Favorieten etappe 5 Ronde van Romandië 2023 | Slotrit smaakt naar Meer van Genève Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 5 Ronde van Romandië 2023 | Slotrit smaakt naar Meer van Genève

Favorieten etappe 5 Ronde van Romandië 2023 | Slotrit smaakt naar Meer van Genève

We zitten inmiddels al één week voor de Grande Partenza, de start van de Giro d'Italia. Dat houdt in dat ook de Ronde van Zwitserland stilaan op zijn einde loopt, maar niet voordat we de slotrit naar Genève gehad hebben. In de Leiderstrui neemt je mee.

Parcours etappe 5 Ronde van Romandië 2023

Favorieten etappe 5 Ronde van Romandië 2023 | Slotrit smaakt naar Meer van Genève

Op dag zes is het tijd voor rit vijf, wat natuurlijk alles te maken heeft met de traditionele proloog van de Zwitserse rittenkoers. De organisatie kiest na de zware bergrit naar Thyon 2000 niet voor een rustig uitbolritje, maar ook geen al te zware rit.

Starten doen we in ieder geval in Vufflens-la-Ville, vanwaar het in de eerste vijf kilometer licht omhoog loopt. Dat is waarschijnlijk een mooie plek voor de baroudeurs om hun kans te grijpen, al hebben zij dit seizoen nog maar tamelijk weinig kansen gekregen.

Het zwaartepunt van deze rit ligt in het middenrif, waar we de twee categoriseerde beklimmingen terugzien. Grand Fuey (5,8 kilometer aan 7,5 procent) en Le Molard (3,3 kilometer aan 6,8 procent) zijn geen onoverkomelijke bergen, temeer omdat ze nog vrij ver van de finish liggen.

De nog aanwezige spurtersploegen kunnen in de vijftig vlakkere resterende kilometers waarschijnlijk nog wel wat organiseren, voor we een lange afsluitende laatste lijn krijgen in Genève, aan het welbekende meer van die stad. Daar wist Pascal Ackermann in 2018 de afsluitende rit van de Ronde van Romandië te winnen, via een sprint.

Tijden
Start: 11.55 uur
Finish: ongeveer 16.00 uur

Weer etappe 5 Ronde van Romandië 2023

Net als zaterdag zijn de weersomstandigheden niet al te gunstig. In de namiddag - precies op het uur van finishen - wordt er regen verwacht door de Zwitserse weerstations, bij een temperatuur van zo'n 16 graden Celsius. De wind staat in de rug in de finale richting Genève.

Favorieten etappe 5 Ronde van Romandië 2023

Tot dusver zagen we twee keer een gereduceerde groep sprinten om de dagzege, waardoor we voor deze slotrit op het eerste oog redelijk wat vergelijkingsmateriaal hebben. Ethan Vernon (Soudal Quick-Step) won de eerste rit in lijn richting Vallée de Joux, één dag later was het aan zijn land- en naamgenoot Ethan Hayter van INEOS Grenadiers in La-Chaux-de-Fonds. Daarmee hebben we direct ook de grootste twee favorieten benoemd, al beschikt die eerste normaliter wel over een iets betere trein.

Andere rappe mannen als Fernando Gaviria (Movistar), Lionel Taminiaux (Alpecin-Deceuninck), Dusan Rajovic (Bahrain Victorious) en Luca Mozzato (Arkéa Samsic) hebben deze editie van de Ronde van Romandië tot nu toe vooral moeten of kunnen gebruiken als training, maar zullen toch nog hopen op een kansje in de slotrit. Al zal het voor hen in eerste instantie prioriteit zijn om de heuvels te overleven.

Favorieten etappe 5 Ronde van Romandië 2023 | Slotrit smaakt naar Meer van Genève

Magnus Cort (EF Education-EasyPost) moet daar in ieder geval wel toe in staat zijn, net als bijvoorbeeld Niccolo Bonifazio (Intermarché-Circus-Wanty), Milan Menten (Lotto-Dstny), Thibau Nys (Trek-Segafredo), Nikias Arndt (Bahrain Victorious) en Clément Venturini (AG2R Citroën Team).

Ook de hardrijders zullen nog hopen op een kansje. Pascal Eenkhoorn (Lotto-Dstny) bijvoorbeeld, maar ook figuren als Rémi Cavagna (Soudal Quick-Step), Joel Suter (Tudor), Nico Denz (BORA-hansgrohe), Nick Schultz (Israel-Premier Tech), Julien Bernard (Trek-Segafredo) en Nans Peters (AG2R Citroën) zijn altijd wel in voor een poging.

Favorieten etappe 5 Ronde van Romandië 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Ethan Vernon (Soudal Quick-Step) en Ethan Hayter (INEOS Grenadiers)
Schaduwfavorieten: Magnus Cort (EF Education-EasyPost), Niccolo Bonifazio (Intermarché-Circus-Wanty), Thibau Nys (Trek-Segafredo) en Clément Venturini (AG2R Citroën)
Longshots: Rémi Cavagna (Soudal Quick-Step), Pascal Eenkhoorn, Milan Menten (Lotto-Dstny), Fernando Gaviria (Movistar), Nick Schultz (Israel-Premier Tech), Luca Mozzato (Arkéa Samsic) en Nico Denz (BORA-hansgrohe)

Bij Bet365 ontvang je een welkomstbonus van 100 euro, bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws