van de Algarve 2024 | Visma | LaB, INEOS en BORA-hansgrohe kunnen Evenepoel nog doen wankelen

Favorieten etappe 5 Ronde van de Algarve 2024 | Visma | LaB, INEOS en BORA-hansgrohe kunnen Evenepoel nog doen wankelen

Na vier dagen mooie koers volgt op zondag nog een mooi toetje in de Ronde van de Algarve. In een rit met aankomst op de Alto de Malhao zal het eindklassement van de sterk bezette rittenkoers in het zuiden van Portugal opgemaakt worden. In de Leiderstrui gidst je er doorheen!

Parcours etappe 5 Ronde van de Algarve 2024

Favorieten etappe 5 Ronde van de Algarve 2024 | Visma | LaB, INEOS en BORA-hansgrohe kunnen Evenepoel nog doen wankelen

Starten doen de coureurs op de slotdag van de Ronde van de Algarve in Faro, waar het internationale vliegveld van de regio ligt. Vanuit Faro wordt het peloton landinwaarts gestuurd, waar het in eerste instantie vooral over licht oplopende wegen zal gaan. In de eerste honderd kilometer staan slechts twee kleine obstakels, de Picota (3,0 km à 6,0%) en Vermelhos (3,3 km à 5,8%) op de rol.

Na die laatste klim komt daar echter verandering in, met een steile, ongecategoriseerde heuvel. Vervolgens komen we via de Alte (2,4 km à 6,8%) voor een eerste keer bij de slotklim, met nog 25 kilometer voor de boeg. De Alto de Malhao is met zijn 2,6 kilometer à 9,2 procent een stevige kuitenbijter, welke door de aanwezige klimmers en klassiekespecialisten als ideale opmaat wordt gezien naar wat nog komen gaat. Finishen doen we er een ronde later ook.

Sinds 2009 werd de klim onafgebroken aangedaan, wat al winnaars als Alberto Contador (tweemaal), Zdenek Stybar en Miguel Ángel López opleverde. Vorig seizoen won Tom Pidcock met een fel sprintje, voor Joao Almeida.

Beklimmingen
43,8 km: Picota (3,0 km a 6,0%)
99,0 km: Vermelhos (3,3 km a 5,8%)
128,3 km: Alte (2,4 km a 6,8%)
141,8 km: Alto de Malhao (2,6 km a 9,2%)
165,8 km: Alto de Malhao (2,6 km a 9,2%)

Tijden
Start: 11.35 uur (12.35 uur Nederlandse tijd)
Finish: 15.43 uur (16.43 uur Nederlandse tijd)

Weer etappe 5 Ronde van de Algarve 2024

Het is de gehele week al goed vertoeven in de Algarve en dat zal zondag niet anders zijn. Het kwik loopt richting de 20 graden Celsius, bij een lekker zonnetje en een redelijke bries. Deze waait op de slotklim vermoedelijk in de zij.

Favorieten etappe 5 Ronde van de Algarve 2024

Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) heeft in de tijdrit van zaterdag al redelijk de puntjes op de i gezet, maar kan daar in de slotetappe van zondag richting de Alto de Malhao nog een smak bijdoen. De Belg liet zijn team, waaronder meesterknecht Mikel Landa, in de eerste heuvelrit richting de Alto de Foia ook al het nodige werk opknappen, maar stuitte toen nog op Daniel Felipe Martínez van BORA-hansgrohe.

Die vinnige Colombiaan is net als zijn ploegmakker Sergio Higuita opnieuw een grote kanshebber, wat zeker ook geldt voor de winnaar van vorig jaar op deze aankomst: Tom Pidcock van INEOS Grenadiers. Daarbij komen pure klimmers als diens ploegmaat Thymen Arensman, Sepp Kuss (Visma | Lease a Bike) en Tao Geoghegan Hart (Lidl-Trek) wellicht ook wat beter tot hun recht op de steilere stroken.

Favorieten etappe 5 Ronde van de Algarve 2024 | Visma | LaB, INEOS en BORA-hansgrohe kunnen Evenepoel nog doen wankelen

Visma | Lease a Bike staat er in het klassement ook nog goed voor met Jan Tratnik en Wout van Aert, waardoor ze net als INEOS misschien kunnen spelen voor het klassement met meerdere namen. Andere top tien-klanten die nog meedoen zijn Ben Healy (EF Education-EasyPost) en Antonio Morgado (UAE-Team Emirates), terwijl Stefan Küng (Groupama-FDJ) en Magnus Sheffield (INEOS Grenadiers) er vooral staan omwille van hun goede tijdrit. Simone Velasco (Astana Qazaqstan Team) is ook bezig aan een goede Ronde van de Algarve.

Misschien dat een lange aanval zelfs kans krijgt? In dat geval schrijven we Isaac del Toro van UAE-Team Emirates op, zaterdag nog knap vierde in de tijdrit. Ook Andrea Bagioli (Lidl-Trek), Quinten Hermans (Alpecin-Deceuninck), Valentin Madouas (Groupama-FDJ) en Andreas Leknessund (Uno-X) krijgen vermoedelijk al wat ruimte.

Favorieten etappe 5 Ronde van de Algarve 2024, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) en Daniel Felipe Martínez (BORA-hansgrohe)
Outsiders: Tom Pidcock (INEOS Grenadiers), Sepp Kuss (Visma | Lease a Bike), Tao Geoghegan Hart (Lidl-Trek) en Sergio Higuita (BORA-hansgrohe)
Long shots: Wout van Aert, Jan Tratnik (Visma | Lease a Bike), Ben Healy (EF Education-EasyPost), Thymen Arensman (INEOS Grenadiers), Simone Velasco (Astana Qazaqstan Team), Antonio Morgado, Isaac del Toro (UAE-Team Emirates) en Mikel Landa (Soudal Quick-Step)

Wie wint etappe 5 Ronde van de Algarve 2024?

Poll

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws