Favorieten etappe 5 UAE Tour 2024 | Wat Kooij niet lukte, kan Groenewegen op bekende grond misschien wel Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 5 UAE Tour 2024 | Wat Kooij niet lukte, kan Groenewegen op bekende grond misschien wel

Favorieten etappe 5 UAE Tour 2024 | Wat Kooij niet lukte, kan Groenewegen op bekende grond misschien wel

Er staat geen maat op Tim Merlier in de UAE Tour, zover is na twee sprints in de woestijn wel duidelijk. De Belg van Soudal-Quick Step heeft een versnelling die de concurrentie (nog) niet heeft, en dus kijken we met veel interesse naar dag vijf. Met opnieuw een massasprint in het vooruitzicht, moet de rest iets gaan verzinnen...

Parcours etappe 5 UAE Tour 2024

Favorieten etappe 5 UAE Tour 2024 | Wat Kooij niet lukte, kan Groenewegen op bekende grond misschien wel

In de vijfde etappe trekken we van de oostkust van de Emiraten (Al Aqah) naar de westkust (Umm Al Quwain). Een rit van 182 kilometer, waarbij we één keer een knobbeltje voor de kiezen krijgen. De Al Mitihrqah is een lopertje, dus daar hoeft verder niemand voor te vrezen.

Terwijl de kopgroep zich zal richten op de twee tussensprints, zal het allemaal gebeuren in Umm Al Quwain. Daar finishten we vorig jaar ook al, al was dat toen na een etappe aan de westkant van de Emiraten. Op de lange, rechte en brede weg was het toen Dylan Groenewegen die won. Flikt hij dat vrijdag opnieuw?

Beklimmingen
Geen.

Tijden
Start: 12.20 uur (09.20 uur Nederlandse tijd)
Finish: 16.30 uur (13.30 uur Nederlandse tijd)

Weer etappe 5 UAE Tour 2024

Het wordt vrijdag warm in de woestijn, maar niet té warm. Het kwik stijgt gedurende de rit naar zo'n 28 graden, wat eigenlijk prima koersweer is in zo'n warm land. De wind waait niet hard, dus daar hoeven de sprinters alvast niet voor te vrezen.

Favorieten etappe 5 UAE Tour 2024

Na twee sprints heeft Tim Merlier een honderd procent score en dus schrijven we de Belg op als topfavoriet voor een hattrick. Belangrijkste uitdager was beide dagen verrassend genoeg Arvid de Kleijn van Tudor, die het tussen de grote jongens dus laat zien. Wie tweede kan worden, kan ook winnen, zover is zeker.

De andere Nederlandse toppers hebben het nog niet laten zien. Fabio Jakobsen werd op de eerste dag derde, iets wat Olav Kooij op dag vier voor elkaar bokste. De spurters van dsm-firmenich PostNL en Visma | Lease a Bike moeten echter nog wel een stukje beter, willen ze voor de winst meedoen.

Dat geldt op zeker ook voor Dylan Groenewegen, van Jayco-AlUla, die beide sprintdagen niet in de top finishte. Hij won vorig jaar deze etappe en misschien helpt dat hem over het dode punt. Mark Cavendish presteerde namens Astana Qazaqstan al net zo beroerd. Ook hij moet beter kunnen.

Favorieten etappe 5 UAE Tour 2024 | Wat Kooij niet lukte, kan Groenewegen op bekende grond misschien wel

Jakub Mareczko is net als De Kleijn de verrassende naam tussen de grote sterren. De Italiaan van Team Corratec - Vini Fantini lijkt wel wat snelheid te missen voor winst. Sam Welsford (BORA), Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck) Phil Bauhaus (Bahrain Victorious) en Juan Sebastian Molano (UAE-Team Emirates) moeten die snelheid in principe allemaal wel hebben.

Dat geldt ook voor Sam Bennett (Decathlon-AG2R La Mondiale), Fernando Gaviria (Movistar) en Pascal Ackermann (Israel-Premier Tech), die er nog geen van allen aan te pas kwamen.

Favorieten etappe 5 UAE Tour 2024, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Tim Merlier (Soudal Quick-Step)
Outsiders: Dylan Groenewegen (Jayco-AlUla), Fabio Jakobsen (dsm-firmenich PostNL), Olav Kooij (Visma | Lease a Bike), Sam Welsford (BORA-hansgrohe) en Arvid de Kleijn (Tudor)
Long shots: Phil Bauhaus (Bahrain Victorious), Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck), Sam Bennett (BORA-hansgrohe), Fernando Gaviria (Movistar), Juan Sebastian Molano (UAE-Team Emirates), Arne Marit (Intermarché-Wanty), Pascal Ackermann (Israel-Premier Tech) en Mark Cavendish (Astana Qazaqstan Team)

Poll

Wie wint etappe 5 van de UAE Tour?

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws