Favorieten etappe 5 Tirreno-Adriatico 2024 | Is het voor Vingegaard al van moeten proberen? Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 5 Tirreno-Adriatico 2024 | Is het voor Vingegaard al van moeten proberen?

Favorieten etappe 5 Tirreno-Adriatico 2024 | Is het voor Vingegaard al van moeten proberen?

De cruciale dagen van Tirreno-Adriatico staan voor de deur, zoveel is duidelijk. Vrijdag staat er een 144 kilometer lange etappe tussen Torricella Sicura en Valle Castellana op de rol, waarin er een serieuze berg overwonnen moet worden. In de Leiderstrui neemt je mee!

Parcours etappe 5 Tirreno-Adriatico 2024

tirreno 5

Tirreno-Adriatico begon vrij rustig, maar daar komt in deze vrijdagrit vermoedelijk verandering in. Vanuit het vertrek zijn de eerste 24,5 kilometer ook redelijk in dalende lijn, alvorens men begint aan de eerste van enkele niet-gecategoriseerde beklimmingen. Op één daarvan, de Castellato, ligt ook een bergsprint getrokken.

Toch draait het overgrote deel van de rit om één beklimming, die van de San Giacomo. Deze heeft het predicaat buitencategorie gekregen, wat het te danken heeft aan de lengte van 11,9 kilometer en het gemiddelde stijgingspercentage van 6,2 procent. Het maximale stijgingspercentage is 11 procent, maar het is toch vooral een loper.

Op de top van de beklimmng is er nog 24 kilometer te fietsen, waarvan tien in dalende lijn. Het zwaartepunt van de laatste tien kilometer ligt volgens in het absolute slot, daar het na enkele stukken licht bergop in de laatste 750 meter aan 6,9 procent omhoog loopt.

Favorieten etappe 5 Tirreno-Adriatico 2024 | Is het voor Vingegaard al van moeten proberen?

Beklimmingen
56,7 km: Castellalto (7,7 km a 5,4%)
120,5 km: San Giacomo (11,9 km a 6,2%)

Tijden
Start: 11.55 uur
Finish: 15.43 uur

Weer etappe 5 Tirreno-Adriatico 2024

Het lijkt vrijdag droog te worden in Tirreno-Adriatico, waar het kwik rond de 10 graden schommelt en het vermoedelijk ook niet al te hard gaat waaien.

Favorieten etappe 5 Tirreno-Adriatico 2024

Als Visma | Lease a Bike fatigue wil creëren dat het in het voordeel uit kan pakken van hun klassementsman Jonas Vingegaard, dan is dit wellicht één ideale rit ervoor. De Deen kan de San Giacomo aangrijpen om weg te rijden van zijn concurrenten, maar moet dan nog wel een flink deel overbruggen richting de aankomst. Is dat hem het waard?

Om tijd terug te pakken op de sterk ogende Juan Ayuso, zal hij wellicht wel moeten. Ayuso is in een sprintje normaliter de betere van de twee en geldt dan ook als mede-favoriet. Ook Daniel Felipe Martínez, dit jaar al winnaar van twee etappes in de Ronde van de Algarve, kan dat goed aan. De Colombiaan kan ook nog rekenen op ploeggenoten Jai Hindley en Lennard Kämna, terwijl Vingegaard en Ayuso respectievelijk Cian Uijtdebroeks/Ben Tulett en Isaac del Toro/Rafal Majka aan hun zijde hebben.

Favorieten etappe 5 Tirreno-Adriatico 2024 | Is het voor Vingegaard al van moeten proberen?

Voor Tom Pidcock is dit eveneens een rit op maat. De Brit, die bij INEOS Grenadiers ook nog hardrijders Thymen Arensman en Magnus Sheffield tot zijn ploeggenoten mag rekenen, kan zo'n punchy aankomst als de beste aan en zal met het oog op zijn klassementsambities in de Tour ver willen komen. Ook voor Tao Geoghegan Hart (Lidl-Trek) Ben O'Connor (Decathlon AG2R), Richard Carapaz (EF Education-EasyPost) is het een mooie testcase richting La Grande Boucle, terwijl die laatste met Neilson Powless en Ben Healy ook nog twee sterke ploeggenoten heeft.

En wat met de jonge garde? Romain Grégoire (Groupama-FDJ) en Kévin Vauquelin (Arkéa - B&B Hotels) gaven al blijk van een goed vormpeil en hebben goede klimmers- en punchbenen. Ook Antonio Tiberi van Bahrain Victorious zit met zijn ploeg in de winning mood, terwijl Filippo Zana van Jayco AlUla getuige zijn negende plek in Strade Bianche ook prima in orde is.

Voor pure klimmers als Max Poole, Romain Bardet (dsm-firmenich PostNL), Guillaume Martin (Cofidis), Lorenzo Fortunato (Astana Qazaqstan Team), Enric Mas (Movistar) en Damiano Caruso (Bahrain Victorious) past de etappe van zaterdag vermoedelijk beter.

Favorieten etappe 5 Tirreno-Adriatico 2024, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Jonas Vingegaard (Visma | Lease a Bike) en Juan Ayuso (UAE-Team Emirates)
Outsiders: Daniel Felipe Martínez (BORA-hansgrohe), Ben O'Connor (Decathlon AG2R), Richard Carapaz (EF Education-EasyPost) en Tom Pidcock (INEOS Grenadiers)
Long shots: Tao Geoghegan Hart (Lidl-Trek), Antonio Tiberi (Bahrain Victorious), Ben Healy (EF Education-EasyPost), Filippo Zana (Jayco AlUla), Romain Grégoire (Groupama-FDJ), Kévin Vauquelin (Arkéa - B&B Hotels), Jai Hindley (BORA-hansgrohe) en Romain Bardet (dsm-firmenich PostNL)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws