Voorbeschouwing Drome Classic, uitslag Faun Ardèche 2024 | Twee op twee voor Ayuso in alternatief Frans openingsweekend? Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Drome Classic, uitslag Faun Ardèche 2024 | Twee op twee voor Ayuso in alternatief Frans openingsweekend?

Voorbeschouwing Drome Classic, uitslag Faun Ardèche 2024 | Twee op twee voor Ayuso in alternatief Frans openingsweekend?

David Gaudu, Jonas Vingegaard en Julian Alaphilippe. Drie wereldtoppers en zomaar drie winnaars uit de laatste jaren van de Ardèche Classic en Drôme Classic. De eendagswedstrijden in Zuid-Frankrijk vallen weliswaar samen met de Omloop Het Nieuwsblad in het traditionele openingsweekend, ze kunnen altijd op een fraai deelnemersveld rekenen. En terecht. De koersen in de prachtige regio's zijn op papier uitdagend en kunnen veel kanten op. Een fraai alternatief voor zij die geen ambities hebben in het vroege Belgische voorjaar. In de Leiderstrui beschouwt voor!

In 2023 zorgde het zware parcours voor een mooie selectie in de Ardèche Classic. In de finale deden grote namen als Julian Alaphilippe, David Gaudu, Victor Lafay, Mattias Skjelmose en Felix Gall mee om de zege. In de selectieve finale gingen Gaudu en Alaphilippe er samen vandoor. Laatstgenoemde was de snelste in een sprint met twee, de rest volgde op gepaste afstand. Het was één van de slechts twee zeges van de tweevoudig wereldkampioen in 2023. In de Drôme Classic was het Anthony Perez die met een straatlengte voorsprong Rui Costa en Andrea Bagioli voorbleef. Krijgen we net zo'n slagveld als afgelopen jaar?

Praktische informatie Faun Ardèche/Drôme Classic 2024

  • Zaterdag 24 en zondag 25 februari 2024
  • Deelnemers 
  • Klassering: 1.1

Laatste winnaars Faun Ardèche/Drôme Classic

Ardèche Classic

2024: Juan Ayuso
2023: Julian Alaphilippe
2022: Brandon McNulty
2021: David Gaudu
2020: Rémi Cavagna
2019: Lilian Calmejane
2018: Romain Bardet
2017: Mauro Finetto
2016: Petr Vakoc
2015: Eduardo Sepulveda
2014: Florian Vachon

Drome Classic

2023: Anthony Perez
2022: Jonas Vingegaard
2021: Andrea Bagioli
2020: Simon Clarke
2019: Alexis Vuillermoz
2018: Lilian Calmejane
2017: Sébastien Delfosse
2016: Petr Vakoc
2015: Samuel Dumoulin
2014: Romain Bardet

Parcours, winnaars, weer en tijden Faun Ardèche/Drôme Classic 2024

Zaterdag: Ardèche Classic

Hoewel met 171 kilometer niet de langste eendagskoers op de kalender, was de Faun Ardèche Classic op papier een zware en veelzijdige wedstrijd. Meer dan drieduizend hoogtemeters moesten de renners verteren tussen de start én finish in Guilherand-Granges. Het parcours bevatte langere beklimmingen die meer 'lopen', maar ook steilere muren waar de zware mannen het moeilijk zullen krijgen. Direct vanuit de start werd er geklommen naar de langere Cote du Pin en de Col de la Justice. Deze colletjes kwamen de renners twee keer tegen in de eerste 120 kilometer, net als de steilere Val d'Enfer. In het slot van de koers wachtten nog de Saint Romain de Lerps (6,3 km aan 7.6%) en een laatste beklimming van de Val d'Enfer. Zeven kilometer later lag de finish, waar Juan Ayuso het sprintje won van Romain Gregoire, Felix Gall en Mattias Skjelmose.

Voorbeschouwing Drome Classic, uitslag Faun Ardèche 2024 | Twee op twee voor Ayuso in alternatief Frans openingsweekend?

Winnaar
Juan Ayuso (UAE Team Emirates)

Zondag: Drôme Classic

Het parcours van de Drôme Classic is iets langer, maar ook iets minder zwaar dan dat van de Ardèche Classic. Vanuit Étoile-sur-Rhone wordt een lus drie maal afgelegd met enkele kleine klimmetjes die korter zijn dan een kilometer. Voor de rest golft de route door het zuidoosten van Frankrijk gedurende de eerste 135 kilometer. In de finale volgt een salvo klimmetjes. Geopend wordt met de Cote de Tartaiguille, waarna de Col de la Grande Limite (4,6 km aan 6.1%) de lastigste klim van de dag is. Hierna worden de klimmetjes steeds iets korter. De slotkilometer loopt nog venijnig omhoog, alvorens ook weer wordt gefinisht in de startplaats. Een parcours dus vol boobytraps en kansen om de koers te doen ontbranden.

Voorbeschouwing Drome Classic, uitslag Faun Ardèche 2024 | Twee op twee voor Ayuso in alternatief Frans openingsweekend?

Weer
Het wordt een wisselvallig weekeinde qua weer in het zuidoosten van Frankrijk en zondag is enige neerslag niet uitgesloten. Het wordt iets warmer dan tien graden en dus is het een echt voorjaarsweertje rondom start- en finishplaats Étoile-sur-Rhone!

Tijden
Start: ongeveer 12.00 uur
Finish: ongeveer tussen 16.00 uur en 16.45 uur

Favorieten Faun Ardèche/Drôme Classic 2024

Let op: de deelnemerslijsten kunnen nog wijzigen, dus de genoemde namen zijn onder voorbehoud!

De startlijsten voor de beide eendagskoersen zijn voor iedere ploeg nagenoeg hetzelfde en dus nemen we in dit overzicht de coureurs mee die in beide koersen hoge ogen kunnen gooien. Er starten, ondanks de UAE Tour en het openingsweekend, een hoop mooie namen in Frankrijk. De Fransen zelf hebben meerdere troeven in handen voor de geaccidenteerde races: wat te denken van Romain Bardet en Guillaume Martin? Het blok van Groupama-FDJ komt met Valentin Madouas en Romain Grégoire voor de dag, ook niet mals.

Drie ervaren mannen zijn oud-winnaar Lilian Calmejane namens Intermarché-Wanty en de onlangs nog goed presterende Stephen Williams en Michael Woods in dienst van Israel-Premier Tech. Decathlon AG2R La Mondiale leunt dan weer op Victor Lafay, die in de Tour nog een etappe met een vergelijkbaar, heuvelachtig profiel won, en Aurélien Paret-Peintre. Zij krijgen Felix Gall als joker mee. Lidl-Trek heeft met Mattias Skjelmose een gevaarlijke klant in huis en hij krijgt Bauke Mollema en Quinn Simmons als goede helpers mee.

Voorbeschouwing Drome Classic, uitslag Faun Ardèche 2024 | Twee op twee voor Ayuso in alternatief Frans openingsweekend?

Het sterkste blok in koers is zonder twijfel UAE Team Emirates. Maar hoe sterk zullen de grote namen daadwerkelijk al zijn? Juan Ayuso is misschien wel de grootste naam in koers, maar reed door de afgelasting van de Ruta del Sol alleen nog maar de korte tijdrit in Spanje. Marc Hirschi kan op een goede dag de rest van het veld deklasseren, maar heeft die dagen de laatste jaren niet vaak gehad. Dan zijn er nog Diego Ulissi, de lepe Italiaan die uit de voeten kan op lastige, onvoorspelbare parcoursen en Marc Soler, de ijverige Spanjaard.

Enkele outsiders zijn Anthony Perez, de winnaar in de Drome van vorig jaar. Andreas Kron en Maxim Van Gils kunnen namens Lotto-Dstny een korte uitslag rijden. Mathieu Burgaudeau en Alexis Vuillermoz zijn namens TotalEnergies namen om op te letten. Fausto Masnada zal zin hebben in de Franse heuvels en misschien kan zijn ploegmaat James Knox, die sterk reed in de Algarve, wel verrassen.

Wie zijn volgens In de Leiderstrui de favorieten voor de Faun Ardèche/Drôme Classic 2024? 

Topfavorieten: Romain Bardet (dsm-firmenich PostNL), Juan Ayuso (UAE Team Emirates)
Outsiders: Mattias Skjelmose (Lidl-Trel), Victor Lafay en Felix Gall (Decathlon AG2R La Mondiale), Diego Ulissi (UAE Team Emirates), Valentin Madouas (Groupama-FDJ)
Long shots: Romain Grégoire (Groupama-FDJ), Marc Hirschi (UAE Team Emirates), Quinn Simmons (Lidl-Trek), Fausto Masnada (Soudal Quick-Step), Anthony Perez en Guillaume Martin (Cofidis), Maxim van Gils (Lotto-Dstny), Mathieu Burgaudeau (TotalEnergies), Michael Woods en Stephen Williams (Israel-Premier Tech)

TV Faun-Ardèche/Drôme Classic 2024

Het is bomvol op televisie wat betreft wielrennen aankomend weekend. De UAE Tour is in het begin van de middag te zien en de Belgische klassiekers nemen de hoofdrol, ook op Eurosport. Daar zijn de beide Franse wedstrijden echter wel te zien, via de stream op Eurosport.nl en Discovery+. De uitzending op zaterdag begint vanaf 14.00 uur online en op zondag wordt de Drome Classic vanaf hetzelfde uur uitgezonden via de stream.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws