Favorieten etappe 7 UAE Tour 2024 | Zonder Yates en Pogacar ligt de weg naar glorie open op Jebel Hafeet Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 7 UAE Tour 2024 | Zonder Yates en Pogacar ligt de weg naar glorie open op Jebel Hafeet

Favorieten etappe 7 UAE Tour 2024 | Zonder Yates en Pogacar ligt de weg naar glorie open op Jebel Hafeet

De etappe waar de UAE Tour doorgaans altijd wordt beslist, ligt dit jaar op de laatste dag. Jabel Hafeet is een steil rotding. Niet moeders mooiste, wel een plek om definitieve verschillen te maken in het klassement. De plek waar Jay Vine zijn leiderstrui moet verdedigen, met meerdere mannen die azen op rit- en eindwinst.

Parcours etappe 7 UAE Tour 2024

uae7

De Jebel Hafeet zat er sinds de oprichting van de UAE Tour altijd in en dat is nu niet anders. Het is de plek waar UAE-Team Emirates steevast z'n slag sloeg, behalve in de allereerste editie in 2019. Toen won Alejandro Valverde. Daarna was het drie keer op rij Tadej Pogacar en vorig seizoen sloeg Adam Yates z'n slag. Valverde is echter gestopt, Pogacar doet niet mee en Yates is met een hersenschudding al naar huis. De weg ligt dus open...

Dat biedt perspectief voor de klimmers die nu al topbenen hebben, want zoals gezegd is de Jebel Hafeet geen heel fijne klim. 10,9 kilometer aan 6,7 procent gemiddeld, zegt men. Anderen spreken van dik 12 kilometer aan 6,1 procent. Het zwaartepunt zit zonder meer in het middenstuk. In de openingskilometers loopt het nog lekker en kan - zoals UAE-Team Emirates al vaak aantoonde - hard tempo worden gereden. Vanaf kilometer vijf wordt het zwaarder, met percentages boven de 11 procent na zeven kilometer klimmen.

Tot twee kilometer onder de top stijgt het vervolgens stevig door, en dan komt het moment dat er moet worden opgeschakeld. Wie één tandje erbij doet kan het vergeten, wie hier op stukken van 4 tot 6 procent zwaarder kan schakelen, kan nog enorme verschillen maken.

Beklimmingen
161,0 km: Jebel Hafeet (10,9 km a 6,7%)

Tijden
Start: 12.30 uur (09.30 uur Nederlandse tijd)
Finish: 16.30 uur (13.30 uur Nederlandse tijd)

Weer etappe 7 UAE Tour 2024

Geen harde wind op zondag, maar wel wind om rekening mee te houden. Het blaast vanuit het zuidoosten en laat dat nu net tegenwind betekenen op Jebel Hafeet. In de aanloop dus geen problemen, maar bergop misschien niet handig om er al héél vroeg aan te beginnen. Dat zal dus wel weer aanvallen geblazen worden op de steilste stroken...

Favorieten etappe 7 UAE Tour 2024

UAE-Team Emirates heerst al jaren in de UAE Tour, als het om de Jebel Hafeet gaat. En dus kijken we eerst naar die ploeg. Met Adam Yates is de belangrijkste gegadigde al weggevallen, maar met Jay Vine en Brandon McNulty heeft het nog twee troeven in handen. Beide heren lijken dik in orde, al hebben we bij McNulty ook daadwerkelijk tastbaar bewijs van zijn vorm met rit- en eindwinst in de Ronde van Valencia.

De uitdagers komen uit allerlei hoeken, te beginnen met Decathlon-AG2R La Mondiale. Ben O'Connor is daar ook aan een uitstekende seizoenstart bezig, wat hij onderstreepte met de etappezege op Jebel Jais, eerder deze week. Hij won tevens al de Ronde van Murcia na een knappe aanval. Pello Bilbao is bij Bahrain Victorious de man om in de gaten te houden. De Spanjaard rijdt eigenlijk altijd en overal top tien, maar uitschieters zijn er zelden. Heeft hij de benen om de besten te volgen? Of wordt het weer een steady top vijfje?

Favorieten etappe 7 UAE Tour 2024 | Zonder Yates en Pogacar ligt de weg naar glorie open op Jebel Hafeet

INEOS Grenadiers hoopt op de bevliegingen van Tobias Foss. De Noor, die deze winter overkwam van Visma | Lease a Bike verloor op Jebel Jais de aansluiting met de besten, maar op een langere en zwaardere klim kan hij z'n ei mogelijk beter kwijt. Qua profiel renner lijkt hij in dat opzicht wel op Attila Valter, z'n oude ploeggenoot bij Visma. De Hongaar staat er ook nog uitstekend voor en wie een geel tenue draagt, kan altijd een beetje meer.

In de jongeren-categorie zijn we verder heel benieuwd naar Max Poole van dsm-firmenich PostNL. De Brit is een geweldige klimmer en kan zomaar eens gaan meedingen voor de ritzege. Ilan Van Wilder rijdt ook rond met goede benen bij Soudal-Quick Step, al is hij doorgaans het iets explosievere type en niet de man die de besten klopt in een bergop aankomst. In dat opzicht is Lennert Van Eetvelt nog een leuke joker namens Lotto-Dstny. De jonge Belg ging op dag vijf mee in de vlucht om tijdwinst te boeken middels de tussensprints. Hij ambieert dus duidelijk een goed klassement, en misschien wel meer dan dat...

De belangrijkste namen hebben we daarmee wel uitgetekend, maar de Jebel Hafeet heeft zo vroeg in het seizoen vaak ook nog wel wat verrassingen in petto. Zo staat Simon Carr van EF Education-EasyPost nog in de top tien, Michael Storer (Tudor) kan op z'n beste dagen bergop vliegen en ook klimmers als Einer Rubio (Movistar), Matthew Riccitello (Israel-Premier Tech), Juan Pedro López (Lidl-Trek) én de Nederlander Bart Lemmen van Visma schrijven we nog op.

Favorieten etappe 7 UAE Tour 2024, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Jay Vine, Brandon McNulty (UAE-Team Emirates) en Ben O'Connor (Decathlon AG2R La Mondiale)
Outsiders: Pello Bilbao (Bahrain Victorious), Max Poole (dsm-firmenich PostNL), Tobias Foss (INEOS Grenadiers) en Attila Valter (Visma | Lease a Bike)
Long shots: Lennert Van Eetvelt (Lotto-Dstny), Ilan Van Wilder (Soudal-Quick Step), Michael Storer (Tudor) en Simon Carr (EF Education-EasyPost)

Poll

Wie wint de zevende etappe in de UAE Tour?

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws