Voorbeschouwing X2O Trofee Brussel 2024 | Laatste klassementscross, dus nog een keer muscles tonen in Brussels Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing X2O Trofee Brussel 2024 | Laatste klassementscross, dus nog een keer muscles tonen in Brussels

Voorbeschouwing X2O Trofee Brussel 2024 | Laatste klassementscross, dus nog een keer muscles tonen in Brussels

Het is toch echt bijna zover: de laatste klassementscross van de veldritwinter, met de X2O Trofee in Brussel. Fem van Empel is er bij de vrouwen al niet meer bij, maar toch kruisen de andere crossers nog eens de degens in de voorlaatste wedstrijd van het seizoen. In de Leiderstrui blikt ook nog eens vooruit.

Het is pas de zesde keer dat we in de Belgische hoofdstad aan veldrijden doen, die voor de volledigheid de Soudal Brussels Universities Cyclocross heet. Een volle mond, voor een mooie cross. Vorig jaar wisten Eli Iserbyt en Fem van Empel hier te winnen, terwijl Ceylin del Carmen Alvarado met drie zeges recordhoudster is. Bij de mannen is dat Mathieu van der Poel, met twee zeges.

Laatste winnaars X2O Trofee Brussel

2023 Eli Iserbyt / Fem van Empel
2022 Michael Vanthourenhout / Denise Betsema
2021 Toon Aerts / Ceylin del Carmen Alvarado
2020 Mathieu van der Poel / Ceylin del Carmen Alvarado
2019 Mathieu van der Poel / Ceylin del Carmen Alvarado

Parcours, weer en tijden X2O Trofee Brussel 2024

Vanuit de start is het nog vlak draaien en keren tussen de hekken, zonder al te grote hindernissen, totdat we na een korte en steile afdaling een stukje asfalt op rijden. Vanuit daar is het in volle vaart een heuvel op, alvorens we een schuine kant mét een bocht naar links krijgen. Bijna vanuit stilstand moet weer omhoog worden gefietst, waardoor er velen van de fiets zullen moeten. Als je 'm hier kan doortrekken, heb je een gaatje.

Na deze listige bocht komen de renners en rensters terecht op een volgende schuine kant, die je maar beter hoog begint, om niet helemaal beneden uit te komen in de doeken. Vervolgens is het heuvelop, heuvelaf en langs de wisselpost weer een stuk draaien en keren op enkele listige heuveltjes, waar drie keer 180 graden moet worden gedraaid.

Het blijft hierna technisch, met andermaal een listige schuine kant en na een explosief heuveltje mét bocht knallen de mannen en vrouwen twee keer een soort zandtrap omhoog en naar beneden. Hierna is het in volle vaart naar de finish, en dat dan een paar keer.

Voorbeschouwing X2O Trofee Brussel 2024 | Laatste klassementscross, dus nog een keer muscles tonen in Brussels

Weer
Er is zondag redelijk wat kans op regen in Brussel, waar het ook hard kan gaan waaien vanuit het zuiden. De temperaturen blijven rond de 7 graden Celsius steken.

Tijden (zondag 18 februari)
Start vrouwen: 13.45 uur
Finish vrouwen: 14.35 uur
Start mannen: 15.00 uur
Finish mannen: 16.00 uur

Favorieten vrouwen X2O Trofee Brussel 2024

Geen Ceylin del Carmen Alvarado, Fem van Empel en Puck Pieterse meer, maar wel Lucinda Brand. De dame van Baloise Trek Lions doet de winter gewoon uit en won nog nooit in Brussel, dus dat is wellicht een mooie motivatie. Annemarie Worst (Cyclocross Reds) en de goed in vorm zijnde Laura Verdonschot (De Ceuster-Bonache) zijn op papier de grote uitdagers.

alvarado brand

Voor het overige kijken we naar onder meer Manon Bakker, Sanne Cant, Marion Norbert-Riberolle (Crelan-Corendon), Denise Betsema, Leonie Bentveld (Pauwels Sauzen-Bingoal), Krystina Zemanova (Brilon) en Aniek van Alphen (Cyclocross Reds) in Brussel, al hebben ook zij er allemaal al een stevige winter opzitten.

Favorieten vrouwen X2O Trofee Brussel 2024, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriete: Lucinda Brand (Baloise Trek Lions)
Outsiders: Laura Verdonschot (De Ceuster-Bonache) en Annemarie Worst (Cyclocross Reds)
Long shots: Manon Bakker, Sanne Cant (Crelan-Corendon) en Leonie Bentveld (Pauwels Sauzen-Bingoal)

Favorieten mannen X2O Trofee Brussel 2024

Bij de mannen komen eigenlijk alle fulltime veldrijders nog opdraven, op de zieke Pim Ronhaar na. Joris Nieuwenhuis, die zaterdag als enige niet in Sint-Niklaas zal rijden, en de praktische X2O-winnaar Lars van der Haar zijn er namens Baloise Trek Lions wel bij in de Belgische hoofdstad.

Daar treffen zij met Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout twee mannen die ze in het shirt van Bingoal-Pauwels Sauzen (althans, ze zijn Belgisch en Europees kampioen) al de hele winter tegenkomen en hier ook nog eens zullen willen bekampen.

iserbyt4 653f7aea4efe3

Toon Aerts (Deschacht-Hens-Maes) is er na zijn schorsing vanaf zaterdag ook bij, maar of hij dan direct er twee keer kan staan? Of kan Niels Vandeputte namens Alpecin-Deceuninck net zo'n kunstje als in Lille uithalen? Verder noteren we Crelan-Corendon-coureurs Toon Vandebosch, Laurens Sweeck, Joran Wyseure en Witse Meeussen, Lotto-X-renner Jens Adams en Cyclocross Reds-Brit Cameron Mason.

Favorieten mannen X2O Trofee Brussel 2024, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Joris Nieuwenhuis (Baloise Trek Lions)
Outsiders: Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal) en Lars van der Haar (Baloise Trek Lions)
Long shots: Niels Vandeputte (Alpecin-Deceuninck), Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal) en Toon Aerts (Deschacht-Hens-Maes)

TV X2O Trofee Brussel 2024

De veldrit in Brussel is deze zondag te zien bij Sporza en Eurosport. De Belgische zender is er op VRT 1 bij vanaf 13.30 uur, de specifieke sportzender schakelt tien minuten later in op het hoofdkanaal en Eurosport.nl.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws