Favorieten etappe 7 Giro d'Italia 2024 | Pogacar richt niet voor niets zo zijn dagelijkse cooling down in... Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 7 Giro d'Italia 2024 | Pogacar richt niet voor niets zo zijn dagelijkse cooling down in...

Favorieten etappe 7 Giro d'Italia 2024 | Pogacar richt niet voor niets zo zijn dagelijkse cooling down in...

Na de graveletappe op donderdag krijgen de coureurs op de eerste vrijdag van de Giro d'Italia 2024 iets heel anders voorgeschoteld. Tussen Foligno en Perugia staat er namelijk een (lange) tijdrit op de rol, die ontegenzeggelijk voor verschillen in het algemeen klassement gaat zorgen. In de Leiderstrui gidst je er doorheen!

Parcours etappe 7 Giro d'Italia 2024

Favorieten etappe 7 Giro d'Italia 2024 | Pogacar richt niet voor niets zo zijn dagelijkse cooling down in...

Zo'n lange tijdrit, dat is gevoelsmatig toch al even geleden in een grote ronde. De Giro d'Italia koos vorig jaar al voor enkele stevige chrono's en gaat in 2024 gewoon op die voet verder, te beginnen met deze lastige strijd tegen de klok op dag zeven. Globaal gezien kunnen we de tijdrit verdelen in twee stroken, te weten het vlakke gedeelte en het stuk bergop.

Beginnen doen we met 32 kilometer stoempen over vlakke wegen in noordwestelijke richting, waarbij er weinig poespas aan te pas zal komen. Grote plaat erop, hoofd naar beneden en gaan met die banaan. Toch zal de indeling ook van belang zijn, daar men na 32 kilometer in de richting van Perugia, de hoofdstad van Umbrië, de Casaglia in zicht krijgt.

Lees verder onder de foto.

klim tijdrit giro

De eerste 1,3 kilometer van deze klim lopen aan 11,8 procent omhoog, wat natuurlijk een totaal andere gewaarwording is dan de vlakke stroken daarvoor. Op de top moet er nog meer dan vijf kilometer bedwongen worden, die ook nog eens vies glooiend omhoog lopen. In totaal is de klim 6,5 kilometer aan 4,0 procent.

De laatste kilometer in het centrum van Perugia is dan ook nog eens technisch te noemen, alvorens we op een klinkerstraat aankomen. Een atypische tijdrit, zoals je van de Giro kan verwachten.

Lees verder onder de foto.

Favorieten etappe 7 Giro d'Italia 2024 | Pogacar richt niet voor niets zo zijn dagelijkse cooling down in...

Beklimming
40,6 km: Perugia (6,5 km aan 4,0%, eerste 1,3 km aan 11,8%)

Tijden
Start eerste renner: 13.00 uur
Finish laatste renner: rond 17.09 uur

Weer etappe 7 Giro d'Italia 2024

De temperatuur rondom Foligno en Perugia komt donderdag uit op circa 23 graden Celsius, maar ook de wind kan impact hebben op de uiteindelijke uitkomst. Deze komt namelijk aan een kracht van vier op de schaal van Beaufort, wat betekent dat die de hele chrono vies in de zij blaast.

Favorieten etappe 7 Giro d'Italia 2024

Hij stapt na zo'n beetje elke rit op zijn tijdritfiets voor een cooling down, heeft er naar eigen zeggen aan gewerkt en draagt het roze in deze Giro d'Italia: met dit parcours is Tadej Pogacar ontegenzeggelijk de topfavoriet voor deze tijdrit. De Sloveen kan in het eerste deel mogelijk wel wat tijd moeten geven, maar deel twee is in zijn geheel voor hem gemaakt.

De concurrentie komt voornamelijk uit de hoek van INEOS Grenadiers, waarbij de andere ploegen blij zullen zijn dat er geen ploegentijdrit in deze Giro zit. Geraint Thomas, Filippo Ganna, Magnus Sheffield, Thymen Arensman en ex-wereldkampioen Tobias Foss: ze bezitten stuk voor stuk het vermogen om hier een top vijf te rijden in de daguitslag.

thymen arensman

Ganna lijkt dan de man te zijn die op papier Pogacar het meest kan bedreigen, zeker aangezien hij goed klom in rit één en het donderdag wat rustiger aan deed. Thomas is als klassementsrenners natuurlijk ook tuk op tijdwinst op de concurrenten, terwijl Sheffield al lange tijd tegen een grote tijdritzege aanhikt. Arensman en Foss lijken door verschillende redenen nog niet de beste versie van hunzelf, maar ook zij kunnen dit aan.

Bij Pogacar in de ploeg zitten er met Mikkel Bjerg en Felix Grossschartner ook twee die ver kunnen komen, maar of zij volle bak kunnen en mogen gaan? Het is nog maar de vraag, daar er zaterdag ook weer een zware rit op de rol staat in deze Giro d'Italia. Andere pure tijdrijders als Benjamin Thomas (Cofidis), Jan Tratnik (Visma | Lease a Bike), de donderdag gevallen Will Barta (Movistar) en ook Luke Plapp (Jayco AlUla) zullen wel hun kans willen gaan. En wellicht types als Max Schachmann (BORA-hansgrohe) ook nog wel, of zelfs Jonathan Milan (Lidl-Trek) voor zijn punten?

Dan nog de andere klassementsrenners. Antonio Tiberi (Bahrain Victorious), Alexey Lutsenko (Astana Qazaqstan Team), Ben O'Connor (Decathlon AG2R) en vooral Daniel Felipe Martinez (BORA-hansgrohe) zullen dit als een kans zien om tijd te pakken, terwijl pure klimmers als Cian Uijtdebroeks (Visma | Lease a Bike), Einer Rubio (Movistar), Romain Bardet (dsm-firmenich PostNL) en Juan Pedro Lopez (Lidl-Trek) de schade vooral willen beperken.

Favorieten etappe 7 Giro d'Italia 2024, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Tadej Pogacar (UAE-Team Emirates) en Filippo Ganna (INEOS Grenadiers)
Outsiders: Geraint Thomas, Magnus Sheffield (INEOS Grenadiers), Daniel Felipe Martínez (BORA-hansgrohe) en Mikkel Bjerg (UAE-Team Emirates)
Long shots: Thymen Arensman, Tobias Foss (INEOS Grenadiers), Antonio Tiberi (Bahrain Victorious), Alexey Lutsenko (Astana Qazaqstan Team), Ben O'Connor (Decathlon AG2R), Jan Tratnik (Visma | Lease a Bike), Benjamin Thomas (Cofidis) en Luke Plapp (Jayco AlUla)

Poll

Wie wint rit 7 in de Giro d'Italia?

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws